X Ankieta Kol. Podstawek 2007 (Cooper)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

Również dzięki za trud przygotowań.
    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Misiu_PM
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 201

dziekujemy, ze chce Ci sie to robic
      Moja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl

Comment

• Cooper
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

No przecież K.T.O.Ś. musi
        Dobra , już nie dziekujcie tylko bierzcie udział w nastepnej edycji. Aha , sorry za potencjalne błędy. Na razie widzę jedną zbędną kreskę o długości 1 wiersza w tabelce ale mogą być i poważniejsze
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Leonpraga
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.02
          • 468

Wielki szacunek i słowa pochwały i z mojej strony dla twojego poświęcenia przy tworzeniu ankiety.
          Mam tylko jedno pytanie w sprawie ankiety a konkretnie chodzi szczególnie o jeden browar EB, ni cholery nie mogę zrozumieć skąd w Elblągu się wzięło na przykład po ok.120-130 podstawek, nie mam katalogu i nie opieram się na nim stad moje pytanie.
          Prawdopodobnie tak mi się zdaje ze chodzi o giełdę w Człuchowie i podstawki giełdowe, więc zadam drugie, co one mają wspólnego z podkładkami wydawanymi przez browar.
          Do katalogu tak samo jak i do ankiety powinny być brane wyłącznie podstawki, browarniane, licencje, rozlewnie, bo w takim wypadku każda odbywająca się giełda wyprodukuje po sto czy dwieście takich podstawek, a inni będą się o nie zabijali jako jakieś rarytasy , tylko co z tym wszystkim ma wspólnego browar.
          Bawić w zbieranie można się także w piaskownicy zbierając kamyczki, mam zamiar właśnie zorganizować dużą giełdę i wydać sto różnych podkładek myślę że mi się to zwróci a może za mało lepiej dwieście, większy zysk dla niektórych nie wytykając palcem, kolekcje niektórych browarów bardzo szybko wzrosną tylko pytam się po co dla jaj czy zbierania makulatury za która „głupi” płacą krocie a wydawcy się cieszą że znaleźli tych głupich.
          Dla mnie bardziej wartościowsze są podstawki wydawane przez Społem, Gastronomię, czy piwiarni, itp. które w większości posmakowały piwo które na nich stało.
          Brałem udział w pierwszej ankiecie i myślałem że się coś zmieni, lecz nie nadal zbieranie idzie w kierunku na ilość a nie jakość.
          Udział w ankiecie po dziewięciu latach zmieniło się na gorsze bo z braku podstawek browarnianych na rynku prze zamykanie browarów zbiera się różne śmieci, nic nie mające wspólnego z kolekcjonerstwem, bo kolekcjoner zbiera tylko oryginały nie podróby.
          Mam kilkanaście podstawek giełdowych ale trzymam je tylko jako ciekawostkę, pamiątkę odbycia się giełdy, traktuję to tak jak bym otrzymał bilet wstępu do kina, a nie film na płycie na którym byłem.
          Myślę że poczekam następne dziewięć lat i wezmę udział w tej ankiecie może coś się zmieni jeżeli będzie dalej robiona.
          Wiem ze można powiedzieć ze to tylko zabawa tylko po co się bawić w ciuciubabkę i robić z siebie kolekcjonera, jeżeli jest się tylko zbieraczem podstawek.
          Z góry przepraszam jeżeli ktoś się poczuł urażony, ale ja z tej piaskownicy wychodzę. Pozdrawiam wszystkich kolekcjonerów birofilii.
          Myślę ze przy takim bałaganie którzy sami robimy, za 50 lat mało kto by odróżnił podstawkę oryginalną z browaru od giełdowej, może zaczniemy wydawać giełdowe podstawki z nieczynnych browarów przedwojennych i do nich je zaliczać to dopiero będzie zabaw.

