Naśladując kolekcjonerów wafli, etykiet i kapsli, chciałbym zająć się ankietami szklanymi. Byłyby w nich notowane szklanki, pąkale, kufle i butelki (jak chcecie) z polskich browarów oraz z browarów, które znajdują/znajdowały się na dzisiejszym terytorium Polski. Na komentarze czekam kilka dni i w razie pozytywnego odzewu zamieszczę formularz.
I Ankieta kolekcjonerów polskiego szkła piwnego.
Collapse
X
-
Poniewaz nie śledzę dyskusji zwiazanych z etykietami , waflami itp. prosiłbym ( o ile to mozliwe ) o wyjasnienie w kilku słowach lub zdaniach jak mam rozumiec "ankietowanie szkła". Cos mi tam świta w głowie , ale wole sie upewnic czy moje mysli pokrywaja się z myslami pomysłodawcy.
Jednak kazdy pomysł dotyczacy szkła jest godny uwagi , więc popieram go od razu 9 chociaz tymczasowo troche w ciemno
Comment
-
-
Co to sąPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum... pąkale ...
A może jakiś regulamin, ogólne zasady czy coś w tym rodzaju? Na początku lat dziewięćdziesiątych jedno logo lepiono na wielu rodzajach szklanek - nie dlatego, że ktoś tak wymyślił, tylko dlatego, że przyklejano rozrywkowo, do czego sie dało i co było w sklepie. Takie rzeczy też chcesz ewidencjonować?
Comment
-
-
Proszę o komentarz poniższego zarysu regulaminu
Coraz bardziej skłaniam się do tego by zająć się szkłem bez butelek. Z tego prostego powodu, że to zupełnie inna materia. Butelki dotyczą w większej ilości niemieckojęzycznych browarów przedwojennych. Natomiast szklanki, pąkale (czy pokale jak Krzysiu woli) i kufle to znowuż w większości polskie browary powojenne. Długa więc lista, taka która zawarłaby browary ze znanymi okazami butelek i innego szkła byłaby o wiele bardziej kłopotliwa. Do tego nowe znaleziska butelek jakich jescze nie znano zdarzają się częściej niż starych kufli. Natomiast nowe szklanki, pąkale (czy pokale jak Krzysiu woli) i kufle dopisuje się do statystyk znanych już browarów. Jednym słowem: w sprawie butelek potrzeba specjalisty od butelek.
A co do zasad,co umieszczać w ankiecie:
1. szklanki, pąkale, kufle z polskich browarów
2. szklanki, pąkale, kufle z niemieckich browarów które znajdowały się na dzisiejszym terytorium Polski
3. szklanki, pąkale i kufle z knajp i tawern z logo browarów
4. szklanki, pąkale i kufle okolicznościowe z logo browarów (giełdy, imprezy sportowe, itp.)
5. szklanki, pąkale i kufle pochodzące ze sprzedaży sklepowej z logo browarów
W ankiecie proszę nie zamieszczać:
1. szklanek, pąkali i kufli wykonanych samemu
2. szklanek, pąkali i kufli, o których posiadamy więdzę, że zostały wykonane metodami domowymi nie przez właścicieli browarów
3. szklanek, pąkali i kufli, o których posiadamy więdzę, że zostały wykonane w Polsce lub zagranicą jako falsyfikaty w celu sprzedaży straganowej lub aukcyjnej
Comment
-
-
Moim zdaniem powinno umieszczać się szkło otrzymane w knajpach na promocjach i w browarach. Nie powinno się umieszczać szkła zakupionego w supermarketach i sklepach ze szkłem.Polakom gratulujemy Brackiego
Gdy rozum śpi budzą się demony
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MafarMoim zdaniem powinno umieszczać się szkło otrzymane w knajpach na promocjach i w browarach. Nie powinno się umieszczać szkła zakupionego w supermarketach i sklepach ze szkłem.
Comment
-
-
moim skromnym zdaniem (a żaden ze mnie kolekcjoner szkła), należy uwzględnić tylko szkło, które było cechowane. w przeciwnym wypadku będzie tam wiele kolektybiliów, które zostały zrobione, albo krótkoseryjnie (kalka), albo masowo dla sklepów (pewnie też tak samo).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumpąkale (czy pokale jak Krzysiu woli)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekBardzo mi się podoba, że w Krakowie używa się określenia pąkal. Tak robi od zawsze e-prezes, pewnie za nim Shlangbaum i jeden raz opolanin TomaszFK. To ciekawe i miłe zróżnicowanie regionalne. Ale w ogólnopolskiej ankiecie proponuję stosować określenia zrozumiałe w całym kraju. Po co wpędzać w stresy młodych kolekcjonerów, którzy nie będą mogli spać na okoliczność "niemania" ani jednego pąkala.
Comment
-
Comment