I Ankieta kolekcjonerów polskiego szkła piwnego.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    W ankiecie proszę nie umieszczać:
    4. szklanek, pokali i kufli, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru ani lokalu gastronomicznego/ baru
    To będzie chyba niemożliwe do odróżnienia. Przykład - kilka lat temu Kalkodruk robił masę szkła z logo różnych browarów polskich i niepolskich, cześć szła na zamówienie do browarów, a nadwyżka na najtańszym szkle do hipermarketów albo wręcz na imprezy dla pracowników. Mam nawet takie kalki.

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      To będzie chyba niemożliwe do odróżnienia. Przykład - kilka lat temu Kalkodruk robił masę szkła z logo różnych browarów polskich i niepolskich, cześć szła na zamówienie do browarów, a nadwyżka na najtańszym szkle do hipermarketów albo wręcz na imprezy dla pracowników. Mam nawet takie kalki.
      Czyli niepewne szkło też włączyć ? Wychodzi na to, że to będzie największy problem ankiety. Co proponujecie?

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• ArtK31
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 708

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        Na Twoim miejscu zrobiłbym ciut inaczej,mianowicie,spis szkła z Polski po 1945, oraz spis szkła z terenów RP przed'39 + oraz browarów niemieckich znajdujących się obecnie na terenie Polski ( + Karwina)

Co do szkła supermarmarketowego zgadzam się,ale kto to rozróźni,jedni i tak będą je liczyć inni nie, a pozostałe teżkto będzie weryfikować?
        Myślę, że becki ma rację zarówno z podziałem jak i wątpliwościami dotyczącymi szkła hipermarketowego .
        Chyba rozwiązaniem będzie zliczenie każdego szkła ( pomijając oczywiście te które były wymienione wcześniej tzn. własnej roboty itd...
        Sam mam ponad 350 szt. szkła polskiego i niestety nie jestem w stanie sprawdzić w 100 % czy któryś z eksponatów nie był dodawany w promocji np. w czteropaku
        Może za przykład powinien nam kolekcjonerom szklanek służyć przykład podstawek korkowych Tatry, które były dodawane jako promocyjne do kilku butelek tatry, a mimo to są uzanwane jako "pełnoprawne " podstawki .

Comment

• Shlangbaum
          • 2005.03
          • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ArtK31
          Sam mam ponad 350 szt. szkła polskiego i niestety nie jestem w stanie sprawdzić w 100 % czy któryś z eksponatów nie był dodawany w promocji np. w czteropaku Może za przykład powinien nam kolekcjonerom szklanek służyć przykład podstawek korkowych Tatry, które były dodawane jako promocyjne do kilku butelek tatry, a mimo to są uzanwane jako "pełnoprawne " podstawki .
          Tu nie chodzi przecież o szkło dodawane do wielopaków w marketach, bo to szkło browarowe, tylko o szkło np. z galerii Krosna lub ze sklepów przemysłowych, albo z Lewiatana czy ABC, gdzie leżą pseudobrowarowe szklanki obok słoików. Właśnie ich, a zwłaszcza z początku lat 90. nie można rozróżnić.

Comment

• ArtK31
            • 2005.04
            • 708

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Tu nie chodzi przecież o szkło dodawane do wielopaków w marketach, bo to szkło browarowe, tylko o szkło np. z galerii Krosna lub ze sklepów przemysłowych, albo z Lewiatana czy ABC, gdzie leżą pseudobrowarowe szklanki obok słoików. Właśnie ich, a zwłaszcza z początku lat 90. nie można rozróżnić.

Przepraszam Marcin ale przciętny kolekcjoner szkła "browarnianego" nie będzie w stanie odróżnić czy kufel, szklanka, pąkal pochodzi z Lewiatana czy innego ABC, czy też z browaru lub knajpy
            Sam sam z tym ogromne problemy
            Myślę,że w pierwszej edycji ankiety powinniśmy przyjąć kryteria następującej treści :
            - szkło posiadające "CECHY" danego browaru kolekcjoner powinien zaliczyć jako sztukę i wpisać ją jako egzemplarz w kolekcji, nie wnikajc czy jest to 100 % "orginał" czy też nie
            w innym wypadku zapętlimy się , a jestem przekonamy, że pierwsza edycja ankiety "szkła" to krok milowy do "urodzin" katalogu polskiego szkła browarnianego .
            idea powstania owego katalogu na wzór katologu podstawek benego od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie lecz wiem,że to 'mrówcza' praca i przekracza moje możliwości zarówno czasowe jaki i merytoryczne .....

