witam. Mam pytanie, bo zainteresowało mnie piwko kwak a dokładnie szklaneczka do niego..wiem, że ono ma takie specyficzne szkło, orócz niego szkło z giełdy w żywcu ma taki kształt no i jeszcze jest jakieś niemieckie szkło w tym formacie....a czy z innych browarów też są szklanki w takim kształcie?? i jakie to jest to niemieckie piwko??
szkło a la Kwak
Collapse
X
-
Co prawda browar Amber nie ma takiego szkła aczkolwiek starają sie aby chociaż w minimalny sposób je przypominało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcopolokGdzies już było szerzej o kolbach do kwaka ale co tam...
Widywałem jeszcze 80cm kolby firmowane przez Heinekena, browar Arcener dedykował podobne do swojego Jan Hertog, A samych Kwaków jest bodajże 5 odmian
Comment
-
-
Pauwel Kwak to tylko nazwa piwa a dyskutujemy o szkle do niego chyba
zatem szkło do piwa Pauwel Kwak znane mi jest w następują kształtach i konfiguracjach
- szklanka zwykła 0,3l (trudno dostępna)
- kolba pojedyńcza bez podstawki (trudno dostępna)
- kolba pojedyńcza z podstawką (standard - łatwo dostępny)
- zestaw podwójny z podstawką ( stosunkowo trudno dostępny - ok. 25 eu w sklepach)
- zestaw poczwórny z podstawką (stosunkowo trudno dostepny - ok 45 eu w sklepach)
- kolba wysoka ( ok 60cm - stosunkowo trudno dostępna - ok 50 eu w sklepach)
znane są jeszcze ze 2-3 szkła okazjonalne ale musiałbym pogrzebać w archiwach
Ewentualnie pod tzw. " kulawki" moze podpaść jeszcze szkło do Leuteboka
oraz dwuosobowy zestaw ze Schiedamskiego Nordmollena
z tego co pamiętam ze starej dyskusji to bodajze kolega Pucak wspominał jeszcze o kolbach z browaru Tiger
tyle mi na ten temat wiadomobez brody...
Comment
-
-
U mnie jest perełką w kolekcji, nie na sprzedaż. Ale spróbuj dogadać się z kimś kto często buszuje po marketach po niemieckiej stronie (może ktoś ze Szczecina?).
W ubiegłym roku szklaneczki te były w zestawach promocyjnych Stralsundera i nie tak strasznie drogo. Zestawy były dość popularne, widziałem je w kilku sklepach w ok. Prenzlau.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DreamerU mnie jest perełką w kolekcji, nie na sprzedaż. Ale spróbuj dogadać się z kimś kto często buszuje po marketach po niemieckiej stronie (może ktoś ze Szczecina?).
W ubiegłym roku szklaneczki te były w zestawach promocyjnych Stralsundera i nie tak strasznie drogo. Zestawy były dość popularne, widziałem je w kilku sklepach w ok. Prenzlau.
Comment
-
-
Do tablicy wywoływać nie będę
Popytaj forumowiczów z tamtych stron, myślę że znajdzie się ktoś, kto czasem bywa w Niemczech i mógłby Ci pomóc. Jak pisałem, zestaw ze szkłem jest stosunkowo nowy, może jeszcze leży gdzieś w sklepach.
Comment
-
Comment