Wczoraj, w ramach odzyskiwania przestrzeni życiowej, zlikfidowałem puszki, które oczekiwały na chętnych. W najbliższym czasie będę się przeprowadzać, więc musiałem się pozbyć tego balastu.
Zbieractwo puszek?
Collapse
X
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D -
Ja ciułam puchy ale tylko z browarów Mazowsza czyli Warszawa , Sierpc , Warka , Konstancin , Jabłonowo(szczególnie szukam starszych Warek - powiedzmy sprzed 3-4 lat)
w Polsce sprzedaje się piwo niemal wyłącznie w puszkach 0,5 litra (wyjątkiem Żywiec i Królewskie),Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
jale napisał(a)
W tej chwili wiem bodaj o trzech osobach w Polsce, które bardziej na serio zbierają puszki. Trochę to mało. Podstawki mniej miejsca zajmują i łatwiej je zdobywać...
Przestałem puszki zbierać prawie 10 lat temu i zostało mi ponad 1000 egzemplarzy... A teraz... przeciez ich nie wyrzucę, a nie ma chętnych na przejęcie kolekcji...
:/
Szy.Na Allegro: 500+ puszek - wszystkie sprzed 15 latComment
-
jeśli przekazanie zbioru jest nieodpłatne, mogę zamieścić informację o tym w newsletterze, może znajdzie się chętny/chętna.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Odp: Zbieractwo puszek?
jale napisał(a)
A tak na marginesie - zauważyliście, że w Polsce sprzedaje się piwo niemal wyłącznie w puszkach 0,5 litra (wyjątkiem Żywiec i Królewskie).....
A swoje ostatnie puszki rozdałem 25 lat temu. Miały spore wzięcie.Comment
-
Cooper napisał(a)
Dlaczego Królewskie ? Warszawa też jak większość browarów sika w półlitrówki. Być może chodzi Ci o puszki na Złotego Króla 0,25 i stary wzór Królewskiego 0,33 l , ale były to krótkotrwałe wybryki browaru i nie przyjeły się.
Zaś puszki 0,25 były tylko dwie - mały Okocim, i cienki Złoty Król.Comment
-
Faktycznie - przypomniałeś mi Jale o kilku wzorach 0,33 , jednak obstaję że w Warszawie 0,33 to była pojemność incydentalna. Królewskie 0,33 chodziło tylko w wakacje 2000 roku , a Złote Króle 0,25 - góra rok na przełomie lat 1999/2000. W pozostałych kwestiach zgadzam się z Tobą w stu procentach.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Co do 0,25 Złotego Króla (były dwie wersje graficzne ; ) - to oczywiście, że się zgadzam - browar wypuścił te puszki raczej jako ciekawostkę, niż propozycję handlową. Natomiast w przypadku 0,33 - niestety się mylisz - puszka była w sprzedaży prawie dwa lata. (co do interesującego Cię tematu - były 3 Hetmany z Warki, oraz co najmniej 3 różne małe Warki).Comment
-
BuR - jeśli masz ochotę przyjąć worek (różnych wzorów) puszek 10,5 zanim je wywalę - daj mi znać, we Wrocławiu bywam czasem, to mogę podrzucić.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Bur, to ty kawał twardziela jesteś jesli tyle blachy obórciłeś
A jeśli puchy ustawiasz chronologicznie to nie dziwię się że zielony leszek na bladym końcubez brody...Comment
-
jale napisał(a)
Co do 0,25 Złotego Króla (były dwie wersje graficzne (...) były 3 Hetmany z Warki, oraz co najmniej 3 różne małe Warki).Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
-
odpowaidam..
Puszki układam wdg grup browarniczych, ale muszę przyznać, że Lech premium był moją drugą puszką(pierwszy był Książ z Piasta). A poza tym, to jestem dpoczątkującym kolekcjonerem i bawię się w to od niedawna... A co do tych pouszek 0,33333333...(3) 0,25 itp, to u mnie nigdy takich nie widziałem. Ewentualnie jakieś większe, promocyjne puszki(np Okocim mocne), albo jednolitrową puszkę Faxa.Comment
Comment