Tematyczność w zbiorach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

Tematyczność w zbiorach

Zauważyłem ostatnio (chyba nie tylko ja), że duża część forumowiczów/birofilów rozpoczyna kolekcjonowanie birofiliów w sposób tematyczny z motywami morskimi, architektury czy też popularny motyw kolejowy.
    Sam swoje zbiory układam w ramy tematyczne: świąteczne, koszery, Radlery i klasztorne. Przyznaję, że skłonił mnie do tego brak czasu na segregowanie wszystkich dostępnych etykiet piwnych ale też koszty zwiazane z uzupełnianiem zbiorów.
    Jak jest w waszymm przypadku?
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

Zbierając cały świat stwierdziłem dość, 112 000 etykiet w zbiorze, brak czasu, coraz większe wydatki, stosy niesprawdzonych etykiet, brak miejsca w pokoju...ograniczyłem się tylko i wyłącznie do porterów ze świata, a przede wszystkim z Polski
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzych15
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 596

Etykiety od samego początku zbieram tylko z motywem kobiecym i świąteczne ,natomiast podstawki jeszcze z całego świata.
      krzych
      Dzień bez piwa to stracony dzień.

Comment

• nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

Trudno jest pogodzić inne obowiązki oraz kolekcjonowanie choćby etykiet. W pewnym momencie stwierdza się, że nie zbiera się na takim poziomie na jakim by się chciało (brak czasu, brak potrzebnych funduszy) i trzeba się ograniczać. Mnie zabrakło czasu przy 10 tys. etykiet polskich, ale przy beciku to ja jestem cienias .

Teraz zbieram etykiety i szkło z browaru Dojlidy oraz polskie wafle piwne, ale tu akurat bez ciśnienia. Z czasem może coś jeszcze dołączy, ale na razie na tym koniec.

Comment

• cyborg_marcel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 3467

Z racji totalnego bałaganu w mojej kilkuletniej kolekcji wafli, postanowiłam, że zanim stuknie 10 lat* od początków amatorskiego zwijania podstawek, skąd popadnie, doprowadzę moje zbiory do ładu i składu. Podjęłam też rezolucję, aby od 1 sierpnia 2005 skupić się głównie na motywach morskich oraz założyć konkurencyjną (w stosunku do jednego z Forumowiczów) kolekcję wafli z motywem architektonicznym
          Zobaczymy, jak mi pójdzie. Na razie w lipcu widziałam już trochę wafli z motywem morskim, ale w imię zasad postanowiłam nie brać niczego przed 1 sierpnia.

* czyli teoretycznie za rok
          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• StaryKocur
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1521

W odległych czasach, kiedy jeszcze bawiłem się w zbieranie etykiet duńskich, zauważyłem, że Duńczycy bardzo chętnie umieszczają na swych etykietach motywy zwierzęce, czy wręcz nazywają piwa odzwierząco ( za przykład niech tu służy choćby "Żyrafa" z browaru Albani lub "Piwo Misiowe" z Harboe ). Stworzyłem więc sobie podzbiór zwierzęcy i dorzuciłem doń jeszcze drugi, mikołajowo-krasnoludzki. Zbierałem tak te etykiety, zbierałem, aż do czasu kiedy, wyobraźcie sobie, zbierać przestałem. ,
            rzuciłem to wszystko w diabły i zamieniłem całą kolekcję na szkło.
            Ostatnio coś mnie jednak tknęło i postanowiłem w ramach urozmaicenia wziąć się znowu za kolekcjonowanie etykiet, jednak postawiłem na wąską bardzo specjalizację, żeby znowu nie dojść do iluś-tam tysięcy sztuk, bo nie lubię przesady. Zbieram więc teraz etykiety z motywem TAPIRA MALAJSKIEGO. A że nie jest to motyw nadmiernie popularny, kolekcję mam, żę tak powiem, nader skromną.
            Piwo pite z umiarem
            nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• cyborg_marcel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 3467

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocur
              Zbieram więc teraz etykiety z motywem TAPIRA MALAJSKIEGO. A że nie jest to motyw nadmiernie popularny, kolekcję mam, żę tak powiem, nader skromną.
              Tak się składa, że wkrótce będę miała kilka takich etykiet - chętnie się z Tobą podzielę

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.08
                • 6771

To i u nas wystąpiło pewne zawężenie zbieractwa, choć trudno to nazwać tematycznością Ograniczamy się do szkła pszenicznego i warszawskiego, oraz do warszawskich etykiet (przed i powojennych) oraz nieśmiało się przymierzamy do etykiet z browarów domowych No i jeszcze jest taki mały rudyment pod postacią szkła do koelsch-y - chcemy mieć po jednym z każdego browaru mającego prawo robić koelsch-e
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• StaryKocur
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1521

Dziękuję Ci i liczę na odzew także innych potencjalnych posiadaczy etykiet z T.Malajskim.
                  Tak się właśnie zastanawiam - może by tak jeszcze zbierać z guźce?
                  Co mi radzicie?
                  Piwo pite z umiarem

Comment

• cyborg_marcel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 3467

A czy istnieje jakiekolwiek prawdopodobieństwo, abyś znalazł takowe?
                    Zdecydowanie lepiej zbierać syrenki i latarnie morskie...

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Ja, jeśli można powiedzieć, że cokolwiek zbieram, to jest to szkło z browaru z Lwówka Śląskiego. Niestety, odnoszę wrażenie, że mam już wszystkie wypuszczone przez nich szklanki (tzn. wzory, bo są też starsze w różnych kształtach), bo na giełdach ni widu ni słychu innych. A tak serio - pewnie po prostu są bardzo rzadkie?

A czemu tylko Lwówek? Bo przy takim ograniczeniu są w miarę szanse na skompletowanie zbioru bez wielkiego obciążenia finansowego oraz problemu lokalowego
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• StaryKocur
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.01
                        • 1521

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                        A czy istnieje jakiekolwiek prawdopodobieństwo, abyś znalazł takowe?
                        Z pewnością jakieś istenieje. Poza tym postanowiłem w kolekcji postawić nie na ilość, a raczej na jakość.
                        Piwo pite z umiarem

Comment

• TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocur
                          ...kolekcję mam, żę tak powiem, nader skromną.
                          Nader skromna to jest moja kolekcja etykiet z Siemianowic Śląskich: 2 sztuki Co prawda zacząłem je zbierać dopiero tydzień temu...Na szczęście podstawek (cały świat) mam tak z 750 razy więcej niż etykiet

Comment

• JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

Tematyczność mojego zbioru etykiet polega na tym, że zbieram tylko etykiety z wypitych przeze mnie piw

Przymierzam się powoli do tematu "Ptaki na etykietach piwnych" ale jakoś powiększanie pierwszego zbioru jest przyjemniejsza dla mnie
                            MM961
                            4:-)

Comment

• StaryKocur
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1521

To może połącz te tematy i pij tylko piwo z ptakami na etykietach. Albo odwrotnie
                              Piwo pite z umiarem

Comment

Przetwarzanie...
                              X