Comment

• Cooper
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

Hmmm..no coż Leo. Ja robię ankiete i opracowywuję - z oczywiście pewną możliwą weryfikacją - ilości i dane dotyczące bioracych w niej udział zbiorów.
            To o czym piszesz to już OSOBNY i stary jak kolekcjonerstwo podstawek temat tzn co liczyć jako podstawkę a co nie.
            Tak - masz rację. Wymienione przez Ciebie ilości podstawek z Elbrewery w Elblągu zawierają podstawki giełdowe. W tym miejscu bezinteresownie polecam katalog Benego Z pewnością dzieki niemu wyjaśnią się Tobie niektóre - być może - podane ilości podstawek. Ja np dla przejrzystości i ujednolicenia staram się nazywać browary w ankiecie tak jak są nazwane właśnie w katalogu.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Leonpraga
              • 2005.02
              • 468

Wojtek ja to wszystko rozumie tylko, do czego w końcu to wszystko doprowadzi. Kiedy przeglądam dział browary np. podstawki i patrzę ile śmieci się tam wrzuca to aż mnie k.....a ściska z bólu. Jeżeli już do tego doszło że tych podstawek giełdowych jest coraz więcej, to powinno się zrobić za rozlewnianymi, giełdowe i pozostałe piwne, to jest tylko sugestia do rozważenie, nie chcę nic nikomu narzucać ale może warto by to było rozważyć i przedyskutować właśnie na forum, Pozdrawiam

Comment

• zulu
                • 2004.04
                • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedzi
                (...) Myślę ze przy takim bałaganie którzy sami robimy, za 50 lat mało kto by odróżnił podstawkę oryginalną z browaru od giełdowej, może zaczniemy wydawać giełdowe podstawki z nieczynnych browarów przedwojennych i do nich je zaliczać to dopiero będzie zabaw.
                Taka zabawa już jest - np reprint podstawki ze Skierniewic z nadrukiem jakiegośtam bractwa czy stowarzyszenia (na allegro wystawiony był od 50 zł - o ile dobrze pamiętam chętnych na zakup nie było). A żeby nie było kompletnie nie na temat dołączam się do podziękowań Wojtkowi za trud włożony w przygotowanie ankiety.

Comment

• gisou
                  • 2005.05
                  • 230

Kolejny przykład http://www.allegro.pl/item302499625_...kawostka_.html

Comment

• Leonpraga
                    • 2005.02
                    • 468

No i sami możemy się przekonać naocznie za ile można sprzedać takie śmieci cena 62 ,-, zapewne później trafi, w dziale browary do kolekcji podstawek z browaru gdańskiego. Następnie nie znająca tematu, zaczynająca zbieranie młodzież będzie ją uznawała za rarytas browarniany.
                    To właśnie my ludzie którzy się tym zajmujemy od lat i jesteśmy autorytetem w tych sprawach powinniśmy z tym walczyć i wyrzucić te wszystkie śmieci z działu kolekcjonerskiego.
                    Ludzie opamiętajcie się to wszystko jest robione tylko dla zysku, jeżeli w dniu dzisiejszym na allegro można kupić 6 kompletów po 12 sztuk podstawek z tej giełdy z 2001 roku, to zapewne za miesiąc znów się pokażą, bo się dodrukuje następne komplety i tak w kółko, tylko jaki to ma sens takie zbieranie.
                    Myślę że browar biz już na tyle wyrobił sobie markę w śród internautów jako znawca przedmiotu, że powinien być odbierany jako rzeczoznawca dla kolekcjonerów.
                    Nie może tak być że te podróby mogą być stawiane na równi z podkładkami browarnianymi. Myślę że ktoś powinien zająć się tym działem i zrobić tam porządek.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

usuwanie ich nie rozwiąże problemu. Bardziej skuteczne - będzie wyraźne oznaczanie co to tak na prawdę jest.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• mwa
                        • 2003.01
                        • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        usuwanie ich nie rozwiąże problemu. Bardziej skuteczne - będzie wyraźne oznaczanie co to tak na prawdę jest.
                        Dokładnie. Skąd młody kolekcjoner ma widzieć co to jest. Pozatym ludzie mają mało czasu i obecnie dzięki aukcjom nie trzeba nawet wychodzić z domu by stać się pełnosprawnym kolekcjonerem.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• dzidek1960
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1548

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Moim zdaniem taką rolę ma pełnić funkcja "dodaj komentarz". Szlak mnie trafia jak tam czytam "fajna sztuka" czy "mam taką, ktoś chętny?", od tego jest poszukiwane i oferowane oraz dyskusje na forum!
                          Kwestia, czy giełdowe liczyć do browarów czy nie już wielokrotnie tu była wałkowana i tak nic z tego nie wynikło. Każdy liczy jak chce.
                          "Ma jednak kraj polski napój warzony
                          z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                          piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                          do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                          mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                          wybornym smakiem"
                          Jan Długosz, Historie Piwne
                          Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• Cooper
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

Przedewszystkim dzięki za nabijanie postów w moim temacie dot. (przypominam) Ankiety podstawek 2007 a nie podstawek giełdowych dzieki czemu - niejako - robi się reklama mojej ankiety
                            Ale już na poważke : Leon , przedewszystkim myślę ze wielu organizatorow giełd którzy wydają podstawki nie z chęci zysku a po to ażeby byly to pamiątki po owych giełdach a zarazem pewnego rodzaju zachęta do przybycia na gieldę kolekcjonerów chociażby je zbierających na pewno poczuje się obrażona gdy zobaczy iż ich podstawki nazywasz "śmieciami". Rozumiem że zdażały się przypadki gdy część owych podstawek była dodrukowywana już po giełdach po to tylko ażeby zgonić je "bo było zejście na nie" i wycofać sobie koszty gieldy albo w ogóle utuczyć portfel ale nie generalizujmy tego.
                            Myślę że zwłaszcza w czasach kiedy upada coraz więcej malych browarów a co za tym idzie zmniejsza się ilośc browarów wydajaca nowości takie podstawki niejako urozmaicają tą szarość na rynku. Ponadto gdyby nie podstawki giełdowe praktycznie nie było by żadnych podstawek z browarów Ciechanów czy Kłodawa. Myślę że stosunkowo rozsądne podejście to tego tematu ma Beny czyli twórca katalogu podstawek i zalicza je gdy podstawka ma akceptację browaru. Wiem że takie zweryfikowanie jest w praktyce trudne dlatego myślę że zwłaszcza w przypadku podstawek giełdowych trzeba być szczególnie surowym pod względem wyróżniania odmian np kolorystycznych , różnic formatów i cięć gdyż jak wiadomo większość tych podstawek jest robiona amatorsko przez organizatorów giełd i wiadomo iż podstawki takie mogą mieć sporo różnic powstałych nie celowo a w wyniku ich amatorskiej produkcji np podczas drukowania na domowej drukarce lub stosowaniu własnego nadruku na podstawce obiegowej browaru. Pomysł Arta ażeby w katalogu umieścić informację iż dana podstawka to podstawka wydana z okazji giełdy przez jej organizatora wydaje się pomyslem dobrym i b. prostym w realizacji (tu zwracam uwagę Benego ażeby pomyślał nad tym ). Poki co nie jest problemem ich rozróżnienie bo - po pierwsze - są robione amatorsko - i po prostu widać iż nie są podstawkami masowo obiegowymi a po drugie chyba wszystkie mają po prostu nazwy giełd. Nie da się jednak wykluczyć iż w przyszłości pojawią się podstawki giełdowe już profesjonalnie wydane przez browary sponsorujące giełdy (dajmy na to - teoretycznie - że w tym roku podstawkę giełdową wypuści Zywiec i nie bedzie to już domowa drukarenka a la Epson DX4450 i jak wtedy Leon potraktujesz taką podstawkę ? Będzie to przecież "śmieć" bo podstawka giełdowa a z drugiej strony wykonana przez browar Zywiec identycznie jak wzory masowe. Jeśli pare lat temu browar wydał okolicznościową etę a nawet puszkę to jakim problemem bylo by wydanie podstawki?(może wykraczę w tym roku ) To tylko przykład że nie można lekceważyć tego rodzaju podstawek. Tym bardziej że łatwo coś pominąć i nie katalogować czegoś - w przyszłości np jeśli tego nie skatalogujemy ustalenie istnienia tych podstawek bedzie b. trudne
                            Poki co czas pokazuje że podstawek gieldowych bedzie przybywać. A z drugiej strony : nie wiecie jak temat podstawek gieldowych i ich ewent. katalogowanie wygląda np w Niemczech czy w Czechach ? Myslę że tam też takowe powstają.

Comment

• gisou
                              • 2005.05
                              • 230

Przecież Żywiec wydał już komplet podstawek z okazji giełdy.
                              A i odnośnie domowej roboty, to np. zeszłoroczne podstawki z Kłodawy to już pełen profesjonalizm w zasadzie.

Comment

• skandal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1439

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gisou Wyświetlenie odpowiedzi
                                Sorry ale będzie całkiem nie w temacie ankiety. Ta podstawka to jakiś żart chyba. Górski jeszcze nawet nie zaczął budować tego swojego centrum handlowo-mieszkaniowego w którym ma niby być browar a już wypuścił podstawke i to jeszcze sygnowaną starym wrzeszczańskim browarem. I ciekawe czy ma prawo posługiwać się tą nazwą.

Comment

Przetwarzanie...
                                X