Jak usunąć fabryczne napisy ze szkła?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Jak usunąć fabryczne napisy ze szkła?

Czy istnieje jakaś metoda usuwania ze szkła fabrycznych napisów? Najlepiej bez niszczenia samej szklanki .
  • Mafar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.04
    • 1262

Najprawdopodobniej zmywarka do naczyń
    Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Po prostu daj mi to szkło browarowe a ja dam Ci czyste

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Jesli będą to szklanki o takim samym kształcie (a wątpię), to nie ma sprawy

Comment

• Shlangbaum
          • 2005.03
          • 5828

Myślę (poważnie mówię), że jak włożysz je do piekarnika, to się szkłu nic nie stanie (jeżeli go potem nie schłodzisz za szybko - wiadomo) a farba się złuszczy, w końcu ten akryl jest właśnie w piecu utrwalany to iw piecu zejść powinien.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Farby na szkle nie są akrylowe, a wypalane są w temperaturze wyższej niż piekarniku, więc piekarnikiem nic im nie zrobisz. Z całą pewnością farba się nie złuszczy. W zasadzie nie ma dobrego sposobu usuwania farby ze szkłą, bo istotą farb do szkła jest wtapianie się w wierzchnią warstwę szkłą właśnie w celu trwałości. Nawet złota farba ze szklanek Piasta, zmyta w zmywarce, pozostawiła słabo widoczne, trawione ślady na szkle.

Comment

• Stolp
              Porucznik Browarny Tester
              🍼🍼
              • 2002.06
              • 493

A tak w ogóle to po co je usuwać ?
              Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
              Szukam
              e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
              https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

• Cooper
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6056

Mi też wydaje mi się to totalnie bez sensu ale może zwietrzyłes w tym jakis biznes na ktory my jeszcze nie wpadlismy
                Jesli juz tak bardzo przeszkadają Ci owe napisy na szklankach to zamiast wsadzać je do mikrofalówki , pralki , zmywarki , grilla czy innego pieca martenowskiego , umyj je ładnie w letniej wodzie , wytrzyj lnianą ściereczką i wystaw na aukcje w internecie a zarobione środki przeznacz na zakup dziewiczo czystych szklanek ktore kurzą się i zalegają półki w niejednym sklepie a la "1001 drobiazgów". Po co kombinować jak koń pod górkę...
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• YouPeter
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 2379

Po to że darko zależy na kształcie szkła a nie chce aby było ono opatrzone nadrukiem jakiegoś browaru.
                  Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
                    Po to że darko zależy na kształcie szkła a nie chce aby było ono opatrzone nadrukiem jakiegoś browaru.
                    Dokładnie. Mam kilka szklanek o fajnym kształcie ale z mniej fajnymi napisami, np. Tyskie. Piwo domowe fajniej wygląda w szklance bez napisów.

Jest takie powiedzenie, że jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Ale w tym wypadku nie pasuje do sytuacji .

Comment

• asr
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.05
                      • 19

A ja mam pytanie z innej beczki, ale nie chcę zakładać nowego topica Mam ładny litrowy kufelek, ale bez żadnych napisów. Czy wiecie gdzie można zdobyć jakąś kalkomanię?

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika asr
                        A ja mam pytanie z innej beczki, ale nie chcę zakładać nowego topica Mam ładny litrowy kufelek, ale bez żadnych napisów. Czy wiecie gdzie można zdobyć jakąś kalkomanię?
                        mogę Tobie podesłać jedną kalkę z browarbizowym logiem kuflowym do samodzielnego wypalenia, ale nie obiecuję że ów kufel Ci nie trzaśnie w piecu.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Jak będzie powoli rozgrzewał, to nie trzaśnie, tyle, że mało prawdopodobne jest, aby ta kalka wypaliła się prawidłowo.

Comment

• deusmax
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.01
                            • 2

Witam podłączę się do tematu, mam kufel Specjala ten z promocji, nie chodzi mi o usunięcie napisu z farby akrylowej tylko ten niżej jest to niewielka grawerka którą z tego co wiem robi się kwasem, mogą być metody które przynajmniej zmniejszą jego widoczność. pozdrawiam

Comment

• kiszot
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8108

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deusmax Wyświetlenie odpowiedzi
                              Witam podłączę się do tematu, mam kufel Specjala ten z promocji, nie chodzi mi o usunięcie napisu z farby akrylowej tylko ten niżej jest to niewielka grawerka którą z tego co wiem robi się kwasem, mogą być metody które przynajmniej zmniejszą jego widoczność. pozdrawiam
                              Kwasem?
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

Przetwarzanie...
                              X