Dlaczego zbierasz birofilia? - motywacje kolekcjonerskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pivaria
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.03
    • 1538

Ocalić Stettin od zapomnienia

Od dziecka zbierałem różne stare cosie. W kolekcji miałem też kilka butelek z krachelką, ale nie po piwie.
    Ukierunkowanie nadeszło około roku 1973-4 kiedy to wyłowiłem z jeziora Głębokie w Szczecinie swoją pierwszą flaszkę piwną - hurtownia Jagowa. Zacząłem zbierać butelki z napisem "Stettin" - nie wszystkie były związane z piwem, ale były ładne, inne i miały taką nutkę tajemniczości. W Szczecinie słowo "Stettin" było tabu. I tu zaczyna się drugi wątek: ocalenie przeszłości dla przyszłości...
    PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
    www.pivaria.pl
    https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• beny
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.03
      • 984

Zbieram by chociaż myślami być w tych egzotycznych miejscach :P
      Z piwnym pozdrowieniem
      Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• adi_999
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.11
        • 425

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
        Zbieram by chociaż myślami być w tych egzotycznych miejscach :P
        a nie lepiej sprzedać zbiór i skoczyć w egzotyczne miejsca . przy takiej ilości etykiet jaką masz pewnie trochę byś pojeżdził (polatał)
        mój zbiór etykiet http://picasaweb.google.com/112278001030728908988

Comment

• beny
          • 2001.03
          • 984

Spoko to nie narzekaj tylko kupuj Burkina i Sierra Leone z ostatniej oferty i będę miał na podróż na giełdę do Martina :P
          Z piwnym pozdrowieniem
          Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• xpstanx
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.06
            • 157

Ja zbieram Birofilia od jakiś 6 lat i przyznam się, że nie gardzę żadnym z gadżetów. Konikiem stały się dla mnie jednak otwieracze. Nie zajmują dużo miejsca, pięknie można je wyeksponować, mają fantastyczne kształty (przynajmniej niektóre) no i są trwałe. Bardzo lubię również wszelakie gadżety związane z rozrywką - karty, kości i inne gry.
            Dlaczego kolekcjonuję?? Trudne pytanie... Wydaje mi się, że człowiek musi mieć "żyłkę" do czegoś, ja tę "żyłkę" kolekcjonerską odziedziczyłem chyba po ojcu i tak to już jest, że wszystko, co związane z piwem, podoba mi się.
            Drugim powodem jest zamiłowanie do piwa (stąd wybór Birofiliów, a nie np gadżetów związanych z wodą mineralną)
            Trzeci powód, to chyba jakiś wewnętrzny żal jeśli coś ładnego miałoby się zmarnować lub zniszczyć, a tak w kolekcji przetrwa - ocaleje.
            Trzeciego powodu nie potrafi zrozumieć większość moich znajomych. Czasem, gdy ktoś wpadnie na piwko, zadaje pytanie typu: " Masz tyle otwieraczy, że mógłbyś otwierać codzienie przez cały rok innym, a Ty otwierasz łyżką. Masz tyle szkła piwnego, ale nie korzystasz z niego. Dlaczego, przecież to do tego służy??"
            A mnie po prostu aż skręca gdy myślę, że miałbym otworzyć piwo otwieraczem z kolekcji. Może wielu się nie zgodzi ze mną, ale to chyba "normalne zboczenie" wśród kolekcjonerów, że nie używają swoich "pupilków"??
            Pozdrawiam wszystkich "maniaków" zbierania i Wasze zdrowie

Comment

• pivaria
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.03
              • 1538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xpstanx Wyświetlenie odpowiedzi
              (...) " Masz tyle otwieraczy, że mógłbyś otwierać codzienie przez cały rok innym, a Ty otwierasz łyżką(...)
              Kurcze, ja też otwieram łyżką...
              Ale tu mieliby sporo do powiedzenia kolekcjonerzy militariów. Tę łyżkę bowiem przywiózł mój tata z Niemiec po wojnie. Jest to łyżka z wyposażenia US Army (ma sygnatury). Acha. Do dziś jest to moja ulubiona łyżka "jedzeniowa".
              PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
              www.pivaria.pl
              https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• Juby_piwosz
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 254

