Pokal - definicja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Pokal - definicja

Zstałem ostatnio zaskoczony pewną encyklopedyczną definicją tytułowego naczynia szklanego zatem zwracam się do klekcjonerów szkła piwnego jaką przyjmują definicję pokala. U nas w kolekjonerstwie znajdzie się w moim ujęciu kilka odstępstw od pewnej definicji, którą sobie przyjąłem. Będę kontent z opinii na ten temat.
    Otóż dla mnie jest prosta klasyfikacja: z uchem kufel, na stopce (czyli z nóżką jakkolwiek długą/krótką) pokal. Cała reszta to szklanka.
    Last edited by e-prezes; 2007-06-30, 12:38.
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

E-prezesie!
    Jeśli dzięki Tobie uda się rozwiązać ten nurtujący mnie problem będziesz wielki
    Że też wcześniej nie wpdałem, żeby taki temat założyć

Ja popieram Twoją klasyfikację
    Poszukuję

Comment

• MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2736

Ja też tak to widzę. Czasem jednak występują hybrydy. Na stopce, z nóżką i uchem. Czy to pokal z uchem, czy kufel na nóżce Albo naczynie zbieżne ku dołowi aż do szpica, zakończone ni to stpoką ni denkiem rozszeżanym ku dołowi, taka pokalo szklanka. Jak do niej dodać ucho to będziemy mieli pokalokufloszklankę . Niektóre okazy są jak ni pies ni wydra.
      A tak trochę obok. Kumpel był na wakacjach gdzieś na Pomorzu i mówił mi, że tam wszyscy pokalem nazywają... zwykłe szklanki. Podobno inaczej nie powiedzą.
      Last edited by MarcinKa; 2007-06-30, 12:56.
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
        JaKumpel był na wakacjach gdzieś na Pomorzy i mówił mi, że tam wszyscy pokalem nazywają... zwykłe szklanki. Podobno inaczej nie powiedzą.
        Swieta prawda. Funkcjonuje tu pojęcie, że szklanka do piwa to pokal.

Pozostaje jeszcze pąkal
        Poszukuję

Comment

• marcopolok
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 2334

temat był już wałkowany

tutaj wszystko dla kolekcjonerów piwnych gadżetów...Poddziały: Giełda | Identyfikacja | Moje zbieranie
          bez brody...

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

Tak mi się zdawało, że brałem już w takiej dyskusji udział Niemniej szukałem (dość po łebkach) i nic nie znalazłem.

Comment

Przetwarzanie...
            X