Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Wyświetlenie odpowiedzi
Ciekawa aukcja na allegro !
Collapse
X
-
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie ta nazwa (Meiningen) nie dawała mi spokoju (nie ma takiej w katalogu W. Kwietnia). Zauważyłem, że ostatnio podstawki z nazwą SCHULTEISS-PATZENHOFER wyjątkowo obrodziły. Tylko, skąd wiedzieć, czy (i które) są orginalneMoja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl
Comment
-
-
Nie masz racji KRZYSIU.
W Meiningen nie ma browaru Schultheissa.
Gustav Horn był współwłaścicielem drukarni , wytwarzającej podkładki.
Na poniższej stronie kolekcjonera gadżetów browarów z Meiningen nie ma wylistowanego
Browaru Schultheiss. Sygnatura drukarni jest np. naniesiona na dekiel nr 149.
Produkcja podkładek piwnych nie była prosta , łatwa i bezproblemowa , bo
to nie były li tylko i wyłącznie sprasowane tekturki.
Poniższy link przedstawia historię i zagadnienia techniczne produkcji podkładek
w przedwojennych Niemczech. Można tu wyczytac , że np. drukarnia
E. Siegemunda z Hirschbergu ( Jelenia Góra ) produkowała piwne dekle dla
browaru Friedricha Jurgensa w Brunszwiku ( czyli kilkaset kilometrów od browaru
do drukarni)
Nie mam w tej chwili czasu , aby przetłumaczyć ( lub rzetelnie streścić) ten tekst , ale postaram się to za jakiś czas dokonać.piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Czyżby więc nowa podstawka z Wrocławia, nieskatalogowana przez Waldka Kwietnia
Po poście ppns zacząłem trochę googlać temat i znalazłem stronkę kolekcjonera z Görlitz. Nie znam niemieckiego, ale wynika z niej, że drukarnia Gustav Horn, Meiningen robiła wafle dla ... Browar Bosman w Szczecinie
Na stronie tego kolekcjonera jest też osobny dział poświęcony podstawkom z Wrocławia
jednak tacki o ktorej rozmawiamy nie ma wśród wielu tam zamieszczonych.Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedziCzyżby więc nowa podstawka z Wrocławia, nieskatalogowana przez Waldka KwietniaMoja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karin861 Wyświetlenie odpowiedziTak, na pewno.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Misiu_PM Wyświetlenie odpowiedziPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala
Czyżby więc nowa podstawka z Wrocławia, nieskatalogowana przez Waldka KwietniaNapis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
Comment
-
-
znalazłem dzisiaj "ciekawą" aukcję
tytuł jest zajefajny
Comment
-
-
Może niezbyt tanio, ale jak ktoś zainteresowany, to ...
Przedwojenny PołczynNapis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
Comment
-
-
Tego piwka za swojego krótkiego życia nie spotkałam (wg obliczeń byłam jeszcze nieletnia), ale cena mnie troszkę zdziwiła.
Comment
-
-
No ale rozumiem ze już dojrzałaś do jego zakupuPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika stormsto Wyświetlenie odpowiedziWiekowo - tak, finansowo - nieNapis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
Comment
-
-
Może lodówka? Ale nie sygnowana żadną nazwą browaru.
Comment
-
Comment