Zbieractwo puszek?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy82
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.01
    • 44

kolejny kolekcjoner to ja

witam
    jestem zbieraczem puszek od 6 lat i posiadam okolo 250 roznych puszek polskich urozmaicaja mi szafy(uwazam ze jest z nich wiekszy pozytek niz z ksiazek ktore by na tych szafach staly).a co do zbieraczy to ja znalazlem na necie ze jest juz nas co najmniej 10 wiec nie jest zle.sam osobiscie mialem okazje wymieniac sie z jednym z najwiekszych wlascicieli okazow puszek wiec naprawde warto poszezac swe kontakty puszkowe.do niektorych z was napisalem wiadomosc osobista o checi wymiany do tych co nie napisalem to pisze teraz.jestem chetny na wymiane puszek z kazdym kto ma dublety na wymiane i ma ochote na wymiane.(zdjecia wysle zaiteresowanym swoich dubletow).zaineresowanych prosze na meila:arcy82@wp.pl

Comment

• jale
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2001.03
      • 17

Istnieje katalog w Czechach i w Niemczech (ten akurat mam - ale w wersji rtf, systematycznie uzupełniany). Wzorów puszek (wliczając drobne różnice - jak znaki producenta, czy zakonczenie puszki) jest cos kolo 2000.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jale
        Istnieje katalog w Czechach i w Niemczech (ten akurat mam - ale w wersji rtf, systematycznie uzupełniany). Wzorów puszek (wliczając drobne różnice - jak znaki producenta, czy zakonczenie puszki) jest cos kolo 2000.
        ale katalog jakich puszek bo chyba nie polskich?
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzeber
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2002.05
          • 2870

Wydaje mi się, że jednak polskich.
          Kiedyś obiło mi się o uszy, że kolekcjonerzy zza Odry planowali / tworzyli katalog polskich puszek piwnych, pewnie chodzi o ten sam.
          Być może było to nawet na forum ( był kiedyś - ze 2 lata temu - taki ogólny temat o różnych birrofilistycznych katalogach może tam).
          pozdrawiam
          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• pivaria
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.03
            • 1538

W najnowszym, tj. 9 numerze PIVARII będzie ciekawy materiał dla puszkologów pióra wybitnego znawcy tematu Piotra Tyburcy.
            Polecam.
            PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
            www.pivaria.pl
            https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• arcy82
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.01
              • 44

pivaria

witam
              ajak moge zdobyc ta gazete dla kolekcjonerow?a moze jest na necie?czekam na info z gory dziekuje

Comment

• grzeber
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2002.05
                • 2870

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
                Być może było to nawet na forum ( był kiedyś - ze 2 lata temu - taki ogólny temat o różnych birrofilistycznych katalogach może tam).
                Odszukałem temat o katalogach
                tutaj wszystko dla kolekcjonerów piwnych gadżetów...Poddziały: Giełda | Identyfikacja | Moje zbieranie

i jednak tam nie było nic o katalogu polskich puszek. Będe szukał dalej
                pozdrawiam
                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• becik
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

trochę to przykre, że nikt w Polsce nie zabrał się za taki katalog, może nadszedł czas aby koledzy "od puszek" wzięli sprawę w swoje ręce
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jale
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2001.03
                    • 17

Tak, katalog polskich puszek. Wiem, że był w miarę aktualny (sam się do niego dokładałem informacjami), ale... Nie mam z gościem kontaktu (gdzieś się przeniósł, miał nawał pracy, i cos tam jeszcze), katalog ma luki w najnowszych puszkach (do Niemiec trafia więcej nowości, niż do Warszawy ; ), w dodatku jest tylko w wersji elektronicznej (word). Zdjecia do niego mam na ksero. Miały być złączone w całość i miał być śliczny katalog kolorowy (wydruk i CD), ale jak na razie sprawa chyba upadła.

Według katalogu są 1873 różne polskie puszki piwne (nie licząc 5 litrowych). Nie doliczyłem jeszcze 20-30 posiadanych (muszę je sprawdzić), nie mam dokładnych informacji prawdopodobnie o jakichś 200 nowych, i dokładam jeszcze jakieś 300, które mogły nam (mnie, autorowi katalogu, czy Piotrowi Tyburcy) uciec. Czyli sumarycznie będzie tego około 2500.

Comment

• ikulczyk
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.01
                      • 26

Witajcie kolekcjonerzy puszek !
                      Przeczytałem całą dyskusję o piciu, zbieraniu i niszczeniu puszek. Zgadzam się z jednym z dyskutantów, że puszki po piwie są elementem polskiej kultury i NALEŻY je zachować dla przyszłych pokoleń Polaków. Bo jeszcze trochę, a polskich browarów może nie być, więc i puszki nie będą nasze. Żadna instytucja w Polsce nie gromadzi zbioru opakowań po piwie w sposób uporządkowany. Przypuszczam, że nie robią tego również browary. Więc kto ma to zrobić, jak nie my - zapaleni kolekcjonerzy?
                      Ja zbieram puszki po piwie od co najmniej 15 lat. Posiadam około 2000 puszek, z czego 600 to polskie okazy. Chętnie pozyskam następne (polskie) lub wymienię się z innymi zbieraczami. Jest jednak pewien warunek, który kolekcjonerzy powinni spełniać: własna strona www, żeby można było porównać lub obejrzeć dany egzemplarz, aby móc się wymienić. A kto z Was posiada stronę www, gdzie eksponuje swoje okazy? Poza mną tu moja strona witrynę kolekcjonerską posiada tylko Krzysztof Ohla z Poznania . Innych stron nie znam. Proszę ewentualnie mnie oświecić.
                      Jeśli więc mamy zbierać puszki i nimi się wymieniać, stwórzmy strony www, na których umieścimy swoje zbiory, swoje dublety, zareklamujmy się w forum Browaru, a wtedy polska puszka po piwie na pewno nie zaginie.

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

Dzisiaj robiąc porządki domowe natrafiłem na kilka pustych puszek po piwie z kilku europejskich krajów (Finlandia, Litwa, Szwecja, Dania, Chorwacja, Irlandia i Estonia). Jeśli ktoś jest nimi zainteresowany proszę o PW (czekam na kontakt do wtorku potem idą one do kosza).
                        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• ikulczyk
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.01
                          • 26

Nie ma chętnych do dyskusji?
                          Niech mnie ktoś przytuli!!!

Comment

• perłyfan
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.02
                            • 1244

Ja się na puszkach nie znam, mam Diebelsa z zapowiedzią trasy Die Toten Hosen z 2002 roku. Mogę odstapić jeżeli ktoś ją chce. Piszcie na PW
                            JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• solfernus
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.08
                              • 1025

Mam ok. 400 no może 450 puszek Polska i zagranica. Od poj. 0,25 do 5,00l. W tej chwili są ładnie złożone
                              w wielkim pudle po telewizorze – z braku innego miejsca. Może kiedyś się zdecyduję co z tym zrobić
                              Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• ikulczyk
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.01
                                • 26

Mam około 300 sztuk puszek po różnych napojach, za wyjątkiem coca coli i pepsi coli. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to oddam w kolekcjonerskie ręce. Część tego zbioru można zobaczyć na stronie www.e-puszki.prv.pl w zakładce "Puszki po napojach na wymianę". Chętni proszeni o kontakt na PW.

Comment

Przetwarzanie...