Stare butelki od piwa z napisem OBV

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

Jest to butelka do piwa słodowego używana w latach trzydziestych XX wieku przez wiele browarów na Sląsku.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2556

"E" to pewnie sygnatura huty szkła Wilhelma Eisnera w Zabrzu, 41 to rok produkcji, a 0,33 to pojemność butelki.
      Archiwum piwne

Poznaj
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek

Comment

• Silbier
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.03
        • 284

Serdeczne dzięki za rozszyfrowanie butelki!!!
        Może coś wiesz na temat porcelanek OGI i ZAGŁOBA???

Comment

• Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2556

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hali11 Wyświetlenie odpowiedzi
          moze ktos już sie dowiedział jaki browar był oznaczny numerem 12 ?
          Numer 12 to Schultheiss-Patzenhofer Brauerei AG Berlin. Zarejestrowano w 1929 roku, czyli browary w Opolu, Bytomiu i ewentualnie w Zabrzu.
          Archiwum piwne

Poznaj

Comment

• maciek_beer
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.08
            • 28

Witajcie

Stałem się posiadaczem trzech butelek z OBV-a. Wiem po Waszych postach że jedna z nich należy do Głubczyc. Zastanawiam się tylko na porcelankami: w dwóch butelkach z numerami 12 i 14 są porcelanki bez nadruku a trzecia wytłaczana nie posiada porcelanki. Możecie wrzucić fotki jeśli macie takie butelki jakie powinny być porcelanki? Wygrzebałem też jedną porcelankę z Głubczyc u gościa który sprzedawał butelki, ale nie jestem pewien z jakiej butelki pochodzi.

pozdrawiam Maciek
            Attached Files
            zbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
            w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
            link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer

Comment

• Niedzwiadek14
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.04
              • 121

A jest cos wiadomo o polskich browarach,hurtowniach nalezacych do spolki?
              Jest mi znana jedna butelka ze zbioru K.Wiktora z hurt Wirek z tloczeniem OBV.
              Podsylam zdjecie
              Attached Files

Comment

• Juby_piwosz
                • 2006.02
                • 254

Flaszka niesamowita, Wirek to dzielnica Rudy Śląskiej, więc nie wychodzimy poza okręg działalności Związku.
                W jakim sensie chodzi Ci o browary polskie? W chwili powstania OBV, Polska, jako byt państwowy, nie istniała
                A swoją drogą to musiała być duża hurtownia, skoro było ją stać na takie butelki.
                Ciekawi mnie historia tej hurtowni...
                Browary z II PR nie miały szans należeć do Związku i zapewne by nie chciały ze względów historycznych. Dziś mogłyby zapewne uczestniczyć w Brau Ring Kooperationsgesellschaft Privater Brauereien, ale też nie słyszałem o jakiś staraniach.

Comment

• Niedzwiadek14
                  • 2006.04
                  • 121

W takim ze ,butelka wyglada na lata 20-30 wiec byla to hurtownia z obszaru panstwa polskiego prawda?A jak widac z butelki do spolki nalezalala.Wiec pytanie bylo uzasadnione
                  Osobiscie nie widzialem zadnej browarnianej flachy z takim napisem ale skoro hurtownia mogla to czemu nie browar?
                  Zdrowka!

Comment

• Juby_piwosz
                    • 2006.02
                    • 254

To wydaje mi się akurat proste, hurtownia tylko rozprowadzała piwa browarów należących do Związku i nawet po plebiscycie, i zmianie państwowości nie zmieniła kontrahentów. Nie musiała więc przechodzić procedur zgłoszeniowych i rejestracyjnych.
                    Warto by pokopać w dokumentach, ówczesnej prasie i znaleźć jakieś wiadomości na temat tej hurtowni.

Comment

• Niedzwiadek14
                      • 2006.04
                      • 121

Tu sie z toba zgadzam 100 %Choc ciekawi mnie czy np browary Tyskie lub Rybnik byly w tej spolce przed 1918 r?

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Juby_piwosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... A swoją drogą to musiała być duża hurtownia, skoro było ją stać na takie butelki...
                        Wcale nie. Nawet całkiem małe zakłady (np. fabryki wód gazowanych, a nawet zwykłe apteki) stać było na posiadanie formowych butelek. Mnóstwo takich można trafić na giełdach staroci.

Comment

• maciek_beer
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.08
                          • 28

Hejka

Na podstawie książki adresowej z 1914r. "Oberschlesisches Handels-Adressbuch. Herausgegeben unter Benutzung des amtlichen Materials der Handelskammer für den Regierungsbezirk Oppeln" W OBV dyrektorem był adwokat Georg Elguter z Bytomia, zastępcą dyrektora: Główny sekretarz Karl Bereuter z Pszczyny.

pozdrawiam Maciek
                          zbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
                          w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
                          link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer

Comment

• wiaterek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2016.07
                            • 61

OBV

Witam wszystkich Kolegow,
                            To moj pierwszy post,choc chlone i czytam info na tym zacnym portalu od kilku miesiecy-z natury bliskie mi piwo i fajnie,ze mozna tu znalezc duuuuzo "nadbudowy"!!!

Do ad remu:czy ktos spotkal sie z faktem przystapienia do Gornoslaskiego OBV browaru tyskiego?lub po prostu przejecia go przez ten zwiazek-powiernictwo np.podczas II w.s.?
                            Pytania zrodzil artefakt w postaci butelki:na szkle znak OBV (niestety bez zadnego nru wskazujacego na browar), ale porcelanka tyska z korona po niemiecku.Butelka raczej nowoczesniejsza tzn.nie taka masywna,wyraznie widac "szew",ale mimo to dosc zgrabna.
                            Moze to byc tez "przekladka" porcelanki do takiej flaszki.

Ciekawe czy ktos jeszcze wraca do tego watku?

Z piwnym pozdrowieniem

Piotrek

Comment

Przetwarzanie...
                            X