Porcelanki - sposoby prezentacji zbioru

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kwidzin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 9

Porcelanki - sposoby prezentacji zbioru

Witam wszystkich Forumowiczów. Mam ciut nietypowe pytanie. Zastanawiam się w jaki sposób kolekcjonerzy przechowują/prezentują swoje zbiory porcelanowych zamknięć. Zbieracze takich walorów jak znaki pocztowe, monety, banknoty, karty telefoniczne, czy nawet kapsle metalowe, mogą czerpać z szerokiego wachlarza dostępnych akcesoriów w postaci klaserów, palet itp. Odnoszę wrażenie, że zbieracze popularnych porcelanek, traktowani są przez wytwórców takich gadżetów po macoszemu i zostali skazani wyłącznie na własną inwencję. Jestem ciekaw jak radzą sobie z tym problemem inni kolekcjonerzy. Być może podchwycę jakiś ciekawy pomysł?
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2875

Polecam link - http://www.browar.biz/galeria.php?id=664
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• marcopolok
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 2334

tak tak , ramki Pieczarka to ikona stylu jest
      Moja wariacja wynikła z nieco odmiennego stylu urządzania wnętrza a mianowicie:
      Płyta G-K biała 12,5mm ( wymiar, kształt, kolor -dowolny) Wiertłem wiercimy nieprzelotowe dziurki dopasowane do średnicy i głębokości grzybka. Do środka nieco masy akrylowej z tuby i gotowe. Porcelanki świetnie się trzymają a i ewentualne przestawianie wzorów też nie sprawia najmniejszych problemów.
      bez brody...

Comment

• pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

Sposób Marcopoloka ma pewne zalety, których nie ma mój sposób oprawiania porcelanek.

1. U mnie kolor kartonu był ograniczony asortymentem sklepu papierniczego. Gdy montowałem ramy nie wszystkie kolory były dostępne we wszystkich rozmiarach kartonu. W przypadku największych ram musiałem się ograniczyć do dosyć ograniczonego asortymentu. Płytę gipsowo-kartonową można natomiast pomalować na dowolny kolor pasujący do wnętrza.

2. Przy moim sposobie nie wyeksponujesz porcelanek z oderwaną "dupką". W rozwiązaniu Marcopoloka jest to jak najbardziej możliwe. Masa akrylowa przytrzyma każdą porcelankę, nawet mocno okaleczoną.

Comment

• kwidzin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.11
          • 9

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i ciekawe sugestie. Zastanawiałem się wcześniej nad wykorzystaniem tablicy korkowej, jednak rozwiązanie z płytą k-g wydaje mi się lepsze. Mój niewielki zbiorek, ok. 50 szt. w zasadzie mogę juz oprawiać. Interesują mnie tylko pozycje z Gdańska oraz powiązane, więc docelowo zbierze mi się ok. 150 szt. i myślę, że ekspozycja w postaci trzech tabliczek po ~50 szt. będzie rozwiązaniem optymalnym.

Comment

• Molke
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.09
            • 62

Ekspozycje porcelanek - jak z tym jest u was?

Witam chcialbym sie dowiedziec czy eksponujecie jakos wasze porcelanki a jesli tak to w jaki sposob?

Comment

• Molke
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.09
              • 62

Efekt naprawde powalajacy ekstra pomysl . Szukam wlasnie takich ciekawych rozwiazan a widzialem juz na tablicy korkowej nawiercanej , w ramie ale na poziomo montowanych drutach tak ze przechodzily przez otwory i kilka opcji z czego twoja jest najlepsza.

P.s Ladny wysyp porcelanek gratulacje dobrej miejscowy

Comment

• pieczarek
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.06
                • 5011

Zajrzyj do tematu: Porcelanki - sposoby prezentacji zbioru. Masz tam ciekawą propozycję Marcopoloka, bardzo dobrze sprawdzającą się w prezentacji porcelanek z odłupaną "dupką".

I pisz po polsku. Naprawdę masz taką przyjemność z pisania po polskawemu?

Comment

• abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

Czy ktoś z was wie gdzie można kupić tablice podobne, które ma kolega Pieczarek?
                  Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Molke
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.09
                    • 62

Ja mam zrobione tym sposobem co kol. Pieczarek i w sumie poza rama nie ma raczej wiekszych problemow z rzeczami potrzebnymi do zmontowania takiej ekspozycji. U mnie troszke takich plyt sie przewijalo czesto w meblach z epoki gierka tyly w szafkach sa zrobione z idealnej do tego celu plyty o ile jeszcze ma sie gdzies takie meble z zalozenia na niepotrzebne jesli nie masz takiej plyty pod reka to najlepszym miejscem do kupienia sa markety budowlane np. praktiker itp nawet docinaja na wymiar pozniej tak jak juz bylo omawiane: -odpowiednie rozmieszczenie z rozrysowaniem . -nawiercenie , oblozenie bristolem wybranego koloru ew pomalowanie, montaz calosci w ramie i po krzyku

zalaczam zdjecie jak to wygkladalo u mnie przed powieszeniem na sciane
                    Attached Files

Comment

• abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

Wszystko pięknie, ale ja nie mam czasu ma prace domowe.
                      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Molke
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.09
                        • 62

Nie masz czasu na prace domowe wiec zupelnie nie rozumiem twojego pytania. Niestety chcesz czy nie plyte musisz sam sobie powiercic wedle wlasnego uznania na rozmieszczenie a co za tym idzie liczbe porcelanek jaka ma sie zmiescic, to samo z tlem chyba ze trafisz plyte w jakims kolorze ktory bedzie ci odpowiadal. Z docieciem plyty mniejszy problem bo to chyba nawet docinaja bezplatnie przynajmniej w praktikerze. bez domowych zpt-ow sie niestety nie obejdzie chyba ze komos kto sie nudzi zlecisz takie cos . pracy troszke jest przy rozmieszczaniu i nawiercaniu ale efekt (nie widac na zdjeciach) niesamowity. Pomysl pieczarka poprostu super !

Comment

Przetwarzanie...
                        X