Mam pytanie. Jak segregować podkładki.. patrzeć na kraj zdobycia podkładki czy kraj pochodzenia piwa.. np. Tuborg piwo z Danii.. ale podkładkę zdobyłem w Chorwacji..
Jak segregować podstawki - wg kraju macierzystego browaru czy wg kraju jej zdobycia?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MatekBirofil Wyświetlenie odpowiedzi. Tuborg piwo z Danii.. ale podkładkę zdobyłem w Chorwacji..Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Generalnie podstawki przypisuje się do browaru warzącego piwo. Jeżeli wiesz, że w danym kraju jest browar warzący dane piwo to przypisujesz do tego kraju, browaru. Nie ma tu znaczenia czy dane piwo jest marką własną browaru czy też licencyjną. Jeżeli nie wiesz czy ktoś w danym kraju warzy to piwo to bezpieczniej przypisać do kraju macierzystego dla danej marki. Ja nie wiedząc czy któryś z chorwackich browarów warzy Tuborga przypisał bym go do Dani.
Ubiegł mnie z odpowiedzią becik. Skoro jest tak jak On pisze, to podstawka jest chorwacka. Z przyjemnością bym się dowiedział, który browar go warzy."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Bez sensu sformułowane pytanie
Jesli ktoś ma np eksportową edycję Okocimia z USA czy np UK i tam je trafił to ma je liczyc do tych krajów ?
Miejsce zdobycia podstawki nie ma znaczenia do jej przypożądkowania choć może być pomocne w jej identyfikacji.
W tym konkretnym przypadku też bym ją zaliczył jako macierzystą Danię. No chyba że masz pewność że to wzór używany jedynie w Chorwacji (ale trudno to sprawdzić , no chyba że są opisy po chorwacku itp).Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
No a co z takim głupim heinekenem?
W katalogu podkładek najlepiej jest napisać, że każda podkładka z nazwą marki to będzie np. HEINEKEN (NED), czy może te "polskie" z grupy żywiec będą przedstawione jako HEINEKEN (PL), lub poporostu ŻYWIEC? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Comment
-
-
Najlepiej klasyfikować podstawki wg kraju pochodzenia kolekcjonera. Dzięki temu zniknie podział na kolekcjonerów podstawek polskich i zagranicznych oraz problem z niektórymi przedwojennymi. No i nawet najlepsze kolekcje będą miały gigantyczne możliwości dalszego rozwoju.
Comment
-
Comment