Polska podstawka roku...

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

Polska podstawka roku...

Temat wydzielony z dyskusji http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=53540
    Propozycja zorganizowania wyborów Polskiej podstawki piwnej roku 2005, przynajmniej przeze mnie entuzjastycznie przyjęta, jest warta poważniejszego rozważenia. Moje propozycje:
    a) Wybieramy spośród podstawek zamieszczonych w dziale kolekcjonerstwa w danym roku.
    b) Podział na kategorie: podstawki zwykłe i podstawki specjalne (korkowe, drewniane, plastikowe, etc).
    c) Każdy może zgłosić 3 podstawki - jednej (najładniejszej) przyznaje 3 pkt, drugiej 2, trzeciej 1. Chętna osoba (np. ja) gromadzi i przetwarza dane.
    d) "Wybory" organizowane na początku każdego roku; w styczniu 2006 organizujemy konkurs na podstawkę roku 2005.
    e) Kwestia nagrody dla zwycięscy - tu jakoś nie mam weny...
    f) Jeżeli pomysł się przyjmie, to "na próbę" możemy w październiku przeprowadzić konkurs na podstawkę roku ubiegłego.

To by chyba było na tyle, do organizowania podobnej zabawy zachęcam kapslarzy, szklarzy i wszystkich entuzjastów innych gadżetów (z etykietami może być problem ).
    Czekam na duuużo opinii
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9084

Podejrzewam, że modemowcy to .....oleją. Ciężko im będzie obejrzeć ppodstawki, które pojawiły się w dziale kolekcjonerskim w danym roku. Zresztą jestem leniwy i też nie wiem, czy będzie mi się chciało. Ponadto podstawki najnowsze pomieszane z przedwojennymi .
    Może jestem niedopity, ale pomysł w tej formie nie pasi mi
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 2889

Moje mało co-nieco na temat tego pomysłu :
      AD a) a nie lepiej wśród podstawek wydanych w danym roku ?
      AD b) podstawka to podstawka po co mnożyć kategorie.
      AD c+d) OK
      AD e) nagród chyba nie potrzeba, ewentualnie symboliczne piwo na giełdzie.
      AD f) chyba można zaczekać do końca roku i przeprowadzić konkurs za rok 2005.
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

Więc tak:
        a) Oczywiście chodzilo mi o podstawki w danym roku wydane, anie dodane.
        b) Po co mnożyć kategorie? Jakiegoś konkretnego pretekstu nie mogę przytoczyć, poprostu miałem taki pomysł
        e) co do nagród, to w grę wchodzi raczej jakiś oficjalny e-mail do browaru, z którego pochodzi dana podstawka, bo do drukarni czy projektanata to się nie dotrze.
        f) Jak chcecie

Comment

• Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

Można by jednak zrobić konkurs za 2004 w październiku. Niech coś się dzieje na forum A kategorie można zostawić dwie, bo faktycznie podstawki korkowe i kartonowe to jednak różnią się stylistyką. Po za tym, te nigdy nie są knajpiane tak jak w przypadku kartonowych, więc to też wpływa na różnicę w ich postrzeganiu. Po za tym taki podział mógłby (gdyby nasz konkurs rozwinął się i był jakoś nagłośniony poza forum) zmobilizować więcej browarów do wydawania seri podkładek specjalnych, co wpłynęłoby na wzrost okazów kolekcjonerskich.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• bogdan21
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.02
            • 187

Uważam że pomysł nie jest zły, ale wątpię żeby przez takie "wybory" browary wypuszczały więcej okazów kolekcjonerskich.

