Trochę ryzykowne. Może zamiast szczotki zastosować piasek jak w balonach winiarskich. Wtedy szczelnie zamykasz butelke z roztworem sody i piaskiem i myjesz potrząsając butelką.
Napisałem o tym piasku właśnie dlatego - wcale mi nie zależy na zajechaniu butelki na amen...
Ale dobra - już wszystko wiem. Jak wypróbuję to dam znać jakie efekty.
Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Wrzątek faktycznie w reakcji z sodą kaustyczną jest niebezpieczny.
Jedną flachę trafił szlag. Na szczęście był to zwykły Pritzlaff.
Fosol nic nie daje.
Metodą prób i błędów doszedłem do metody następującej : łyżeczka sody kaustycznej w granulkach , potem gorąca woda do 1/3 butelki (ale nie wrzątek) , miąchanie i dopełnianie wrzątkiem bardzo wolno i z przerwami.
Odstawka na 20 minut,płukanko z trzęsieniem i kontrola jakości.
Jak trzeba to powtórka całości.
W większości wypadków efekt jest zadowalający.
Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Osady wszelakie fajnie schodzą gdy wrzuci się do buteki Calgonit czy coś w tym rodzaju zalej wrzątkiemi odczekaj , myślę że to trochę bezpieczniejsza metoda a skuteczna przynajmniej w przypadku termosu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
Butla Ci pękła stosując przepis Pijaka czy Krzycha15?
Od wrzątku. Kolega odpowiadał na post mimons'a. Tak to jest jak się nie cytuje fragmentu wypowiedzi i używa wyświetlania hybrydowego. Ogół chyba używa liniowego.
Do butelek przedwojennych NIE WOLNO używać wrzątku, na pewno w sposób nagły, a najlepiej w ogóle. Ten rodzaj szkła ze wględu na grubość i niską jakość słabo znosi zabiegi temperaturowe, a trzeba dodać jeszcze upływ czasu i postępującą krystalizację.
Jak już pisałem większość używa wyświetlania liniowego, wtedy nie widać na którego posta odpowiadasz, a czytający dopowiada sobie, że na najświeższego. Jeżeli więc używasz wyświetlania hybrydowego, a nie chcesz doprowadzać do niezrozumenia u innych dyskutantów, to należy zacytować fragment wypowiedzi do której się odnosisz.
Zresztą zacytowanie fragmentu, który komentujesz jest zawsze wskazane, bo nie wiesz, czy w czasie gdy ty piszesz posta, już ktoś inny nie napisał czegoś w tym temacie. W szczególnie burzliwych dyskusjach, twoją odpowiedź od posta, na który odpowiadasz może dzielić nawet kilka czy kilkanaście innych postów.
PS Byłoby fajnie gdybyś wypełnił i pozostałe rubryki w profilu.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-02-10, 16:12.
Przepraszam, pogubiłem się w tych technicznych sprawach Forum. To czyszczenie przy pomocy goroącej wody zastosowałem dawno temu. Butelka była uszkodzona, więc strata była relatywnie niewielka.
Comment