Witam wszystkich Forumowiczów. Mam ciut nietypowe pytanie. Zastanawiam się w jaki sposób kolekcjonerzy przechowują/prezentują swoje zbiory porcelanowych zamknięć. Zbieracze takich walorów jak znaki pocztowe, monety, banknoty, karty telefoniczne, czy nawet kapsle metalowe, mogą czerpać z szerokiego wachlarza dostępnych akcesoriów w postaci klaserów, palet itp. Odnoszę wrażenie, że zbieracze popularnych porcelanek, traktowani są przez wytwórców takich gadżetów po macoszemu i zostali skazani wyłącznie na własną inwencję. Jestem ciekaw jak radzą sobie z tym problemem inni kolekcjonerzy. Być może podchwycę jakiś ciekawy pomysł?
Porcelanki - sposoby prezentacji zbioru
Collapse
X
-
Polecam link - http://www.browar.biz/galeria.php?id=664pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej -
tak tak , ramki Pieczarka to ikona stylu jest
Moja wariacja wynikła z nieco odmiennego stylu urządzania wnętrza a mianowicie:
Płyta G-K biała 12,5mm ( wymiar, kształt, kolor -dowolny) Wiertłem wiercimy nieprzelotowe dziurki dopasowane do średnicy i głębokości grzybka. Do środka nieco masy akrylowej z tuby i gotowe. Porcelanki świetnie się trzymają a i ewentualne przestawianie wzorów też nie sprawia najmniejszych problemów.bez brody...Comment
-
Sposób Marcopoloka ma pewne zalety, których nie ma mój sposób oprawiania porcelanek.
1. U mnie kolor kartonu był ograniczony asortymentem sklepu papierniczego. Gdy montowałem ramy nie wszystkie kolory były dostępne we wszystkich rozmiarach kartonu. W przypadku największych ram musiałem się ograniczyć do dosyć ograniczonego asortymentu. Płytę gipsowo-kartonową można natomiast pomalować na dowolny kolor pasujący do wnętrza.
2. Przy moim sposobie nie wyeksponujesz porcelanek z oderwaną "dupką". W rozwiązaniu Marcopoloka jest to jak najbardziej możliwe. Masa akrylowa przytrzyma każdą porcelankę, nawet mocno okaleczoną.Comment
-
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i ciekawe sugestie. Zastanawiałem się wcześniej nad wykorzystaniem tablicy korkowej, jednak rozwiązanie z płytą k-g wydaje mi się lepsze. Mój niewielki zbiorek, ok. 50 szt. w zasadzie mogę juz oprawiać. Interesują mnie tylko pozycje z Gdańska oraz powiązane, więc docelowo zbierze mi się ok. 150 szt. i myślę, że ekspozycja w postaci trzech tabliczek po ~50 szt. będzie rozwiązaniem optymalnym.Comment
-
Temat był już poruszany. Poszukaj dobrze w archiwum.
Kilka obrazków z moich początków.
Comment
-
Efekt naprawde powalajacyekstra pomysl . Szukam wlasnie takich ciekawych rozwiazan a widzialem juz na tablicy korkowej nawiercanej , w ramie ale na poziomo montowanych drutach tak ze przechodzily przez otwory i kilka opcji z czego twoja jest najlepsza.
P.s Ladny wysyp porcelanekgratulacje dobrej miejscowy
Comment
-
Zajrzyj do tematu: Porcelanki - sposoby prezentacji zbioru. Masz tam ciekawą propozycję Marcopoloka, bardzo dobrze sprawdzającą się w prezentacji porcelanek z odłupaną "dupką".
I pisz po polsku. Naprawdę masz taką przyjemność z pisania po polskawemu?Comment
-
Czy ktoś z was wie gdzie można kupić tablice podobne, które ma kolega Pieczarek?Comment
-
Ja mam zrobione tym sposobem co kol. Pieczarek i w sumie poza rama nie ma raczej wiekszych problemow z rzeczami potrzebnymi do zmontowania takiej ekspozycji. U mnie troszke takich plyt sie przewijalo czesto w meblach z epoki gierka tyly w szafkach sa zrobione z idealnej do tego celu plyty o ile jeszcze ma sie gdzies takie meble z zalozenia na niepotrzebnejesli nie masz takiej plyty pod reka to najlepszym miejscem do kupienia sa markety budowlane np. praktiker itp nawet docinaja na wymiar
pozniej tak jak juz bylo omawiane: -odpowiednie rozmieszczenie z rozrysowaniem . -nawiercenie , oblozenie bristolem wybranego koloru ew pomalowanie, montaz calosci w ramie i po krzyku
zalaczam zdjecie jak to wygkladalo u mnie przed powieszeniem na scianeComment
-
Comment
-
Nie masz czasu na prace domowe wiec zupelnie nie rozumiem twojego pytania. Niestety chcesz czy nie plyte musisz sam sobie powiercic wedle wlasnego uznania na rozmieszczenie a co za tym idzie liczbe porcelanek jaka ma sie zmiescic, to samo z tlem chyba ze trafisz plyte w jakims kolorze ktory bedzie ci odpowiadal. Z docieciem plyty mniejszy problem bo to chyba nawet docinaja bezplatnie przynajmniej w praktikerze. bez domowych zpt-ow sie niestety nie obejdzie chyba ze komos kto sie nudzi zlecisz takie cos . pracy troszke jest przy rozmieszczaniu i nawiercaniu ale efekt (nie widac na zdjeciach) niesamowity. Pomysl pieczarka poprostu super !Comment