Tak czy inaczej proponuję nowy temat pt: "Podstawka roku 200...", napewno znajdą się chętni żeby zagłosować

PS: pozostawiłbym 2 kategorie: tekturowe i specjalne (drewno/korek)
            Last edited by bogdan21; 2005-09-27, 17:54.
            - BogdanNiemczyk.friko.pl - ponad 1500 polskich podstawek :)

Comment

• kalifat
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.10
              • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Można by jednak zrobić konkurs za 2004 w październiku. Niech coś się dzieje na forum A kategorie można zostawić dwie, bo faktycznie podstawki korkowe i kartonowe to jednak różnią się stylistyką. Po za tym, te nigdy nie są knajpiane tak jak w przypadku kartonowych, więc to też wpływa na różnicę w ich postrzeganiu. Po za tym taki podział mógłby (gdyby nasz konkurs rozwinął się i był jakoś nagłośniony poza forum) zmobilizować więcej browarów do wydawania seri podkładek specjalnych, co wpłynęłoby na wzrost okazów kolekcjonerskich.
              Październik minął a tu ... du.pa
              To jak próbujemy zrobić taki próbny plebiscyt dla podstawek z 2004 roku czy nie
              bla bla bla

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23963

Wybaczcie za brak odzewu - oczywiście przyglądam się tematowi... na próby raczej czasu nie będzie Może się uda na początek roku wymodzić konkurs na podstawkę roku 2005 razem z konkursem na piwo roku 2005.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• TomX
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.09
                  • 1035

Ja juz się mogę zgłosić na ochotnika do zbierania wyników tego konkursu. Nawet jeżeli nie zostanie on ogłoszony przez ARTa, to ja i tak miałem zamiar zorganizować go zaraz na początku roku. A co do próby - OK, zróbmy to Pod wieczór jak bedę miał wiecej czasu to wszytsko zorganizuję, wymodze jakiś regulamin ( po tej próbie go zmodyfikujemy, mam nadzieję wspólnie, bogatsi o doświadczenie z tej próby) i założę odpowiedni temat

Comment

• kalifat
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.10
                    • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Wybaczcie za brak odzewu - oczywiście przyglądam się tematowi... na próby raczej czasu nie będzie Może się uda na początek roku wymodzić konkurs na podstawkę roku 2005 razem z konkursem na piwo roku 2005.
                    Cieszę się, że administrator czuwa i coś knuje

Ja miałem zapewne trochę inną koncepcję na myśli mówiąc o tym teście, bo Ty pewnikiem masz inne sprawy na głowie (te ordery, te mandale, te dekoracje ).
                    Więc pomyślałem coby zrobić to najmniejszym nakładem sił i pojemności BrowarBiza.

I tu wykontycypowałem, że może udałoby się skorzystać z katalogu Benego, oczywiście za Jego zgodą.
                    Od razu mówię, że zbieraczem polskich podstawek jestem raczej sezonowym, więc takiego katalogu nie posiadam (nawet nie wiem czy jest w pdf-ie czy xsl-u czy doc-u). Gdyby była możliwość skorzystania z tego katalogu tak, żeby wywalić niepotrzebne podkładki (poza 2004 rokiem) to otrzymujemy ładny plik do pobrania z forumowych stron.

I modemowcy mogą się włączyć, bo wszystko obejrzą sobie offline.
                    Można też dodać jakąś ankietę, gdzie każdy wpisze wybraną/e podstawkę/ki i już mamy plebiscyt gotowy.

Głupie nie

ps. kurka wodna, i musiał się jakiś post pojwić w międzyczasie
                    Last edited by kalifat; 2005-11-04, 14:47. Powód: dodany ps.
                    bla bla bla

Comment

• TomX
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 1035

Pomysł z katalogiem Benego - sam nie wiem... Ale faktem jest, że trzeba jakoś rozwiązać problem tych, którzy nie mają stałego łącza. Kiedyś przewijał się na forum temat przeglądania forum offline. Może by się to dało zrobić z kolekcjonerstwem??

Comment

• TomX
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 1035

No, mam pierwszą, napisana na szybko wersję regulaminu plebiscytu na podstawkę roku ubiegłego. Jak dobrze pójdzie, to jutro zaczynamy Powiedzcie, czy sie z poniższym regulaminem zgadzacie:

Plebiscyt na najlepszą polska podstawkę piwną roku 2004 roku.

