Zbieractwo puszek?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zysko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.03
    • 6

Dzieki serdeczne za zainteresowanie.
    Jak byłem równiez młokosem to zbierałem puszki,które porozdawałem.Obecnie posiadam garaż o długości 12 metrów i postanowiłem znowu coś zbierać, a że mam takie możliwości to postanowiłem wrócić do puszek. Uwazam że są ciekawe i ładne czasami całe serie. Myslę że dużo osób mając gdzie wystawić swoją kolekcję zbierałoby właśnie puchy.Dzieki BuR takie puszki juz posiadam.
    Pozdrawiam wszystkich i łącząc się z Wami duchowo wypiłm dzisiaj za Wasze zdrowie 4 piwa.

Comment

• kali
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.11
      • 20

Puszki mogą wam ukolorowac pokój czy piwnicę.
      Ja tak robię od kilku lat w piwnicy mam szerokie pułki gdzie je systematycznie układam,gorzej jest niestety w mieszkaniu szczególnie jak się mieszka samotnie i robi częste schadzki kolegów /po paru piwach /zaczynają się konkursy strzeleckie.bywa że niektóre umierają pezpowrotnie.
      Ogólnie puchy to fajna sprawa.
      Niech będzie choć w Polsce paru kolekcjonerów to bedzie zachowana jakaś pamiątka i tradycja.
      To tyle.....

Comment

• celt_birofil
        † 2017 Piwosz w Raju
        • 2001.09
        • 4469

A ja się dowiedziałem, że dokładnie 53 puszki stanowią 1 kilogram w punkcie skupu złomu
        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

celt_birofil napisał(a)
          A ja się dowiedziałem, że dokładnie 53 puszki stanowią 1 kilogram w punkcie skupu złomu
          A ile wafli wchodzi na kilogram makulatury ?

Comment

• BuR
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.01
            • 104

celt_birofil napisał(a)
            Tzn przeciętne 53, bo puszki np po "Złotym Denarze"(Browar Namysłów) są zastanawiająco cięższe od tych zwykłych.

Comment

• celt_birofil
              † 2017 Piwosz w Raju
              • 2001.09
              • 4469

BuR napisał(a)
              Tzn przeciętne 53, bo puszki np po "Złotym Denarze"(Browar Namysłów) są zastanawiająco cięższe od tych zwykłych.
              Statystycznie rzecz ujmując A moze Złoty Denar jest lany do puszek z blachy pancernej?
              Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• sopista
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 1747

blacha pancerna

No przecież trzeba było coś zrobić z tym złomem który został po naszych przyjacielach w różnych miejscach kraju.

Comment

• BuR
                  • 2003.01
                  • 104

Kto wie...
                  Last edited by BuR; 2003-07-30, 11:32.

Comment

• BuR
                    • 2003.01
                    • 104

Jakieś pół roku temu zamieściłem tu zdjęcie swojej kolekcji. Od tamtej pory przybyło nieco nowych egzemplarzy. Aktualnie w kolekcji mam 94 puszki po piwie(88x0,5 i 6x0,33l). Aha, przypominam że zbieram puszki tylko po tych piwach które wypiłem Kawał twardziela ze mnie Oto fotka
                    Attached Files

Comment

• pivaria
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.03
                      • 1538

jeszcze o puszkach

O puszkach: sposobie katalogowania, przechowywania, itp. pisał bardzo ciekawie Piotr Tyburca w ostatnim, 6, numerze PIVARII.
                      Dziwię się, że nikt z puszkarzy nie zauważył tego textu, który dla tego typu kolekcjonerstwa jest wręcz kompasem poruszania się po zawiłym temacie puszek polskich i nie tylko.

Załączam wykonane przez Piotrka foto polskich puszek.
                      pzdr
                      Attached Files
                      PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                      www.pivaria.pl
                      https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• Larenta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.02
                        • 42

PUSZKI PO PIWIE

JAK PORÓWNAMY WSZYSTKICH KOLEKCJONERÓW (etykiet,podstawek,szkła,kapsli} to można powiedzieć ze tych co zbierają puszki po piwie jest naprawde niewielu.
                        Sam zbieram puszki i wiem że cięszko znaleść kogoś kto tez je zbiera (może dlatego że nie są małe jak kapsele podstawki ....i jest kłopot i ich składowaniem )

Comment

• Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

Osobiście zbieram konserwy ale tylko z browarów Mazowsza jak Warszawa , Jablonowo , Konstancin , Sierpc i Warka. Mam już tego 65 sztuk ale brakuje mi jeszcze trochę - zwłaszcza starszych wzorow z Warki.Jeśli chodzi generalnie o zbieranie puszek w Polsce to kiedyś za komuny zbierali je nie niemal wszyscy. Później gdy owe napitki stały się powiedzmy ogólnodostępne i zaczęto je produkować i w naszym pięknym kraju zbieranie puszek stało się obciachem. Obecnie rzeczywiście niewielu kolesi w Polsce się tym zajmuje a ilość samych tylko polskich puszek myślę że spokojnie przekoroczyła już 1000 wzorów choć chyba nikt tego nie kataloguje. Na zachodzie jest chyba (proporcjonalnie) więcej kolekcjonerow tych gadżetów a dobre okazy osiągają niezłe cenki. Pewnie i z czasem ta moda (jak wszystko z zachodu) po-wróci do nas. Szkoda tylko że wielu wzorow po prostu już nikt nie będzie posiadał
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Larenta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.02
                            • 42

Jak będziesz potrzebował pomocy przy tworzeniu katalogu możesz na mnie liczyć napewno w mojej kolekcji znajdzie się kilka ciekawych puszek
                            To bardzo dobry pomysł z tym katalogiem

Comment

• Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6056

O nie dzięki. Katalogu na pewno się nie podejmę. "Społecznie" robię już ankietę kolekcjonerów podstawek a prywatnie gromadzę info o browarach Mazowsza więc na to nie mam czasu. Ja z kolei potencjalnemu Twórcy mogę podesłać materiały o puszkach z browarow które sam zbieram.
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Larenta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.02
                                • 42

wydaje mi się że sam bym nie dał rady zrobić katalogu a jak tak to nie był by zabardzo duży narazie mam coś ok 600 puszek sam straciłem rachube ale jak by ktoś chciał mi w tym pomuc to mozna by było spróbować

[pozdrawiam wszystkich zbieraczy puszek mam nadzieje ze będziecie na zimowej giełdzie w W-wa

Comment

Przetwarzanie...