Etykiety dla kolekcjonerów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegie23
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 237

Etykiety dla kolekcjonerów

Ponieważ liczba kolekcjonerów etykiet z browarów domowych rośnie, a ich wysyłanie kolekcjonerom wiąże się z określonymi kosztami i innymi ograniczeniami, mam propozycję. Stwórzmy w tym wątku lub na oddzielnej podstronie np. w dziale kolekcjonerskim coś w rodzaju galerii gdzie browary zamieszczałyby swoje etykiety (najnowsze wzory ale też już archiwalne) tak żeby każdy mógł sobie zerknąć i samemu wydrukować co go będzie interesowało. Zbiór rozrastał by się w miarę powstawania nowych etykiet,a z czasem można by to nawet pogrupować według browarów....
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Nasz browar odpada. CZPiP drukuje tylko określoną ilość etykiet i nie robi dodruków, co to za kolekcjonerstwo by było, jakby każdy mógł mieć wszystko?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

Jak to nie można mieć wszystkiego? Wystarczy druknąć z Browaru.biz, lub ze strony Sopisty i już ma się prawie wszystkie polskie etykiety.
      Dick Laurent is dead.

Comment

• Jaroslav
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        🍼
        • 2005.10
        • 967

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Nasz browar odpada. CZPiP drukuje tylko określoną ilość etykiet i nie robi dodruków, co to za kolekcjonerstwo by było, jakby każdy mógł mieć wszystko?
        Nie zgadzam się... Myślę, że każdy kolekcjonuje dla siebie.
        Najważniejsza w hobby jest własna satysfakcja i radość z
        zbiorów. Dla jednego kolekcjonera "przedruki" będą nie do
        pomyślenia, innemu sprawią one podobną radość jak otrzymane
        prosto od twórcy. Robienie z własnych etykiet białych kruków
        trochę śmieszy (przepraszam za tą uwagę ).
        Sam nie zbieram etykiet browarów domowych, chętnie jednak
        opublikuje etykiety z Browaru Kobylepolskiego (na dniach koniec
        prac nad etykietami do warki nr I i II ).
        Uważam, że jest to ciekawy pomysł.
        Last edited by Jaroslav; 2006-03-02, 21:20.

Comment

• slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav
          Robienie z własnych etykiet białych kruków
          trochę śmieszy (przepraszam za tą uwagę ).
          Nikt nie robi z nich białych kruków. "Naddruk" jest zwykle wystarczający na obdzielenie sporej liczby kolekcjonerów. Polecam Tobie kilkugodzinną sesję z nożykiem i linijką, a zobaczycz czy chciałoby Ci się wycinać dla każdego te 50 wzorów.
          A drukowanie sobie samomemu przez kolekcjonerów, to już jest po prostu śmiech na sali...
          Ciekawe czy zbieracze egzotyki, czy 'przedwojny' też sobie dodrukowują z netu...
          Dick Laurent is dead.

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
            Jak to nie można mieć wszystkiego? Wystarczy druknąć z Browaru.biz, lub ze strony Sopisty i już ma się prawie wszystkie polskie etykiety.
            Na stronie Spoisty foty są "skażone" cieniem logo waściciela strony, specjalnie po to, żeby nie kopiować

Jaroslav, możesz się nie zgadzac, takie jest nasze oficjalne stanowisko i może Cię śmieszyc do rozpuku, na zdrowie

www.wrowar.com.pl

Comment

• Bombadil13
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 2479

takie jest nasze oficjalne stanowisko i może Cię śmieszyc do rozpuku, na zdrowie
              Ja także jestem kolekcjonerem i popieram stanowisko Marusi, choć przyznam, że smutno mi gdy wiem, że brakuje mi kilku etykiet wydanych przez browar CZPIP. I nawet zastanawiałem się czy nie wstawić do zbioru przedruków właśnie ze strony sopisty. Miałbym swoisty komplet, a jednocześnie wiedziałbym czego mi brakuje.

Browar drukuje tyle etykiet ile wydaję mu się za stosowne i tak być musi. Dodruki to takie rozmydlanie się. A ja się cieszę z tego co mam, zamiast smucić się z tego co nie mam (choć i tak się smucę).

A przedruki- własne wydruki ze stron, skanów umieszczone w kolekcji, bez zaznaczenia że to nie-orginał, to dla mnie przegięcie.

A co do białych kruków. To mam taki zamiar, by etykiety, które kiedyś może stworze i wyślę w świat, były takowymi białymi krukami i na światowych giąłdach osiągały cenę 43 groszy Będę wtedy dumny
              Poszukuję

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                I nawet zastanawiałem się czy nie wstawić do zbioru przedruków właśnie ze strony sopisty. Miałbym swoisty komplet, a jednocześnie wiedziałbym czego mi brakuje.
                Tak robi Małażonka i Iron, zbierają etykiety warszawskie i te, których nie mają, mają wydrukowane w wersji czarno-bialej i włożone do albumu, jako informację o brakach. Oczywiście są to etykiety przedwojenne, trudno dostępne i drogie

www.wrowar.com.pl

Comment

• Jaroslav
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  🍼
                  • 2005.10
                  • 967