Plebiscyt będzie trwał od 5. 11. 2005 do 5. 12. 2005 (termin może ulec wydłużeniu w wypadku
                        niewielkiego zainteresowania, ale nie dłużej niż do 31. 12. 2005). W plebiscycie mogą wziąć udział wszyscy zarejestrowani użytkownicy serwisu Browar.biz. Wybierać można spośród pod-stawek zamieszczonych w dziale "kolekcjonerstwo" jako pochodzące z roku 2004. Wybrane podstawki należy zgłaszać na adres tomx@vp.pl według następujących zasad:

- Każdy użytkownik może zgłosić 3 podstawki.
                        - Wybranym podstawką uczestnik plebiscytu przyznaje punktu w kolejności 3p. - najlepsza pod-stawka roku, 2p. - druga najlepsza podstawka roku, 1p. - 3 najlepsza podstawka roku.
                        - Wyniki końcowe zostaną ustalone po zsumowaniu punktów przyznanych poszczególnym pod-stawką przez uczestników plebiscytu.
                        - Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone w terminie do 3 dni od jego zakończenia.
                        - Każdy zainteresowany będzie mógł pobrać plik z wynikami plebiscytu oraz głosami poszcze-gólnych uczestników.
                        - Nie jest przewidziana żadna nagroda dla browaru który wprowadził zwycięski wzór podstawki, może z wyjątkiem jakiegoś miłego maila firmowanego logiem Browar.bizu.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23963

konkurs byłby oparty na zawartości działu kolekcjonerskiego - dokładniej dodanych podstawek ograniczonych do roku 2005. Jakiś ochotnik musiałby tylko zweryfikować podstawki które zostały dodane (z rokiem 2005 jako rok wydania).

dodatkowo trzeba by się zastanowić co robić z seriami podstawek.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• grzeber
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 2889

1. Chyba nie ma sensu robić plebiscytu na rok 2004 gdy raraz będzie plebiscyt na rok 2005 - to może odbić się we frekwencji.
                            2. Nie trzeba kożystać z katalogu bo wszystkie nowości i tak znajdują się w dziale kolekcjorenstwo.
                            3. Czy napewno potrzebna jest informacja jak głosował każdy uczestnik ? Chyba wystarczą tylko ogólne wyniki.
                            4. Proponuje wprowadzić podobne kryteria uczestników jak w konkursie na piwo roku.
                            5. Dla serii i korków można zrobić oddzielne kategorie.
                            6. Co do wyglądu głosowania to może coś podobnego jak w konkursie na etykiety domowe ?
                            pozdrawiam
                            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• kalifat
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.10
                              • 1168

A tak odświeżam stary temat, bo cosik mi się skojarzyło przy zabawie z "piwem roku"

Może się uda na początek roku wymodzić konkurs na podstawkę roku 2005 razem z konkursem na piwo roku 2005.
                              Widać nie udało się , a szkoda.

To dla kolekcjonerów (i nie tylko) byłaby świetna zabawa i może nie okraszona tyloma zgrzytami co wybór najlepszej domowo-browarowej etykiety.

Może jednak pod koniec tego roku spróbować jednak zrobić "rozruchowy" plebiscyt - tylko, że najlepiej by było, żeby już teraz ktoś robił weryfikację (tak na bieżąco).

Powiem tak, ja mógłbym się tego podjąć, ale moja wiedza co do polskich podstawek jest mocno wybiórcza (głównie zbieram browary restauracyjne oraz browary z którymi czuję się w jakiś sposób związany "sentymentalnie"), więc nie mam pojęcia jak traktować wszystkie masówki-koncernówki. Co będę wiedział to chętnie zakonotuję w pamięci, ale może ktoś mający większe obeznanie w polskich podstawkach zechciałby się włączyć.

Wtedy milibyśmy już z głowy poniższe:
                              konkurs byłby oparty na zawartości działu kolekcjonerskiego - dokładniej dodanych podstawek ograniczonych do roku 2006. Jakiś ochotnik musiałby tylko zweryfikować podstawki które zostały dodane (z rokiem 2006 jako rok wydania)
                              bla bla bla

Comment

Przetwarzanie...
                              X