Jak rozpoznać normę etykiety?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gizbern
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.07
    • 89

    Jak rozpoznać normę etykiety?

    W jaki sposób można określić okres używania etykiet (rok, numer Polskiej Normy) w przypadku polskich piw eksportowych?
    Na większości etykiet brakuje tego oznaczenia.

    O ile w przypadku większych browarów można znaleźć takie informacje w monografiach o historii browaru, o tyle w przypadku browarów mniejszych nie jest już tak łatwo...
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Re: Jak rozpoznać normę etykiety?

    Gizbern napisal/a

    Na większości etykiet brakuje tego oznaczenia.
    O ile w przypadku większych browarów można znaleźć takie informacje w monografiach o historii browaru, o tyle w przypadku browarów mniejszych nie jest już tak łatwo...
    Cisza w temacie, a odpowiedź nasuwa się sama.
    Skoro nie ma na etykiecie, nie ma monografi to trzeba informacje uzyskać od producenta
    List, mail, telefon, wizyta osobiście.
    Można także umieścic skan etykiety na forum, z pewnością ktoś pomoze
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Żywiec
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 1571

      #3
      Żywiec eksportowy

      Jako ciekawostkę podam, że Browar Żywiec w latach 60 i 70-tych w przypadku piw eksportowanych do Jugosławii zamieszczał na "krawatce" datę ważności piwa. W prosty sposób odejmując 6 miesięcy gwarancji można więc określić wiek takiej etykiety z dokładnością co do dnia.

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        #4
        Re: Re: Jak rozpoznać normę etykiety?

        [QUOTE]kangurpl napisal/a
        [B]
        Cisza w temacie, a odpowiedź nasuwa się sama.
        Skoro nie ma na etykiecie, nie ma monografi to trzeba informacje uzyskać od producenta
        List, mail, telefon, wizyta osobiście.
        Obawiam się, że wiedza na ten temat w browarach może być delikatnie mówiąc "bardzo skromna". Tezę tą opieram na własnych doświadczeniach. W czasie prac nad pisaniem monografii browaru żywieckiego staneliśmy właśnie przed takim wyzwaniem i niestety okazało się, że nie ma dokumentów pomocnych przy datowaniu etykiet eksportowych. Bez problemu można było jedynie określić rok rozpoczęcia eksportu danej marki. Na szczęście znalazły się osoby pracujące w tamtych latach w browarze, które po odświerzeniu pamięci zaczeli przypominać sobie konkretne daty. Szczególnie
        przydatna okazała się w tej materii pomoc innych kolekcjonerów, o znacznie dłuższym stażu, to właśnie oni najbardziej trafnie i wiarygodnie potrafili określić wiek etykiet.
        W związku z tym proponuję właśnie taką drogę przy próbach datowania strarszych etykiet nie posiadających norm.

        Comment

        Przetwarzanie...