Ciekawa aukcja na allegro !

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    ad. 3 - raczej dla biroholedrofilów. Co tam jest niby po niemiecku?
    A no racja, ale jak się czepiać to czepiać: Holendrzy tez są narodem germańskim

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      No i mamy znanego nam wszystkim zwycięzcę tej aukcji gratulacje
      Last edited by CarlBerg; 2005-05-20, 00:25.
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • strzelczyk76
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.11
        • 823

        A może na taką beczkę - będzie ktoś chętny?

        Pojemność akurat - na całą warkę.
        Jak myślicie - jest to warte swojej ceny i czy będzie taka beczka szczelnie trzymać?

        NORMALNOŚĆ



        Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          Faktycznie ciekawe ale nie mam na to kasy, chyba, że wypłata wcześniej przyjdzie

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
            A może na taką beczkę - będzie ktoś chętny?
            Pojemność akurat - na całą warkę.
            Jak myślicie - jest to warte swojej ceny i czy będzie taka beczka szczelnie trzymać?
            A posiadasz zapas smoły piwowarskiej, żeby tę beczkę wewnątrz wysmołować? Bo jeśli nie, to gołe drewno piwa ci nie utrzyma w środku, poza tym zmieni ono smak na cierpki, wyługowując zawarte w dębinie garbniki z grupy tanin.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              A posiadasz zapas smoły piwowarskiej, żeby tę beczkę wewnątrz wysmołować? Bo jeśli nie, to gołe drewno piwa ci nie utrzyma w środku, poza tym zmieni ono smak na cierpki, wyługowując zawarte w dębinie garbniki z grupy tanin.
              Pozostaje jeszcze metoda "siarkowania" ten sam efekt, piwo nie zmienia smaku no i dostepne , w każdym sklepie z odczynnikami. Jak ktoś nie ma dostępu to mu wyślę. Preparat dostępny także w sklepach Polan'u oraz marketach Leroy Merlin.
              Last edited by Shlangbaum; 2005-05-25, 13:17.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                A posiadasz zapas smoły piwowarskiej, żeby tę beczkę wewnątrz wysmołować? Bo jeśli nie, to gołe drewno piwa ci nie utrzyma w środku, poza tym zmieni ono smak na cierpki, wyługowując zawarte w dębinie garbniki z grupy tanin.
                A jak będziesz już miał zapas wspomnianej smoły piwowarskiej, to zaczniesz szukać piwowarskiej szczotki i piwowarskiego kubła na piwowarską smołę, w którym (korzystając z piwowarskiego płomienia) ją po piwowarsku podgrzejesz.
                Sam więc widzisz - gra nie warta (piwowarskiej) świeczki.

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                  A jak będziesz już miał zapas wspomnianej smoły piwowarskiej, to zaczniesz szukać piwowarskiej szczotki i piwowarskiego kubła na piwowarską smołę, w którym (korzystając z piwowarskiego płomienia) ją po piwowarsku podgrzejesz.
                  Sam więc widzisz - gra nie warta (piwowarskiej) świeczki.
                  Nie rób Krzysiowi krzywdy człowieku, na miłość boską, nie mów mu prawdy

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Rolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 1038

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Nie rób Krzysiowi krzywdy człowieku, na miłość boską, nie mów mu prawdy
                    Do Krzysia nic nie mam.
                    Moja wypowiedź miała stanowić w połączeniu z Krzysiową odpowiedź "zbiorczą" dla strzelczyka. A że wyszło jak wyszło, no cóż...

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Pozostaje jeszcze metoda "siarkowania" ten sam efekt, piwo nie zmienia smaku no i dostepne , w każdym sklepie z odczynnikami. Jak ktoś nie ma dostępu to mu wyślę. Preparat dostępny także w sklepach Polan'u oraz marketach Leroy Merlin.
                      Beczek do piwa nie siarkowało się, a smołowało wewnątrz. W albumach o Tychach i Okocimiu z okresu międzywojennego są zdjęcia smołowni w browarach.

