Literatury jest sporo, ale głównie angielskojęzycznej. Tak się składa, że kolekcjonuję stare kufle (tak ok. 100-letnie) i wierz mi - jest taki ogrom naprawdę przepięknych i ciekawych rzeczy, że nie wiem, czy jako początkujący kolekcjoner będziesz w stanie dokładnie określić i zdecydować się w tym momencie, co tak naprawdę chcesz zbierać i na co Cię stać. Z autopsji wiem, że ukierunkowanie zbieractwa wymaga czasu. Czy mają to być kufle z aktualnie istniejących browarów, czy kufle figuralne, czy ma to być ceramika, porcelana, cyna, szkło, srebro czy kufle z kości słoniowej na przykład (nota bene na te ostatnie, jeżeli jest to przedmiot kilkudziesięcioletni - w tej chwili dokładnie nie pamiętam ile lat (musiałabym sprawdzić), w przypadku kupna za granicą nie musisz mieć pozwolenia CITES). Generalnie mogę powiedzieć jedno - to co w tej chwili robią producenci kufli, pomimo zaawansowanej techniki, to totalny szajs i badziewie w porównaniu z tym, co robiono na przełomie XIX/XX wieku i wcześniej. Generalnie na Allegro czasami można trafić perełki, ale to głównie wtedy, gdy sprzedający nie wie, co sprzedaje. Problem jest w tym, że handlarze strasznie windują ceny (dotyczy to głównie kufli Mettlach) a i kupujący szarżują z ofertami, nie wiedząc chyba za bardzo co kupują. Przykład - astronomiczne ceny za współczesną replikę kufla Schierholza, a dokładnie sławnego Bismarcka, który kilkakrotnie pojawiał się w ciągu ostatniego roku na Allegro jako kufel "stary", jednak jakoś nikt ze sprzedających nie potrafił podac mi jego wieku Nawet ci, co określali się mianem "kolekcjonerów". W realu jest to współczesny kufel firmy Neudorf bodajże, wykonany techniką craquele.
Podobnie jest zresztą na eBay - trzeba naprawdę dobrze szperać, żeby kupić coś wartościowego w rozsądnej cenie ("rozsądna" - mam na myśli cenę katalogową). Większość sprzedających ma raczej mgliste pojęcie o tym co sprzedaje i mianem "stare" określa kufle kilkunastoletnie. To "cacko" do którego link na Allegro podałeś, to kufel na oko 20-30 letni i generalnie nie wydaje mi się, żeby był wart podanej ceny. Gdybyś był zainteresowany, w kwestii kufli ceramicznych i porcelanowych, również figuralnych, chętnie służę pomocą
Reasumując, zanim zaczniesz licytować warto zorientować się, jaka jest cena katalogowa kufla i po ile tego typu rzeczy chodzą na rynku.
Zdrówko nowego kolekcjonera
A dla zachęty fotka Mettlacha. Ceramika, 1898 rok, wykonany techniką "print under glaze".
Podobnie jest zresztą na eBay - trzeba naprawdę dobrze szperać, żeby kupić coś wartościowego w rozsądnej cenie ("rozsądna" - mam na myśli cenę katalogową). Większość sprzedających ma raczej mgliste pojęcie o tym co sprzedaje i mianem "stare" określa kufle kilkunastoletnie. To "cacko" do którego link na Allegro podałeś, to kufel na oko 20-30 letni i generalnie nie wydaje mi się, żeby był wart podanej ceny. Gdybyś był zainteresowany, w kwestii kufli ceramicznych i porcelanowych, również figuralnych, chętnie służę pomocą
Reasumując, zanim zaczniesz licytować warto zorientować się, jaka jest cena katalogowa kufla i po ile tego typu rzeczy chodzą na rynku.
Zdrówko nowego kolekcjonera
A dla zachęty fotka Mettlacha. Ceramika, 1898 rok, wykonany techniką "print under glaze".
Comment