pokal kojarzy mi się wyjątkowo pejoratywnie (czytaj: po kale) i nie chciałbym nalewać do czegoś co się tak nazywa żadnego napitku. jeśli chcesz mogę korzystać z określenia goblet
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Zasadniczo zgadzam się co do Twoich intencji. Ale jak tu odróżnić takie szkło z przełomu lat 80. i 90. kiedy była samowolka i Krosno wypuszczało sporo szkła sklepowego i namieszało w temacie
Z tym jest faktycznie problem . W latach 80 wyszły szklanki z naklejkami piw które warzył browar Żywiec i były do kupienia w sklepach ze szkłem. Nie mam ich w swojej kolekcji i uważam że nie powinny być zaliczane do szkieł z browarów.
A co do cechowania szkieł ,to jest różnie .Mam kilka szklanek które były w promocjach i nie mają żadnych miarek .Prosty przykład -ostatnia promocja tyskiego.Nie ma żadnych miarek.Szkło otrzymane na giełdzie w Tychach w 2004r. nie ma żadnej miarki . VIII giełda w Żywcu,brak miarki na szkle.Pierwsza promocja Tatry z małymi kufelkami które były w wielopaku też nie miały miarek.Więc co do mnie-nie zwracałbym na to uwagi.
Na ponad połowie mojego szkła nie zaznaczono cechy a mimo to jest 100% pewności że
zostały wydane na zlecenie browaru. Zatem brak cechy nie może być powodem odrzucenia danego egzemplarza szkła.
Natomiast przy tzw. podróbkach byłbym bardzo ostrożny w podjeciu decyzji.
Podawana za przykład seria szklanek z Żywca z całą pewnością nie powstała na zlecenie browaru ale mimo to znajduje się w przynajmniej w 3 znanych mi "Żywieckich" kolekcjach.
Może rozważyć dodatkową kategorię obejmującą własnie nie firmowe szkło?
z pewnością dzieki temu wielu mogłoby uniknąć "niechcianych" zakupów
Mam kilka pokali z Browarów Lubelskich i ze Zwierzyńca pochodzących z lat 70-tych. Kształtem się nie różnią, różnica jest w nadrukach. Cechy też nie oznaczono. Tu więc mam problem, czy te szkła rzeczywiscie zostały wyemitowane na zlecenie browarów?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
Mam kilka pokali z Browarów Lubelskich i ze Zwierzyńca pochodzących z lat 70-tych. Kształtem się nie różnią, różnica jest w nadrukach. Cechy też nie oznaczono. Tu więc mam problem, czy te szkła rzeczywiscie zostały wyemitowane na zlecenie browarów?
Dlatego wolałbym zaryzykować i pozwolić by w ankietach znalazło się więcej niż mniej możliwości.
Brak konsekwencji w jednym miejscu, dlaczego tylko browary z terenów obecnej Polski? Jeśli ktoś ma szklanki z polskiego Lwowa czy Grodna to już nie ma prawa ich umieścić w ankiecie? Uznajesz natomiast pw niemieckie browary....Dla mnie polską szlanką jest np ta ze Lwowa niż z Wrocławia z przed '39 roku, przemyśl to bo już zaczynasz segregować na wstępie co jest polskie a co nie i popełniłeś błąd-zapomniałeś o Polsce sprzed'39 roku i jej wschodnich granicach
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Moim zdaniem brak konsekwencji jest wtedy gdy uwzględnia się zarówno przedwojenne jak i powojenne granice Polski. Konsekwentnie jest albo z browarów, które warząc dane piwo leżały w ówczesnych granicach Polski, albo ze wszystkich browarów, które leżą na terenie Polski obecnie, nawet jeśli kiedyś nie leżały.
dlaczego tylko browary z terenów obecnej Polski? Jeśli ktoś ma szklanki z polskiego Lwowa czy Grodna to już nie ma prawa ich umieścić w ankiecie? Uznajesz natomiast pw niemieckie browary....Dla mnie polską szlanką jest np ta ze Lwowa niż z Wrocławia z przed '39 roku
To samo sobie pomyślałem dzisiaj i oczywistą rzeczą jest, że Twoją uwagę uwzględnię. Jednak w pierwszej ankiecie nie umieszczę rubryczek z tymi browarami, bo trudno by mi je było wszystkie odnaleźć lecz pozostawię wolne miejsce na ich dopisanie przez kolekcjonera, który posiada taki okaz i w następnym roku ten browar znajdzie się już w wersji default'owej.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
przemyśl to bo już zaczynasz segregować na wstępie co jest polskie a co nie i popełniłeś błąd-zapomniałeś o Polsce sprzed'39 roku i jej wschodnich granicach
Takiej segrgacji nie prowadzę, bo by mnie ktoś o nacjonalizm posądził Konsekwentnie włączę te ze wschodu. A browary poniemieckie pozostawię, bo przez sam wzgląd na wspólnotę terytorialną, niemieckie browarnictwo jest częścią historii polskiego browarnictwa.
Co natomiast Becik uważasz w tym temacie:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar
Moim zdaniem powinno umieszczać się szkło otrzymane w knajpach na promocjach i w browarach. Nie powinno się umieszczać szkła zakupionego w supermarketach i sklepach ze szkłem.
Zasadniczo zgadzam się co do Twoich intencji. Ale jak tu odróżnić takie szkło z przełomu lat 80. i 90. kiedy była samowolka i Krosno wypuszczało sporo szkła sklepowego i namieszało w temacie.