                      Jak na wiceprzewodniczącego koła naukowego, to charakteryzujesz się nader nikłą wiedzą, za to nieprawdopodobnym gadulstwem. Mam nadzieję, że będziesz w Żywcu, chętnie pogadam z toba na żywo.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                      A jak będziesz już miał zapas wspomnianej smoły piwowarskiej, to zaczniesz szukać piwowarskiej szczotki i piwowarskiego kubła na piwowarską smołę, w którym (korzystając z piwowarskiego płomienia) ją po piwowarsku podgrzejesz.
                      Sam więc widzisz - gra nie warta (piwowarskiej) świeczki.
                      Smoła piwowarska była w Polsce nazywana również smołą okocimską. Dość znacznie różni się od smołym którą przynosiłeś na spodniach z dachu lub ulicy. Świeczką (może i piwowarską, a może zwykłą) sprawdzało się szczelność beczki - poprzez wpuszczenie zapalonej świeczki do wnętrza beczki, w ciemnym pomieszczeniu.
                      Last edited by Krzysiu; 2005-05-25, 14:19.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Beczek do piwa nie siarkowało się, a smołowało wewnątrz. W albumach o Tychach i Okocimiu z okresu międzywojennego są zdjęcia smołowni w browarach.
                        Jak na wiceprzewodniczącego koła naukowego, to charakteryzujesz się nader nikłą wiedzą, za to nieprawdopodobnym gadulstwem. Mam nadzieję, że będziesz w Żywcu, chętnie pogadam z toba na żywo.
                        Chętnie z Toba podyskutuje w Żywcu jak dojadę. Siarkowanie beczek do piwa jest znane od Średniowiecza, od kiedy mnisi irlandcy zauważyli, że beczki na piwo można konserwować i odkażać tak jak beczki do wina, tak mówi epos Tain Bo Cuailnge z VII wieku, ale, żeby to wiedzieć trzeba postudiować .
                        Twoje przytyki są nieadekwatne co do mnie. I nie wiem co dla Ciebie jest kryterium gadulstwa. Zapraszam na pw lub gg żeby miejsca na forum nie zajmować.
                        Last edited by Shlangbaum; 2005-05-25, 14:28.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • CarlBerg
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.09
                          • 968

                          Shlangbaum, piszesz wciąż o czymś innym niż Krzysiu. Siarkowanie do sposób odkażania - a smołowanie było podstawowym i powszechnie stosowanym systemem uszczelnienia i zabezpieczenia piwa przed dostawaniem się do beczki wolnych drożdży.

                          Cytując - "Beczki (drewniane) były smołowane przy użyciu żywicy lub wosku, po to, by wyizolować piwo od wewnętrznej powierzchni naczynia. Dezynfekowało to wnętrze beczki przed jej ponownym użyciem i minimalizowało psucie piwa w czasie przechowywania".
                          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
                            Shlangbaum, piszesz wciąż o czymś innym niż Krzysiu. Siarkowanie do sposób odkażania - a smołowanie było podstawowym i powszechnie stosowanym systemem uszczelnienia i zabezpieczenia piwa przed dostawaniem się do beczki wolnych drożdży.

                            Cytując - "Beczki (drewniane) były smołowane przy użyciu żywicy lub wosku, po to, by wyizolować piwo od wewnętrznej powierzchni naczynia. Dezynfekowało to wnętrze beczki przed jej ponownym użyciem i minimalizowało psucie piwa w czasie przechowywania".
                            I to jest kulturalny komentarz wyjaśniający cały problem. Może i Krzysiu się tak nauczy zamiast robić osobiste wybiegi.
                            Piwo dla CarlBerg'a

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8109

                              Jak na Krzysia to bardzo grzecznie ci odpowiedział.
                              Sama wiedza to nie wszystko.Trzeba ją jeszcze umiejętnie poukładać i sprzedać.
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              • Leonpraga
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.02
                                • 468

                                Krzysiu ma racje i nie ma się co Shlangbaum unosić twoje posty jak dla mnie są puste bez treści nic nie wnoszące do dyskusji normalna paplanina. Jak wiadomo siarka nie służyła do uszczelniania dodawano jej do piwa w celu podtrzymania okresu trwałości piwa tak jak dodawano jaja żeby piwo się nie kwasiło a też i piołun i różne inne świństwa, w podskórnych szynkach piwo stało w ciepłych pomieszczeniach szczególnie w lato, nie było ono pasteryzowane więc szybko sie psuło i żeby za dużo nie stracić dodawano właśnie różne specyfiki, tak jak kiedyś do alpag siarki żeby powstrzymać dalszą fermentacje. Przesyłam fotke smołowni browaru Pilsner
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X