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
                  Nikt nie robi z nich białych kruków. "Naddruk" jest zwykle wystarczający na obdzielenie sporej liczby kolekcjonerów. Polecam Tobie kilkugodzinną sesję z nożykiem i linijką, a zobaczycz czy chciałoby Ci się wycinać dla każdego te 50 wzorów.
                  A drukowanie sobie samomemu przez kolekcjonerów, to już jest po prostu śmiech na sali...
                  Ciekawe czy zbieracze egzotyki, czy 'przedwojny' też sobie dodrukowują z netu...
                  Takie podejście sprawi, że ta odmiana kolekcjonerstwa nie będzie miała
                  szans na rozwój. Drukujecie 50 wzorów? Podziwiam, to naprawdę bardzo
                  dużo. Jednak mimo wszystko ograniczenia finansowe, czasowe sprawiają, że
                  domowe browary nie są wstanie pomóc wszystkim kolekcjonerom.
                  Ciągłe powiększanie listy browarów domowych moim zdaniem będzie równoznaczne
                  z powiększeniem braci kolekcjonerów etykiet domowych. Jeśli nie "przedruki",
                  to co? Jest oczywiste, że etykiety będą rozdawane (już są - skargi Pegie23 w innym
                  temacie) w ściśle określonym gronie.
                  Rozumiem, że kolekcjonowanie przedruków wsród elity kolekcjonerów w Polsce
                  wywołuje nawet i śmiech. Proszę zauważcie jednak ile osób zbiera odklejane
                  etykiety z wypitych piw. Jaka jest ich wartość wsród kolekcjonerów - zerowa.
                  Ta kolekcja ma jedynie wartość sentymentalną dla zbieracza. Czemu nie dać
                  szansy wydruku zapaleńcom, którym taka forma nie przeszkadza? Można
                  drukować ze strony Sopisty, jednak moim zdaniem znak wodny uniemożliwia
                  to w zupełności. Czemu nie przychylić się do tego pomysłu, dodając do każdej
                  opublikowanej etykiety jakiś mniej widoczny znaczek browar.biz?

PS>Za słowo "śmieszy" jeszcze raz przepraszam, za mocno to zabrzmiało.
                  W pełni szanuje Wasze zdanie, choć mam kompletnie inną wizję na ten temat.

Comment

• kloss
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 2526

Ja akurat to rozumiem bo etykieta powszechnie dostępna traktowana jest jak śmieć.Jak ktoś zainwestował czas i jakąś kasę we własną produkcję piwa to produkując etykiety nie chce żeby robiły za papier toaletowy albo nabijały kasę komuś na Alegro.
                    Moje etykiety nigdy nie będą dostępne w sieci.Może są badziewiarskie ale to ja decyduję ile ich będzie i gdzie trafią.

Comment

• Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav
                      Drukujecie 50 wzorów? Podziwiam, to naprawdę bardzo
                      dużo. Jednak mimo wszystko ograniczenia finansowe, czasowe sprawiają, że
                      domowe browary nie są wstanie pomóc wszystkim kolekcjonerom.
                      :
                      Jarku nie zgodzę się z Tobą! Gdy napsiałem, że bedę tworzył eteykietę i chętni mają się zgłaszać, bo będę wysyłał... Zgłosiło się 5 kolekcjonerów (słownie: pięciu). To tak dużo czsu i pieniedzy? Mam zamiar drukować etykietę w odmianach 500 ml, 475 ml, 333 ml wraz z krawatkami i kontrami i traktuję tą inwestycję jako zabawę (inna sprawa czy uda mi się to wszystko zrealizować )
                      Poszukuję

Comment

• pegie23
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.08
                        • 237

Głównie to chodzi o te starsze etykiety których browary domowe już nie rozsyłają. Jasne że największą wartość mają otrzymane bezpośrednio od producenta. Sam kontaktowałem się z browarami domowymi,część odpisała za co jestem ogromnie wdzięczny. Ale braki niestety są,a to umożliwiło by uzupełnienie kolekcji.Ja też się cieszę z tego co mam ale pewien niedosyt zostaje.
                        Jeśli chodzi o drukowanie ze strony Sopisty to rzeczywiście etykieta z jego "logo" to nie to samo......
                        I nie przesadzajmy z dodrukowywaniem etykiet z "normalnych" browarów!!! Naprawdę są tacy co tak robią?? Nie no to już jest naprawdę przegięcie.....
                        A na allegro nikt nie będzie sobie kasy nabijał,bo jeżeli etykiety będą dla kolekcjonerów ogólnie dostępne to kto je będzie kupował? Każdy kolekcjoner wydrukuje sobie to czego mu brak i w ten sposób zaoszczędzi na kupnie.

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Starsze etykiety przemysłowe też się kiedyś "kończą", bo ich ilość była ograniczona. Większość z nich można je dostać obecnie wyłącznie w obiegu wtórnym. Ja mam w zbiorze nieco ponad 13 tys. polskich etykiet, czyli do kompletu brakuje mi około 20 tys, w tym tysiąc przedwojennych. I w cale nie mam zamiaru niczego sobie drukować z sieci. Z takiego procederu to już prosta droga do handlu fałszywkami, a zapewniam ciebie - zdarzały się już takie przypadki.

Comment

Przetwarzanie...
                          X