Szyldy / renowacja szyldów
Collapse
X
-
Comment
-
Mam odmienne zdanie.
To jest dobre na potrzeby scenografii do filmu, którego akcja dzieje się przed wojną. Obecny szyld wygląda tak jak szybka mechaniczna produkcja na gadgety na czas radomskiej giełdy. Co on teraz w sobie ma oryginalnego? Tylko blacha i tłoczenia. Dla mnie oryginalność to ta przedwojenna farba, którą widzieli i być może dotykali ludzie sprzed niespełna 100 lat. Ten klimat i czas zatrzymany w tym zniszczonym szyldzie został zniszczony, zamalowany. Teraz to tylko ładna tabliczka na ścianie.
Mam nadzieję Darku, że nie obrazisz się za to co napisałem ale tak właśnie myślę, "stary" szyld miał duszę, ten tylko nowiutki pachnący świeżą farbą wygląd
Miałem dwie możliwości, zostawić ten szyld w stanie w jakim został znaleziony (powyginany, przełamany i brudny), wynieść go do piwnicy i o nim zapomnieć lub go odnowić bardzo dobrze się przy tym bawiąc a następnie wyeksponować na ścianie, wybrałem to drugie, szyldowi lat nie ubyło a cieszy oko. Gdybym chciał kolekcjonować rzeczy które były świadkiem historii i na przestrzeni lat były widziane i dotykane przez potomnych to bym kolekcjonował cegły ze starych rozebranych browarów, mają duszę, klimat i nie nadają się na ekspozycję tak jak ten szyld przed odnowieniem.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
Comment
-
Efekt końcowy doskonały, choć ten stary szyld też miał w sobie wiele uroku ...Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446Comment
-
Robota I-ligowa Robi.
Żeby nie było stuprocentowego cukrowania przyczepię się do tej poziomej kreski w A. Coś taka cienka nie pasuje mi do tego fontu liter. Chyba ta która była, była gruba jak pozostałe i żółty trójkątny środek literki A był malutki. Po odprysku emalii domyślam się że nie było zupełnie widać orginalnej linii i dorysowałeś ją wg uznania.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Wizualnie wygląda pięknie i szanuję wkład, ale i mnie bardziej podobał by się z zachowaniem oryginalnego wyglądu, przy zachowaniu dbałości o zatrzymanie niszczenia starej części. Tak jeśli dobrze kojarzę odnawia się zabytki dla muzeów. Całkowita rewitalizacja to skrajność. Chyba, że się ma dostęp do materiałów z epoki.Comment
-
Robota I-ligowa Robi.
Żeby nie było stuprocentowego cukrowania przyczepię się do tej poziomej kreski w A. Coś taka cienka nie pasuje mi do tego fontu liter. Chyba ta która była, była gruba jak pozostałe i żółty trójkątny środek literki A był malutki. Po odprysku emalii domyślam się że nie było zupełnie widać orginalnej linii i dorysowałeś ją wg uznania.Może by mogła być troszkę szersza ...
Wizualnie wygląda pięknie i szanuję wkład, ale i mnie bardziej podobał by się z zachowaniem oryginalnego wyglądu, przy zachowaniu dbałości o zatrzymanie niszczenia starej części. Tak jeśli dobrze kojarzę odnawia się zabytki dla muzeów. Całkowita rewitalizacja to skrajność. Chyba, że się ma dostęp do materiałów z epoki.
Ja mam takie same zdanie jak darek99 dotyczące "nieekspozycyjności" takich poobijanych w dużej części szyldów w warunkach domowych.
To może jeszcze inny przykład. Powiesił byś tak wyglądający szyld w domu? To fragment szyldu z poznańskiego Huggera.Comment
-
Tak jak pisałem. Usunąłbym rdzę i odpryski, które i tak odpadną i zabezpieczył przed dalszą degradacją i w takiej formie powiesił. Dla mnie ma właśnie wtedy wartość. No chyba, że uszkodzenia lub stan całości nie pozwalałby na estetyczną ekspozycję (jak u Darka) to pokusiłbym się o renowację. Ale to twój szyld i nic mi do tego. Wyraziłem tylko jak ja bym to widział. Powtarzam, nie deprecjonuję twojego wkładu pracy, szanuję go.Comment