Moim zdaniem brak konsekwencji jest wtedy gdy uwzględnia się zarówno przedwojenne jak i powojenne granice Polski. Konsekwentnie jest albo z browarów, które warząc dane piwo leżały w ówczesnych granicach Polski, albo ze wszystkich browarów, które leżą na terenie Polski obecnie, nawet jeśli kiedyś nie leżały.
Ale jeśli chcemy uwzględnić historię zarowno polskiego browarnictwa jak i browarnictwa na ziemiach polskich to musi tak być. Tak samo jest w ankietach podstawek, kapsli i etykiet.
Pomysl pewnie ze fajny i moze sam sie do tego przylacze ale jesli nawet to pod koniec tego roku dopiero. Szkoda jednak ze patent ten zostal upubliczniony na poczatku obecnego roku a nie pod koniec ubieglego gdyz zdecydowana wiekszosc ankiet dotyczy stanu kolekcji na dzien 31. 12 Tak wiec albo kolega Shlangbaum zrobi wyjatek albo projekt ten zmaterializuje sie za 11 i pol miesiaca...
No i juz o samej ankiecie technicznie: Mysle ze powinno sie i tutaj klasyfikowac browary na zasadach jak na innych ankietach polskich birrofiliow. A z kolei gdyby Autorowi chcialo sie pojsc dalej i - podobnie jak w ankietach kol. Wieczorka i Zwierzyny - dzielic zbiory z danego browaru na np normy to w przypadku szkla (brak norm) mozna by podzielic je np na podstawowe typy (kufel , szklanka , POKAL) itp. Mozna tez klasyfikowac wg pojemnosci ale mysle jednak ze dzielac browary w ankiecie na w/w pozycje mogl by sie zrobic niezly rozgardiasz gdyz niestety - obserwujac tytuly aukcji w np allegro - dochodze do wniosku iz niektorzy kolekcjonerzy(?) nie potrafia odroznic kufla od szklanki. Tak wiec - przynajmniej w I edycji - proponowalbym pozostanie przy zwyklym podziale na browary. Tak wiec zycze Shlangbaumowi powodzenia i przedewszystkim zapalu
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
W ankiecie proszę umieszczać:
1. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów na terytorium Polski
2. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów poza terytorium Polski
3. szklanki, pokale, kufle z niemieckich browarów które znajdowały się na dzisiejszym terytorium Polski
4. szklanki, pokale i kufle z knajp i tawern z logo browarów
5. szklanki, pokale i kufle okolicznościowe z logo browarów (giełdy, imprezy sportowe, itp.)
W ankiecie proszę nie umieszczać:
1. szklanek, pokali i kufli wykonanych samemu
2. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane metodami domowymi nie przez właścicieli browarów
3. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane w Polsce lub zagranicą jako falsyfikaty w celu sprzedaży straganowej lub aukcyjnej
4. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru
4. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru ani lokalu gastronomicznego/ baru
W ankiecie proszę umieszczać:
1. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów na terytorium Polski
2. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów poza terytorium Polski
3. szklanki, pokale, kufle z niemieckich browarów które znajdowały się na dzisiejszym terytorium Polski
4. szklanki, pokale i kufle z knajp i tawern z logo browarów
5. szklanki, pokale i kufle okolicznościowe z logo browarów (giełdy, imprezy sportowe, itp.)
1. szklanek, pokali i kufli wykonanych samemu
2. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane metodami domowymi nie przez właścicieli browarów
3. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane w Polsce lub zagranicą jako falsyfikaty w celu sprzedaży straganowej lub aukcyjnej
4. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru
Na Twoim miejscu zrobiłbym ciut inaczej,mianowicie,spis szkła z Polski po 1945, oraz spis szkła z terenów RP przed'39 + oraz browarów niemieckich znajdujących się obecnie na terenie Polski ( + Karwina)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar
Moim zdaniem powinno umieszczać się szkło otrzymane w knajpach na promocjach i w browarach. Nie powinno się umieszczać szkła zakupionego w supermarketach i sklepach ze szkłem.
Co do szkła supermarmarketowego zgadzam się,ale kto to rozróźni,jedni i tak będą je liczyć inni nie, a pozostałe teżkto będzie weryfikować?
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolejny rok na finiszu, trzeba zatem zaanonsować rokroczną Ankietę Kolekcjonerów Podstawek.
Formularze będą gotowe pod koniec miesiąca, ale już warto zabrać się za układanie oraz liczenie kolekcji. ...
Rok zbliża się do końca, zatem informuję o nadchodzącej ankiecie kolekcjonerów podstawek.
Formularze i konkrety pojawią się niedługo, a wszyscy chętni już teraz niech zabierają się do układania kolekcji.
Trochę tu ostatnio ciszej. Nie zmienia to faktu, że rok się kończy więc czas szykować ankietę podstawek.
Mimo okrągłego jubileuszu nie planuję żadnych ogromnych zmian. Formularze i konkrety pojawią się niedługo, a wszyscy chętni mogą już teraz, zabierać się do liczenia i porządkowania...
Zapraszam do udziału w XI Ankiecie Kolekcjonerów Nakładek na Pokale 2020. Ankieta jest międzynarodowa, w formie elektronicznej, według stanu na dzień 31.12.2020r. Formularze wysłałem do tych osób które wzięły udział w poprzednich ankietach. Pozostałych chętnych zapraszam i proszę...
Comment