Comment

• pieczarek
              • 2001.06
              • 5011

idea powstania owego katalogu na wzór katologu podstawek benego od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie lecz wiem,że to 'mrówcza' praca i przekracza moje możliwości zarówno czasowe jaki i merytoryczne .....
              Czyli po prostu masz nadzieję, że ktoś zmajstruje taki katalog i będziesz mógł z niego korzystać.
              Ja też mam sporo pomysłów, które "przekraczają moje możliwości zarówno czasowe jak i merytoryczne". Np. mam pomysł, aby zarobić kilka milionów (mogą to być dolary, euro, funciaki).

Comment

• ArtK31
                • 2005.04
                • 708

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                Czyli po prostu masz nadzieję, że ktoś zmajstruje taki katalog i będziesz mógł z niego korzystać.
                Ja też mam sporo pomysłów, które "przekraczają moje możliwości zarówno czasowe jak i merytoryczne". Np. mam pomysł, aby zarobić kilka milionów (mogą to być dolary, euro, funciaki).

Pieczarku chyba źle mnie zrozumiałeś

jeśli już miałby ktoś go zmajstorwać jak to nazwałeś to normalnie nabyłbym go po cenie rynkowej , jak to dzieje się z katalogiem podstawek benego .....
                Intencją moją bylo np. udostępnienie skanów ok. 350- 400 szt. szkła, które mam w kolekcji .
                Oczyiwście udostępnienie skanów odbyłoby się nieodpłatnie ( zanzaczam to mając na uwadzie Twoje insynuacje .....
                moje stwierdzenie iż coś przekracza moje możliwości merytoryczne i czasowe zostało również odebrane opacznie....
                natomiast Twe pomysły dotyczące aby zarobić np. miliony ( czy to euro czy w innej walucie niech się ziszczą
                Proszę jedynie abyś nie traktował mojej osoby jako kogoś, kto chce wykorzystać cudzy wysiłek przy 'majsterkowaniu" czegokolwiek, i korzystaniu z tego do woli .....

Comment

• remfire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1334

A może taki sposób: zamieszczać wszystkie rodzaje szkła bez względu na pochodzenie , a przy tych pewnych na 100% dodatkowo zanaczyć pochodzenie np. promocyjnie dodawane do wielopaków , wyposażanie pubów, okazjonalna z okazji giełdy itp . Byc może za jakis czas znajdzie sie ktos kto np potwierdzi "autentyczność" jakiegoś szkiełka uważanego wcześniej za "podróbke". W ten sposób bedzie mozna unikać odrzucania na wstępie niepotwierdzonych wzorów które byc może są "autentykami".

Comment

• marcopolok
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 2334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
                    Byc może za jakis czas znajdzie sie ktos kto np potwierdzi "autentyczność" jakiegoś szkiełka uważanego wcześniej za "podróbke". W ten sposób bedzie mozna unikać odrzucania na wstępie niepotwierdzonych wzorów które byc może są "autentykami".
                    "poczekalnia" to zupełnie dobry pomysł.

zastanawiam się jaka może być skala problemu i ilu browarów może dotyczyć?
                    bez brody...

Comment

• Shlangbaum
                      • 2005.03
                      • 5828

Kilka odpowiedzi - czyli walka z wiatrakami

Przepraszam Marcin ale przciętny kolekcjoner szkła "browarnianego" nie będzie w stanie odróżnić czy kufel, szklanka, pąkal pochodzi z Lewiatana czy innego ABC, czy też z browaru lub knajpy
                      Sam sam z tym ogromne problemy
                      No właśnie o to mi chodzi, dlatego lepiej zawrzeć te niebrowarowe niż przypadkiem pominąć browarowe
                      Myślę,że w pierwszej edycji ankiety powinniśmy przyjąć kryteria następującej treści :
                      - szkło posiadające "CECHY" danego browaru kolekcjoner powinien zaliczyć jako sztukę i wpisać ją jako egzemplarz w kolekcji, nie wnikajc czy jest to 100 % "orginał" czy też nie
                      w innym wypadku zapętlimy się , a jestem przekonamy, że pierwsza edycja ankiety "szkła" to krok milowy do "urodzin" katalogu polskiego szkła browarnianego.
                      Zobacz tu:
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcopolok
                      Na ponad połowie mojego szkła nie zaznaczono cechy a mimo to jest 100% pewności że
                      zostały wydane na zlecenie browaru. Zatem brak cechy nie może być powodem odrzucenia danego egzemplarza szkła.
                      Sam widzisz, że znak cechowania nie jest miarodajny.

jestem przekonamy, że pierwsza edycja ankiety "szkła" to krok milowy do "urodzin" katalogu polskiego szkła browarnianego.
                      Dlatego właśnie chyba trzeba będzie zastosować "poczekalnię, o której mówił marcopolok.

Comment

• marcopolok
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 2334

I jeszcze jedna nurtująca sprawa:
                        Co z egzemplarzami próbnymi, które z różnych powodów nie weszły do produkcji?
                        Odsiew czy nie?

Przyznam bez bicia, że nie śledziłem ankiet innych kolektybiliów piwnych, więc proszę nie sapać
                        bez brody...

Comment

• Shlangbaum
                          • 2005.03
                          • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcopolok
                          I jeszcze jedna nurtująca sprawa:
                          Co z egzemplarzami próbnymi, które z różnych powodów nie weszły do produkcji?
                          Odsiew czy nie?
                          Próbne wydają mi się wyjątkowymi egzemplarzami więc oczywiście należy je zaakceptować.

Ponieważ dyskusja ucicha to już niedługo zamieszczę ostateczną wersję regulaminu i formularz (już jest gotowy).

Nie wiem tylko co z butelkowcami jest ich więcej niż śladowa liczba więc trzeba bedzie włączyć. Ale dla nich zrobię osobny formularz i jak ktoś będzie chciał to przejmie butelki od przyszłego roku (butelki według mnie powinny być w jednej ankiecie z porcelankami).

Comment

• Mafar
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.04
                            • 1262

Mam jeszcze drobną sugestię. Może by tak dołączyć do ankiety szkło z zagranicy ale chodzi mi tylko o zaznaczenie w ankiecie krajów, z jakich posiada się szkło.
                            Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• Shlangbaum
                              • 2005.03
                              • 5828

Jak szaleć to szaleć. Zamieszczę i taką tabelkę

Comment

• molpiwny
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.04
                                • 118

I Ankieta kolekcjonerów polskiego szkła piwnego

Mało ostatnio czasu ale i ja chcę dołożyć swoje trzy grosze.
                                Szkło piwne to dla mnie naczynia do picia. Butelek nie zbieram więc nie mogę się wypowiadać. Sam mam wątpliwości czy w takiej ankiecie powinny znależć się np dzbanki, które jak wiadomo też często są firmówkami. Oznaczenie pojemności jak już wcześniej zauwżono nie ma najmniejszego znaczenia jeśli chodzi o wyrób "firmowy" - jednym z przykładów kufel czy szklanki Gambrynus ( obecnie Ciechanów), które są wydane przez browar a nie mają oznaczenia pojemności.
                                Przyznam szczerze pisałem do różnych browarów o podpowiedzi co jest ich a co nie ale wszędzie skutek ten sam: tzn. albo brak odp. , albo brak czasu na takie rzeczy.
                                Jedno jest pewne: obiecuję udostępnić swoją wiedzę na ten temat no i zdjęcia nawet i wszystkich egzemplarzy z mojej kolekcji, która nie jest moze b.duża (ok 500 -550 szt.)
                                ale zawsze to coś.

Comment

Przetwarzanie...
                                X