Jak usunąć fabryczne napisy ze szkła?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

20 lat temu żenił się mój kumpel. Było to wydarzenie w moim ówczesnym towarzystwie, bo to pierwszy z nas popełniający małżeństwo. Chcieliśmy mu z tej okazji podarować jakiś fajny kufel. Nikt na świecie wtedy nie wiedział co to jest allegro, a w sklepach nie znaleźliśmy kompletnie nic. Znaleźliśmy za to jedną knajpkę, która sprzedawała piwo w fajnych kuflach, tyle, że nie sprzedawała kufli Niemniej jednak stał się "cud" i weszliśmy w posiadanie jednego z tych kufli z jakimś nadrukiem. Metodą prób i błędów nadruk zmyliśmy utwardzaczem do lakieru.

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Można wytrawiać szkło fluorowodorem. Fluorowodór gazowy trawi szkło na matowo, w roztworze wodnym - na gładko. Kiedyś to stosowano, dzisiaj już nie, bo fluorowodór jest bardzo agresywny i niebezpieczny. Dzisiaj szkło sie piaskuje lub wypala laserem.

Sądzę, że nie ma metody, która zmniejszy "widoczność" trawienia.

Comment

• deusmax
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.01
        • 2

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Można wytrawiać szkło fluorowodorem. Fluorowodór gazowy trawi szkło na matowo, w roztworze wodnym - na gładko. Kiedyś to stosowano, dzisiaj już nie, bo fluorowodór jest bardzo agresywny i niebezpieczny. Dzisiaj szkło sie piaskuje lub wypala laserem.

Sądzę, że nie ma metody, która zmniejszy "widoczność" trawienia.
        I właśnie o taki napis mi chodzi i pewnie utwardzacz do lakieru tu na wiele się nie zda w moim wypadku zamówiłem napis z imieniem mojej byłej dziewczyny i moim, dziewczyny już nie ma a kufel został:/

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

Rozbić go!
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

Znajdź nową dziewczynę o takim imieniu.
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

Przetwarzanie...
            X