Jak sensownie zapoczątkować kolekcję kufli?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Upiorek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.03
    • 141

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deelce Wyświetlenie odpowiedzi
    chodzi mi rowniez o to ze widze jakąs przypadkową auckje na allegro weźmi pierwsza lepsza np http://allegro.pl/item449257109_kufel_rezerwisty.html i jest napisane kufel rezerwisty jego wymiary i generalnie nic wiecej na ten temat nie ma napisane wiec zastanawiam sie w jaki sposob ja mam podjąc decyzje zeby za takie cacko dać ponad stówe?
    a co do poprzednich postów to zdecydeowanie nastanwiam sie na wąską "specjalizacje" kolekcjonerską z tym ze jak na razie nie mam pojecie jak i na co sie zdecydowaćstąd było moje pytanie o ewentualną literature tematu
    Literatury jest sporo, ale głównie angielskojęzycznej. Tak się składa, że kolekcjonuję stare kufle (tak ok. 100-letnie) i wierz mi - jest taki ogrom naprawdę przepięknych i ciekawych rzeczy, że nie wiem, czy jako początkujący kolekcjoner będziesz w stanie dokładnie określić i zdecydować się w tym momencie, co tak naprawdę chcesz zbierać i na co Cię stać. Z autopsji wiem, że ukierunkowanie zbieractwa wymaga czasu. Czy mają to być kufle z aktualnie istniejących browarów, czy kufle figuralne, czy ma to być ceramika, porcelana, cyna, szkło, srebro czy kufle z kości słoniowej na przykład (nota bene na te ostatnie, jeżeli jest to przedmiot kilkudziesięcioletni - w tej chwili dokładnie nie pamiętam ile lat (musiałabym sprawdzić), w przypadku kupna za granicą nie musisz mieć pozwolenia CITES). Generalnie mogę powiedzieć jedno - to co w tej chwili robią producenci kufli, pomimo zaawansowanej techniki, to totalny szajs i badziewie w porównaniu z tym, co robiono na przełomie XIX/XX wieku i wcześniej. Generalnie na Allegro czasami można trafić perełki, ale to głównie wtedy, gdy sprzedający nie wie, co sprzedaje. Problem jest w tym, że handlarze strasznie windują ceny (dotyczy to głównie kufli Mettlach) a i kupujący szarżują z ofertami, nie wiedząc chyba za bardzo co kupują. Przykład - astronomiczne ceny za współczesną replikę kufla Schierholza, a dokładnie sławnego Bismarcka, który kilkakrotnie pojawiał się w ciągu ostatniego roku na Allegro jako kufel "stary", jednak jakoś nikt ze sprzedających nie potrafił podac mi jego wieku Nawet ci, co określali się mianem "kolekcjonerów". W realu jest to współczesny kufel firmy Neudorf bodajże, wykonany techniką craquele.
    Podobnie jest zresztą na eBay - trzeba naprawdę dobrze szperać, żeby kupić coś wartościowego w rozsądnej cenie ("rozsądna" - mam na myśli cenę katalogową). Większość sprzedających ma raczej mgliste pojęcie o tym co sprzedaje i mianem "stare" określa kufle kilkunastoletnie. To "cacko" do którego link na Allegro podałeś, to kufel na oko 20-30 letni i generalnie nie wydaje mi się, żeby był wart podanej ceny. Gdybyś był zainteresowany, w kwestii kufli ceramicznych i porcelanowych, również figuralnych, chętnie służę pomocą
    Reasumując, zanim zaczniesz licytować warto zorientować się, jaka jest cena katalogowa kufla i po ile tego typu rzeczy chodzą na rynku.
    Zdrówko nowego kolekcjonera
    A dla zachęty fotka Mettlacha. Ceramika, 1898 rok, wykonany techniką "print under glaze".
    Attached Files

Comment

• Seidel
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 3

Zaczynałem od kufli tanich, kupowałem to co wpadło mi w oko. Po pewnym czasie, gdy już mi się nie mieściły, pozbywałem się tych mniej wartosciowych. Upiorek ma rację, że można się naciąć, podał przykład jak można kupić niby oryginalnego Bismarcka płacąc za niego duże pieniadze a taki kufel można kupić w Niemczech w sklepie z pamiątkami. Jakiś czas temu miałem "zatarg" z Allegrowiczem, który twierdził że kufel jest oryginalny. Na szczęscie wiem jak wygląda oryginał, ponieważ posiadam dwa takie kufle. Mówiąc szczerze, to piękny ten Mettlach, którego fotkę wstawił Upiorek. Pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
      X