I Ankieta kolekcjonerów polskiego szkła piwnego.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

pokal kojarzy mi się wyjątkowo pejoratywnie (czytaj: po kale) i nie chciałbym nalewać do czegoś co się tak nazywa żadnego napitku. jeśli chcesz mogę korzystać z określenia goblet

Comment

• Mafar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.04
      • 1262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Zasadniczo zgadzam się co do Twoich intencji. Ale jak tu odróżnić takie szkło z przełomu lat 80. i 90. kiedy była samowolka i Krosno wypuszczało sporo szkła sklepowego i namieszało w temacie
      Z tym jest faktycznie problem . W latach 80 wyszły szklanki z naklejkami piw które warzył browar Żywiec i były do kupienia w sklepach ze szkłem. Nie mam ich w swojej kolekcji i uważam że nie powinny być zaliczane do szkieł z browarów.
      A co do cechowania szkieł ,to jest różnie .Mam kilka szklanek które były w promocjach i nie mają żadnych miarek .Prosty przykład -ostatnia promocja tyskiego.Nie ma żadnych miarek.Szkło otrzymane na giełdzie w Tychach w 2004r. nie ma żadnej miarki . VIII giełda w Żywcu,brak miarki na szkle.Pierwsza promocja Tatry z małymi kufelkami które były w wielopaku też nie miały miarek.Więc co do mnie-nie zwracałbym na to uwagi.
      Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• marcopolok
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 2339

Na ponad połowie mojego szkła nie zaznaczono cechy a mimo to jest 100% pewności że
        zostały wydane na zlecenie browaru. Zatem brak cechy nie może być powodem odrzucenia danego egzemplarza szkła.
        Natomiast przy tzw. podróbkach byłbym bardzo ostrożny w podjeciu decyzji.
        Podawana za przykład seria szklanek z Żywca z całą pewnością nie powstała na zlecenie browaru ale mimo to znajduje się w przynajmniej w 3 znanych mi "Żywieckich" kolekcjach.
        Może rozważyć dodatkową kategorię obejmującą własnie nie firmowe szkło?
        z pewnością dzieki temu wielu mogłoby uniknąć "niechcianych" zakupów
        bez brody...

Comment

• Lacriferno
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.07
          • 783

Mam kilka pokali z Browarów Lubelskich i ze Zwierzyńca pochodzących z lat 70-tych. Kształtem się nie różnią, różnica jest w nadrukach. Cechy też nie oznaczono. Tu więc mam problem, czy te szkła rzeczywiscie zostały wyemitowane na zlecenie browarów?

Comment

• Pudlarz
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.01
            • 650

Ankieta

Mój zbiór jest raczej skromny - również popieram
            Dobre piwo nigdy nie jest złe
            http://www.janczech.stary.sacz.pl
            (galeria ekslibrisów)

Comment

• Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
              Mam kilka pokali z Browarów Lubelskich i ze Zwierzyńca pochodzących z lat 70-tych. Kształtem się nie różnią, różnica jest w nadrukach. Cechy też nie oznaczono. Tu więc mam problem, czy te szkła rzeczywiscie zostały wyemitowane na zlecenie browarów?
              Dlatego wolałbym zaryzykować i pozwolić by w ankietach znalazło się więcej niż mniej możliwości.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• becik
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

Brak konsekwencji w jednym miejscu, dlaczego tylko browary z terenów obecnej Polski? Jeśli ktoś ma szklanki z polskiego Lwowa czy Grodna to już nie ma prawa ich umieścić w ankiecie? Uznajesz natomiast pw niemieckie browary....Dla mnie polską szlanką jest np ta ze Lwowa niż z Wrocławia z przed '39 roku, przemyśl to bo już zaczynasz segregować na wstępie co jest polskie a co nie i popełniłeś błąd-zapomniałeś o Polsce sprzed'39 roku i jej wschodnich granicach
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

Moim zdaniem brak konsekwencji jest wtedy gdy uwzględnia się zarówno przedwojenne jak i powojenne granice Polski. Konsekwentnie jest albo z browarów, które warząc dane piwo leżały w ówczesnych granicach Polski, albo ze wszystkich browarów, które leżą na terenie Polski obecnie, nawet jeśli kiedyś nie leżały.

Comment

• Shlangbaum
                    • 2005.03
                    • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                    Brak konsekwencji w jednym miejscu
                    Spokojnie, spokojnie...

dlaczego tylko browary z terenów obecnej Polski? Jeśli ktoś ma szklanki z polskiego Lwowa czy Grodna to już nie ma prawa ich umieścić w ankiecie? Uznajesz natomiast pw niemieckie browary....Dla mnie polską szlanką jest np ta ze Lwowa niż z Wrocławia z przed '39 roku
                    To samo sobie pomyślałem dzisiaj i oczywistą rzeczą jest, że Twoją uwagę uwzględnię. Jednak w pierwszej ankiecie nie umieszczę rubryczek z tymi browarami, bo trudno by mi je było wszystkie odnaleźć lecz pozostawię wolne miejsce na ich dopisanie przez kolekcjonera, który posiada taki okaz i w następnym roku ten browar znajdzie się już w wersji default'owej.

przemyśl to bo już zaczynasz segregować na wstępie co jest polskie a co nie i popełniłeś błąd-zapomniałeś o Polsce sprzed'39 roku i jej wschodnich granicach
                    Takiej segrgacji nie prowadzę, bo by mnie ktoś o nacjonalizm posądził Konsekwentnie włączę te ze wschodu. A browary poniemieckie pozostawię, bo przez sam wzgląd na wspólnotę terytorialną, niemieckie browarnictwo jest częścią historii polskiego browarnictwa.

