Kapslochy - czy warto zbierać?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

Kapslochy - czy warto zbierać?

Zastanawiałem sie ostatnio nad tematem kapslochów jako dziedziny kolekcjonerstwa. W moim odczuciu jest to wielce po macoszemu traktowana dziedzina birofiliów. W zasadzie kolekcjonerzy kapsli, którzy zbierają również często zakrętki z pet'ów mogliby zainteresować się tematem, bo jakby nie patrzeć kapsloch to również zamknięcie piwa. Ze zbieraniem kapslochów jest jeden problem - zajmują dużo miejsca i ciężko wyeksponować swoją kolekcję, ale jest to do zrobienia.

I mam takie pytanie - czy warto zaczynać tworzenie kolekcji? Wiem, że wielu kolekcjonerów ma kapslochy powrzucane gdzieś na dno szuflady i nikt nie oddaje należnego m miejsca w kolekcjonerstwie.

Czy jest w Polsce ktoś, kto zbiera kapslochy? I pytanie do kapslarzy - czy interesuje Was w ogóle to zagadnienie?
  • barthez
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.07
    • 367

Moim zdaniem to zawsze warto zaczynać kolekcjonowanie - tym bardziej, że niewiele osób zbiera kapslochy (ja osobiście nie znam nikogo takiego). Jako kapslarz nie kolekcjonuję kapslochów, gdzieś tam jakiś pałęta mi się "po kątach" i tyle...

Comment

• LenDo
      • 2006.09
      • 395

Na pewno warto zaczynać kolekcjonowanie, jeśli...komuś się kapslochy podobają. Mi odobiście
      nie odpowiadają więć ich nie zbieram.
      Aktualnie na zbyciu mam 4, jesli jest ktos zainteresowany nimi to chętnie je odstąpię.
      "Zbieracze to szczęśliwi ludzie" J.W.Goethe

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Ktoś tam zbiera. Jak jeszcze jeździłem na giełdy, zawsze mi schodziły te, co przywiozłem.

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6057

Fajna nazwa , kapslochy
          Co tu sie zastanawiać czy zbierać czy nie . Jeśli pasuje Ci ten projekt to po prostu zacznij zbierać i już. Jeśli bedziesz jedyny w tej branży to bedziesz miał zbiór nr 1 w Polsce więc jak na debiutanta nienajgorsze miejsce a to dopiero przecież początek
          Ja zacząłem jako jedyny (chyba) zbierać bloczki kelnerskie (kelnerbloki - to też mój wymysł ) i na razie mam miejsce pierwsze ale nie osiadam na laurach i chce osiągnąć jeszcze lepsze.
          Myśle ze nie ma co przesadzać z tym zajmowaniem miejsca. Na razie zbieraj co Ci wpadnie a później jak oszacujesz mniejwięcej ile takich produktów wypluł rynek pomyślisz nad jakąś ekspozycją .
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• nikita_banita
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 1363

Ja nie mam problemu z decyzją o zbieraniu kapslochów - chciałem wywołać pewną dyskusję wokół tematu i zasadniczo liczyłem, że kogoś z "kapslarzy" zainteresuje dana dziedzina.

Osobiście posiadam pokaźnych rozmiarów pudełko, w którym sukcesywnie zachowuję kapslochy, które wpadną mi w ręce. Z racji tego, że do zbioru posiadanego (etykiety browaru Dojlidy) nieczęsto coś mi dochodzi poszukuje czegoś ciekawego, ale jak wiemy docenić nasze kolekcjonerskie wysiłki w pełni mogą jedynie inni kolekcjonerzy i fascynaci, a tu widzę jak na razie pustynię jałową i stąd moje wahanie.

PS Nie wiem na ile słowo "kapsloch" jest poprawne i właściwe, ale gdzieś je zasłyszałem odnośnie nakładek na zawory kegów i posłużyłem się nim - moim zdaniem jest to fajne i pasujące określenie.

Comment

• Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5035

Wywołujesz kapslarzy do dyskusji.
              Ja zbieram kapsle z osobiście wypitych piw, inne mnie nie interesują.
              Gdybym zbierał kapslochy z osobiście wypitych kegów to chyba ....

P.S.
              Kiedyś chodziło mi po głowie ( na szczęście mi przeszło) by zacząć zbierać tekturowe opakowania po 4 lub 6 pakach po piwie.
              5470 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• nikita_banita
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                Kiedyś chodziło mi po głowie ( na szczęście mi przeszło) by zacząć zbierać tekturowe opakowania po 4 lub 6 pakach po piwie.

Widzę, że każdy miał ochotę na jakieś manowce kolekcjonerskie . Przyznam szczerze, że kilka takich tekturowych opakowań (jedne z pierwszych na rynku) posiadam gdzieś w szafie na dnie.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23975

Ja zbieram tylko kapslochy z własnoręcznie wypitych KEGów
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5618

Z tego co pamiętam kolega Aldach zbiera kapslochy, także będziesz miał z kim rywalizować
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• kibi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 1875

W dziale kolekcjonerstwo jest 140 kapslochów, właśnie pod taką nazwą, ponad 40 z nich jest poszukiwana (przeważnie przez Aldacha ), to daje odpowiedź, na niektóre pytania.
                      Natomiast nie widzę konieczności wiązania kolekcjonerów kapslochów z kapslarzami. Równie dobrze mogą je zbierać wszyscy inni.

Comment

• LenDo
                        • 2006.09
                        • 395

Proponuję aby każdy kto zbiera kapslochy napisał to tutaj. A także ile ich ma, wtedy poznamy na jak bardzo ta dziedzina birofili jest rozwinięta.
                        "Zbieracze to szczęśliwi ludzie" J.W.Goethe

Comment

• nikita_banita
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                          Natomiast nie widzę konieczności wiązania kolekcjonerów kapslochów z kapslarzami. Równie dobrze mogą je zbierać wszyscy inni.
                          Nie jest moim celem narzucanie komukolwiek tego co powinien zbierać, ale jakoś tak ładnie mi sie te dziedziny kolekcjonerstwa łączą i wydają się pokrewne - wszak i kapsle i kapslochy, jak też nakrętki na pet'y są zamknięciem piwa. Chodziło mi chyba bardziej o zainteresowanie kapslarzy tą dziedziną kolekcjonerstwa - czym więcej ludzi interesuje się tematem, tym więcej kapslochów zostanie ocalonych.

Co do kapslochów pokusiłbym sie o jeszcze jedno skojarzenie - kapsloch jest w pewnym sensie formą pośrednią pomiędzy kapslem, a etykietą i właśnie dlatego mnie to zainteresowało - nie da się dokumentować dostępności piwa beczkowego nie zbierając kapslochów, bo na wielu z nich nie ma etykiet, a zawartość kega określa właśnie kapsloch .

Comment

• nikita_banita
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja zbieram tylko kapslochy z własnoręcznie wypitych KEGów
                            A ile kapslochów masz w kolekcji ?

Comment

• nikita_banita
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 1363

I jeszcze jedno - kolekcja kapslochów w moim wydaniu bedzie zawierała również etykiety na kegi - zarówno te w formie samoprzylepnej jak też wszelkiego rodzaju zawieszki określające zawartość kega.

I z innej beczki : TEN keg czy TA keg'a? - ostatnio w jednym z browarów spotkałem się z tą drugą formą, ale nie jestem pewien jej poprawności.
                              I do tego konkurs - w którym z polskich browarów używa się w formie mówionej przytoczonego nazewnictwa?

Comment

Przetwarzanie...
                              X