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xpstanx Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja zbieram Birofilia od jakiś 6 lat i przyznam się, że nie gardzę żadnym z gadżetów. Konikiem stały się dla mnie jednak otwieracze. Nie zajmują dużo miejsca, pięknie można je wyeksponować, mają fantastyczne kształty (przynajmniej niektóre) no i są trwałe. Bardzo lubię również wszelakie gadżety związane z rozrywką - karty, kości i inne gry.
                Dlaczego kolekcjonuję?? Trudne pytanie... Wydaje mi się, że człowiek musi mieć "żyłkę" do czegoś, ja tę "żyłkę" kolekcjonerską odziedziczyłem chyba po ojcu i tak to już jest, że wszystko, co związane z piwem, podoba mi się.
                Drugim powodem jest zamiłowanie do piwa (stąd wybór Birofiliów, a nie np gadżetów związanych z wodą mineralną)
                Trzeci powód, to chyba jakiś wewnętrzny żal jeśli coś ładnego miałoby się zmarnować lub zniszczyć, a tak w kolekcji przetrwa - ocaleje.
                Trzeciego powodu nie potrafi zrozumieć większość moich znajomych. Czasem, gdy ktoś wpadnie na piwko, zadaje pytanie typu: " Masz tyle otwieraczy, że mógłbyś otwierać codzienie przez cały rok innym, a Ty otwierasz łyżką. Masz tyle szkła piwnego, ale nie korzystasz z niego. Dlaczego, przecież to do tego służy??"
                A mnie po prostu aż skręca gdy myślę, że miałbym otworzyć piwo otwieraczem z kolekcji. Może wielu się nie zgodzi ze mną, ale to chyba "normalne zboczenie" wśród kolekcjonerów, że nie używają swoich "pupilków"??
                Pozdrawiam wszystkich "maniaków" zbierania i Wasze zdrowie
                xpstan-iksie, nie do końca Ci wierzę, bo winę za żyłkę kolekcjonerską zwalasz na mnie (żyłkę" kolekcjonerską odziedziczyłem chyba po ojcu) a czasami się mnie czepiasz, że coś sobie kupiłem. A to Ci się jakaś przedwojenna butelka nie podoba, albo szkło czy ceramika i głupio się pytasz:"po co Ci to?" albo: "a gdzie to postawisz?". Spoko, znajdzie się miejsce...
                A dlaczego sam zacząłem zbierać birofilia... A dlatego, że wpadłem na pomysł Domku Piwnego, a jak mnie już wciągnęło, to wpadłem na całego. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Comment

• Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2556

A mnie po prostu fascynuje wszystko, co jest związane z piwem.
                  Archiwum piwne

Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• grzeber
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2002.05
                    • 2875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                    Spoko to nie narzekaj tylko kupuj Burkina i Sierra Leone z ostatniej oferty i będę miał na podróż na giełdę do Martina :P
                    Obaj lepiej napiszcie gdzie mam pojechać w przyszłym roku .
                    pozdrawiam
                    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• sibarh
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.01
                      • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Juby_piwosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      A dlaczego sam zacząłem zbierać birofilia... A dlatego, że wpadłem na pomysł Domku Piwnego, a jak mnie już wciągnęło, to wpadłem na całego. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
                      Ten Domek Piwny.... co to takiego
                      2800 nowe piwa opisałem na forum
                      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• dryx
                        † 1966-2017 Piwosz w Raju
                        • 2002.04
                        • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
                        Obaj lepiej napiszcie gdzie mam pojechać w przyszłym roku .
                        a możesz jechać gdziekolwiek, tylko przywieś jakieś nowe i ciekawe podstawki. Z tego Iranu to nawet pół podstawki nie przywiozłeś

Comment

• pieczarek
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.06
                          • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ten Domek Piwny.... co to takiego
                          Widziałem na zdjęciach z okresu budowy. Otóż, jest to nic innego jak właśnie Domek Piwny. Wyobraź sobie nieduży dom mieszkalny na wsi, a obok tego mniejszy - bodaj jednoizbowy - budyneczek. Solidnie zbudowany, starannie wykończony. Na ścianach półki ze szkłem. I wszystko inne, dzięki czemu można śmiało mówić od Domku Piwnym.
                          Zazdraszczam i proszę o jakieś świeże zdjęcia. Myślę, że spodoba się wszystkim.

Comment

• MarkS
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.11
                            • 3

A dlaczego sam zacząłem zbierać birofilia... A dlatego, że wpadłem na pomysł Domku Piwnego, a jak mnie już wciągnęło, to wpadłem na całego. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.[/QUOTE]

Zaciekawił mnie Twój pomysł "Domku Piwnego" czy możesz coś więcej na jego temat powiedzieć????

Comment

• MarkS
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2002.11
                              • 3

U mnie wszystko zaczęło się 20 lat temu, gdy zacząłem zbieraź puszki po piwie (ale tylko te z PEWEXU), potem przyszedł czas na butelki (to zostało mi do dzisiaj) nastęnne były kapsle i podstawki, plakaty , kalendarze, broszury z różnych browarów (wszystko z POLAGRY), a od ok 10 lat zbieram kufle no i nazbierała sie już pokażna kolekcja.....i myślę sobie że DomekPiwny byłby fajnym miejscem, w którym czułbym się na 100% jak ryba w wodzie
                              A skąd to wszystko u Mnie się wzięło może dlatego że wychowałem się w Namysłowie, bardzo blisko browaru i od dziecka w jakiś sposób byłem z nim związany; w podstawówce dorabiałem sobie rozpakowując butelki, w średniej raz w tygodniu miałem praktyki w browarze, na studiach już pracowałem na Fermentowni. Reasumująć chyba wyssałem to z mlekiem matki

Comment

• Fala
                                • 2004.07
                                • 671

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkS Wyświetlenie odpowiedzi
                                U mnie wszystko zaczęło się 20 lat temu, gdy zacząłem zbieraź puszki po piwie (ale tylko te z PEWEXU)...
                                kto ich nie zbierał każdy ma jakieś hobby, jedni rybki hodują inni znaczki zbierają
                                zbieranie wafli zacząłem "dzięki" teściom, którzy prowadzili pijalnię piwa i mieli całe półki wyłożone starymi tackami, przesiąkniętymi dymem papierosowym i zapachem piwa
                                Pijalnia niestety już zamknięta , a ja dalej zbieram wafelki i cieszę się każdym nowym nabytkiem
                                Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                                Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment

Przetwarzanie...
                                X