Co natomiast Becik uważasz w tym temacie:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar
                    Moim zdaniem powinno umieszczać się szkło otrzymane w knajpach na promocjach i w browarach. Nie powinno się umieszczać szkła zakupionego w supermarketach i sklepach ze szkłem.
                    Zasadniczo zgadzam się co do Twoich intencji. Ale jak tu odróżnić takie szkło z przełomu lat 80. i 90. kiedy była samowolka i Krosno wypuszczało sporo szkła sklepowego i namieszało w temacie.
                    Bo to trudniejsza kwestia

Comment

• Shlangbaum
                      • 2005.03
                      • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
                      Moim zdaniem brak konsekwencji jest wtedy gdy uwzględnia się zarówno przedwojenne jak i powojenne granice Polski. Konsekwentnie jest albo z browarów, które warząc dane piwo leżały w ówczesnych granicach Polski, albo ze wszystkich browarów, które leżą na terenie Polski obecnie, nawet jeśli kiedyś nie leżały.
                      Ale jeśli chcemy uwzględnić historię zarowno polskiego browarnictwa jak i browarnictwa na ziemiach polskich to musi tak być. Tak samo jest w ankietach podstawek, kapsli i etykiet.

Comment

• Cooper
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.11
                        • 6059

Pomysl pewnie ze fajny i moze sam sie do tego przylacze ale jesli nawet to pod koniec tego roku dopiero. Szkoda jednak ze patent ten zostal upubliczniony na poczatku obecnego roku a nie pod koniec ubieglego gdyz zdecydowana wiekszosc ankiet dotyczy stanu kolekcji na dzien 31. 12 Tak wiec albo kolega Shlangbaum zrobi wyjatek albo projekt ten zmaterializuje sie za 11 i pol miesiaca...
                        No i juz o samej ankiecie technicznie: Mysle ze powinno sie i tutaj klasyfikowac browary na zasadach jak na innych ankietach polskich birrofiliow. A z kolei gdyby Autorowi chcialo sie pojsc dalej i - podobnie jak w ankietach kol. Wieczorka i Zwierzyny - dzielic zbiory z danego browaru na np normy to w przypadku szkla (brak norm) mozna by podzielic je np na podstawowe typy (kufel , szklanka , POKAL) itp. Mozna tez klasyfikowac wg pojemnosci ale mysle jednak ze dzielac browary w ankiecie na w/w pozycje mogl by sie zrobic niezly rozgardiasz gdyz niestety - obserwujac tytuly aukcji w np allegro - dochodze do wniosku iz niektorzy kolekcjonerzy(?) nie potrafia odroznic kufla od szklanki. Tak wiec - przynajmniej w I edycji - proponowalbym pozostanie przy zwyklym podziale na browary. Tak wiec zycze Shlangbaumowi powodzenia i przedewszystkim zapalu
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Shlangbaum
                          • 2005.03
                          • 5828

Co do daty, to zrobię wyjątek. Dzielić będę tylko na: szklanka, pokal, kufel - bez litrażu.

Comment

• Shlangbaum
                            • 2005.03
                            • 5828

Uaktualniona propozycja regulaminu do komentarza

W ankiecie proszę umieszczać:
                            1. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów na terytorium Polski
                            2. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów poza terytorium Polski
                            3. szklanki, pokale, kufle z niemieckich browarów które znajdowały się na dzisiejszym terytorium Polski
                            4. szklanki, pokale i kufle z knajp i tawern z logo browarów
                            5. szklanki, pokale i kufle okolicznościowe z logo browarów (giełdy, imprezy sportowe, itp.)

W ankiecie proszę nie umieszczać:
                            1. szklanek, pokali i kufli wykonanych samemu
                            2. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane metodami domowymi nie przez właścicieli browarów
                            3. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane w Polsce lub zagranicą jako falsyfikaty w celu sprzedaży straganowej lub aukcyjnej
                            4. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru

Comment

• Shlangbaum
                              • 2005.03
                              • 5828

poprawka w jedym punkcie

4. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru ani lokalu gastronomicznego/ baru

Comment

• becik
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.07
                                • 14999

W ankiecie proszę umieszczać:
                                1. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów na terytorium Polski
                                2. szklanki, pokale, kufle z polskich browarów poza terytorium Polski
                                3. szklanki, pokale, kufle z niemieckich browarów które znajdowały się na dzisiejszym terytorium Polski
                                4. szklanki, pokale i kufle z knajp i tawern z logo browarów
                                5. szklanki, pokale i kufle okolicznościowe z logo browarów (giełdy, imprezy sportowe, itp.)

1. szklanek, pokali i kufli wykonanych samemu
                                2. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane metodami domowymi nie przez właścicieli browarów
                                3. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane w Polsce lub zagranicą jako falsyfikaty w celu sprzedaży straganowej lub aukcyjnej
                                4. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru

Na Twoim miejscu zrobiłbym ciut inaczej,mianowicie,spis szkła z Polski po 1945, oraz spis szkła z terenów RP przed'39 + oraz browarów niemieckich znajdujących się obecnie na terenie Polski ( + Karwina)

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar
                                Moim zdaniem powinno umieszczać się szkło otrzymane w knajpach na promocjach i w browarach. Nie powinno się umieszczać szkła zakupionego w supermarketach i sklepach ze szkłem.
                                Co do szkła supermarmarketowego zgadzam się,ale kto to rozróźni,jedni i tak będą je liczyć inni nie, a pozostałe teżkto będzie weryfikować?
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment