I Ankieta kolekcjonerów polskiego szkła piwnego.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcopolok
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 2334

Wydaje mi się, że istnieje jeszcze jedna piękna i unikatowa seria naczyń wartych uwagi
    Chodzi mianowicie o kufle górnicze z tzw. serii "Karczma Piwna"
    Wieloletnia tradycja, piękne i unikatowe kształty i wiele innych zalet.
    Myslę, że te naczynia zasługują na odrębną kategorię w ankiecie a kiedyś w katalogu.
    bez brody...

Comment

• Pijak
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 170

Sądzę że w ankiecie powinny znaleść się również dzbanki oficjalnie wydane przez browary. Natomiast pomimo tego ze posiadam w kolekcji serwis kawowy z logo tyskiego browaru(6 talerzyków, 6 filiżanek, serwetnik, cukiernica) i porcelanowe świeczniki, sugerowalbym by takiego szkła piwnego w ankiecie nie umieszczać
      Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, czy takie szkło to oficjalny produkt browaru, czy uzurpowanie sobie praw do zastrzeżonego znaku firmowego? http://www.browar.biz/obrazek2.php?k...4&sx=b&wl=1&s=

Comment

• Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pijak
        Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, czy takie szkło to oficjalny produkt browaru, czy uzurpowanie sobie praw do zastrzeżonego znaku firmowego? http://www.browar.biz/obrazek2.php?k...4&sx=b&wl=1&s=
        Browar był sponsorem więc to oficjalne szkło.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• ArtK31
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 708

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcopolok
          Wydaje mi się, że istnieje jeszcze jedna piękna i unikatowa seria naczyń wartych uwagi
          Chodzi mianowicie o kufle górnicze z tzw. serii "Karczma Piwna"
          Wieloletnia tradycja, piękne i unikatowe kształty i wiele innych zalet.
          Myslę, że te naczynia zasługują na odrębną kategorię w ankiecie a kiedyś w katalogu.
          Mam takich naczyń ok. 50 sztuk . Faktycznie niektóre z nich są piękne
          Zastanawiam się tylko jak nad tym zapanować bowiem skala jest ogromna , każda kopalnia wydaje w grudniu takie cacka w związku z "karczmami piwnymi "
          Dla przykładu z jednej z kopalń mam coroczne kufle z lat 1984-2005
          Należałoby wspomnieć również o różnego rodzaju naczyniach wydawanych np. przez związki zawodowe górników w Polsce ( mam takie eksponaty w kolekcji ) oraz np. stowarzyszenie inżynierów i techników górniczych ( też w mym posiadaniu
          jednym słowem skala "zjawiska" przeogromna

Comment

• Pijak
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.10
            • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Browar był sponsorem więc to oficjalne szkło.
            Tą informację posiadasz z browaru czy to tylko domysły?Z tego co wiem to kufel ten otrzymali tylko członkowie związku pracujący w browarze."Wydawcą" kufla mógł być związek zawodowy(co jest rzeczą bardzo popularną np. w wypadku karczm piwnych)a to czyni go produktem nieoficjalnym.

Comment

• Shlangbaum
              • 2005.03
              • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pijak
              Tą informację posiadasz z browaru czy to tylko domysły?Z tego co wiem to kufel ten otrzymali tylko członkowie związku pracujący w browarze."Wydawcą" kufla mógł być związek zawodowy(co jest rzeczą bardzo popularną np. w wypadku karczm piwnych)a to czyni go produktem nieoficjalnym.
              Przecież nawet jakby co, to musiało to być związane z jakąś promocją albo imprezą sponsorowaną. Przecież żaden NSZZ (poza tym z Tych) nie użyłby logo Książęcego na szkle tylko dla tego, że lubi to piwo...

Zrobię osobną rubryczkę poza browarami na szkło pochądzące z imprez lub inne okolicznościowe, niebrowarowe ale do piwa i będzie kompromis jak by co. Szkoda by było ominąć niektóre ciekawe okazy (sam mam taką polską szklanicę upamiętniającą mistrzostwa w Monachium).

Comment

• marcopolok
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 2334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ArtK31
                Należałoby wspomnieć również o różnego rodzaju naczyniach wydawanych np. przez związki zawodowe górników w Polsce ( mam takie eksponaty w kolekcji ) oraz np. stowarzyszenie inżynierów i techników górniczych ( też w mym posiadaniu
                jednym słowem skala "zjawiska" przeogromna
                Gdzieś w kartonie w piwnicy mam starą szklankę z Huty Aluminium, przeczuwałem, że nie należy jej wyrzucać

Może juz lepiej zostańmy tylko przy szkle browarowym.

I jeszcze dwa słowa na temat butelek.

Niewątpliwie są one zrobione ze szkła
                ale mimo wszystko służą do konfekcji i jako takie powinny byc w osobnej ankiecie.
                bez brody...

Comment

• Shlangbaum
                  • 2005.03
                  • 5828

Zamieszczam ankietę - koniec dyskusji

Ostateczny regulamin to:

I. Ankieta obejmuje szbanki, szklanki, pokale, kufle szklane i ceramiczne oraz tak zwane górnicze.

II. W ankiecie proszę umieszczać:
                  1. szklanki, pokale, kufle, dzbanki z polskich browarów z terytorium Polski
                  2. szklanki, pokale, kufle, dzbanki z polskich browarów poza terytorium Polski (tych eksponatów proszę nie wpisywać do tabeli szkła zagranicznego)
                  3. szklanki, pokale, kufle, dzbanki z niemieckich browarów które znajdowały się na dzisiejszym terytorium Polski (tych eksponatów proszę nie wpisywać do tabeli szkła zagranicznego)
                  4. szklanki, pokale, kufle, dzbanki z knajp i tawern z logo browarów
                  5. szklanki, pokale, kufle, dzbanki okolicznościowe z logo browarów (giełdy, imprezy sportowe, itp.)
                  6. szklanki, pokale, kufle i dzbanki, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane jedynie na potrzeby handlowe nie na zamówienie browaru w odpowiedniej rubryce na końcu listy browarów.
                  7. szklanki, pokale, kufle i dzbanki okolicznościowe niebrowarowe w odpowiedniej rubryce na końcu listy browarów.

III. W ankiecie proszę nie umieszczać:
                  1. szklanek, pokali, kufli i dzbanków wykonanych samemu
                  2. szklanek, pokali, kufli i dzbanków, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane metodami domowymi nie przez właścicieli browarów
                  3. szklanek, pokali, kufli i dzbanków, o których posiadamy wiedzę, że zostały wykonane w Polsce lub zagranicą jako falsyfikaty w celu sprzedaży straganowej lub aukcyjnej

IV. W tabelce poświęconej szkłu zagranicznemu proszę wpisywać eksponaty według granic państw zarówno współczesnych jak i historycznych, odpowiednio do daty powstania eksponatu. Tabela szkła zagranicznego służyć będzie proporcjonalnemu porównaniu ilości eksponatów polskich do zagranicznych.

V. Ankiety proszę drukować i przesyłać na adres zamieszczony poniżej tabel. Jest to spowodowane tym, że wyniki ankiety zostana opublikowane i posłużą w wykonaniu drukowanego katalogu polskiego szkła piwnego i chcę mieć dokumentacje na papierze a nie chcę ponosić kosztów druku (jest to jedyny materialny wkład ankietowanych w ankietę więc proszę o zrozumienie - ja spędzę nad tym wiele czasu).

Kolekcjonerów butelek przepraszam, ale wszystkiego nie ogarnę i pozostawiam to innemu śmiałkowi. Nie jest to spowodowane moją ignorancją (sam zbieram butelki), lecz możliwościami oraz argumentami uczestników dyskusji oraz wynikami ankiety.

Uff...
                  Attached Files
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-01-22, 22:23.

Comment

• Shlangbaum
                    • 2005.03
                    • 5828

Na odpowiedzi czekam do 10 lutego.

Comment

• Lacriferno
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.07
                      • 783

W tabeli nie został ujęty Browar Janów Lubelski. Może wkład tego Browaru w kolekcjonerstwo szkła piwnego nie jest ogromny, ale jakiś jednak jest. Kilka wzorów się ukazało. Nie powiem, że nie czuję się zawiedziony.

Comment

• marcopolok
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 2334

To ja jeszcze pomarudzę

Nie dałoby się tej ankiety w jakimś ludzkim formacie udostępnić?
                        Np z Worda albo Exela

bo tego pdf-a to bede musiał ołówkiem wypełniać chyba
                        bez brody...

Comment

• Shlangbaum
                          • 2005.03
                          • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
                          W tabeli nie został ujęty Browar Janów Lubelski. Może wkład tego Browaru w kolekcjonerstwo szkła piwnego nie jest ogromny, ale jakiś jednak jest. Kilka wzorów się ukazało. Nie powiem, że nie czuję się zawiedziony.
                          Umieściłem te browary, które posiadają szkło w galerii na browar.biz. Janów miał tylko jedną szklankę w galerii i niechcący przeoczyłem ją. PRZEPRASZAM. Na dole jest wolne miejsce z napisem "inne" - proszę dopisać, a za rok będzie default'owo.

Comment

• Shlangbaum
                            • 2005.03
                            • 5828

To ja jeszcze pomarudzę

Np z Worda albo Exela

Dla marudy zamieszczam spakowany plik worda.

A wypełnianie ołówkiem, długopisem czy za pomocą farbek i pędzelka mi nie przeszkadza, byle czytelnie było.
                            Attached Files

Comment

• pieczarek
                              • 2001.06
                              • 5011

To ja jeszcze pomarudzę
                              Np z Worda albo Exela
                              Marco, absolutnie nie wolno marudzić. Ja się ośmieliłem zwrócić uwagę koledze Masumi, że robiąc tabelę na ankietę dla kolekcjonerów etykiet, zamiast tabeli tekstowej mógł to samo zrobić w arkuszu kalkulacyjnym. Oszczędziłby sobie kupę czasu przy opracowywaniu wyników. Dostałem zjebkę od innych osób z kółeczka etykieciarzy. Jak śmiem się mieszać itp.
                              Ty proponujesz Shlangbaumowi, aby raczył czymś ludzkim zastąpić plik pdf. Czyli chcesz, aby jeszcze bardziej niż Masumi ułatwił pracę nad ankietą. Pewnie dostaniesz jeszcze bardziej po uszach niż ja.
                              Zaczynam przypuszczać, że Krakusy lubią sobie utrudniać życie i stąd dziwne rozwiązania przy ankietach przeprowadzanych przez osoby z tego miasta.
                              Uprzedzam ewentualne ataki na moją skromną osobę, że jestem osobiście zainteresowany ankietą i zależy mi na łatwości jej wypełniania.

Comment

• albeertos
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 2313

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                                Uprzedzam ewentualne ataki na moją skromną osobę, że jestem osobiście zainteresowany ankietą i zależy mi na łatwości jej wypełniania.
                                Od kiedy to zbierasz szkło? Przecież powszechnie wiadomo że nic nie zbierasz.
                                (_)>
                                Nigdy się nie poddawaj!!!
                                Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                                Lech jest tam gdzie jego wiara
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

Przetwarzanie...
                                X