Polityka a historia browarów-dyskusja
Collapse
X
-
A co ma do tego osoba zakładająca browar? W II RP było wiele browarów założonych przez osoby pochodzenia niemieckiego, żydowskiego lub innych i nikt nie twierdzi, że nie były to polskie browary.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Od kiedy zbieram, przyjęte było uważać za browary polskie (iloczyn kartezjański zbiorów):
1. browary znajdujące się na terytorium RP w obecnych granicach,
2. browary znajdujące się na terytorium RP w granicach z 1937 r.,
3. browar w Karwinie.
I nikt nie bił piany z tego powodu. Ale jeśli komuś ten podział nie pasuje, nie musi się do niego stosować. Nie sądzę, żeby Ziobro z tego powodu założył komuś podsłuch albo wsadził do pudła. Natomiast jestem święcie przekonany, że temat ten bardzo się rozwinie, wypowie się w nim mnóstwo ludzi nie mających nic do powiedzenia, i w niczym to nie wpłynie na to, co kto zbiera.Comment
-
Sporo browarów było we Wrocławiu więc nie wiem który masz konkretnie na myśli więc odpowiem ogólnie dla wszystkich wrocławskich browarów : polskie browary we Wrocławiu to te funkcjonujące po 1945 roku np Piastowski , Mieszczański czy Spiż. Wrocławskie (a dokładnie z miasta Breslau ale nie da się tego słowa odmienić) niepolskie (a dokładnie - niemieckie) to np browary Schultheiss , BBB , Kipke lub Engelhardt. Oczywiście 2 pierwsze browary wymienione w pierwszej grupie to identyczne zakłady jak 2 pierwsze browary wymienione w drugiej grupie z tą różnicą że zmieniły się ich nazwy oraz przynależność państwowa.
To jest zaznaczam odpowiedź na pytanie "który z browarów ob. Wrocławia to browar polski a który nie?" bo jeśli pytasz "który z browarów we Wrocławiu został założony przez Polaków (oczywiscie przed 1945)?" to odpowiem szczerze że nie wiem. ale bardzo możliwe że żaden.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
A jednak występują we Wrocławiu takie nazwiska jak Radomski, Napiokowski, czy Bogatsch, był też browar o dzwięcznej nazwie "Grüner Polak", a nawet był jeden o nazwie "Warschau".Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
No proszę. Nie wiedziałem
Wrocław to nie moja działka birrofilistyczna przyznam. Zwłaszcza gdy możemy chyba nawet () mówić o około setce browarów jakie istniały w tym mieście przez powiedzmy ostatnie 150 lat
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
W BrowarBizie stosowane jest kryterium geograficzne jako najsensowniejsze w implementacji informatycznejWszystkie browary leżące w obrębie obecnych granic RP są traktowane jako "polskie". Dlatego też np. browary które powstały ówcześnie jako polskie a umiejscowione są obecnie poza granicami naszego kraju np. te z "kresów wsch." nie są uwzględniane w naszym dziale browarowym jako "polskie".
Bezskutecznie, ART jest nieubłagany
Konstanty Schiele był synem Niemca więc o czym to świadczy? że browar warszawski jest niemiecki?Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2007-09-30, 00:45.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
I nie tylko we Wrocławiu bo na całym Dolnym Śląsku. W Gimnazjum św. Macieja bodajże do 1920r. wykładano język polski. Polecam "Mikrokosmos" Normana DaviesaComment
-
Możliwe ale nie odbiegajmy od tematu. Wrocław to akurat miasto które oprócz kultury niemieckiej i polskiej było jeszcze pod wpływami czeskimi , żydowskimi i pewnie innymi w mniejszym zakresie więc niejako nie dziwi obecność osób o tym pochodzeniu w historii miasta również w tej nas interesującej czyli browarnictwie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
-
Wiadomo. Zapomniałes o fundatorach tutejszego uniwersytetu -Austriakach, od których Niemcy (wtedy jeszcze Prusacy) przejęli Dolny Śląsk. Koniec offtopu
Panowie, jako że młody i nieopierzony ze mnie browar.bizowiec, proszę o rzetelną odpowiedź. Rzeczywiście każdy z Was, po degustacji tego samego piwa z kufla ale pochodzącego z trzech różnych "opakowań", stwierdziłby, że czuje różnicę?Comment
-
. A wracając do tematu przynależności państwowej browarów proponuję uznać za polskie wszystko co założyli Polacy.
Comment
-
W twojej wersji liczba "polskich browarów" obawiam się, znacząco się skurczy.
A co do rodzaju opakowania to jest zdaje mi się aktualnie eksploatowany wątek gdzie można się wypowiedzieć."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-