Rekordy kolekcjonerskie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kruger_nr1
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2005.11
    • 802

Największa kolekcja polskich puszek z piwa : http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=86822
    Kolekcja puszek piwnych:
    http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• Bazyl36
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.05
      • 150

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian1920

jeśli jest ich więcej to proszę o informację. Kiedyś był post na temat kulawek no i z tego co wiem to chyba są jedyne które mi brakują, ale mogę się mylić
      Wczoraj otrzymałem przesyłkę z Holandii a w niej takie malutkie Heinekeny wysokie na 145 mm wraz podstawką.
      Attached Files

Comment

• danio_145
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.02
        • 723

Śliczne

Comment

• Bazyl36
          • 2006.05
          • 150

To kolejny rarytasik w mojej kolekcji o wysokości 435 mm.
          Attached Files

Comment

• dudus1989
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 13

Witam. Dawno się nie odzywałem ale niestety nie było czasu. Wczoraj wrzuciłem kolekcje ojca nastrone. Miłego oglądania. Co do podwójnych muszę jeszcze je zlokalizować i zrobię osobne albumy i wtedy można będzie się kontaktować co do wymiany. Kolekcja jak na dzień dzisiejszy posiada 3670 kufli pojedynczych, 553 szklanek pojedynczych, z dubletami kolekcja ma łączną ilość 5279 kufli
            Pozdrawiam
            dudus1989

Comment

• genea
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.02
              • 1515

Pogratulować kolecji Myślę, że wejście do takiego garażu każdego birofila przyprawiłoby o szybsze bicie serca o oczopląsie nie mówiąc

A tak przy okazji, macie może jakieś szkło z browaru Stella Artois na wymianę?
              Ostatnia zmiana dokonana przez genea; 2010-07-21, 14:25.
              Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
              Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
              Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• Mafar
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.04
                • 1262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dudus1989
                Witam. Dawno się nie odzywałem ale niestety nie było czasu. Wczoraj wrzuciłem kolekcje ojca nastrone. Miłego oglądania. Co do podwójnych muszę jeszcze je zlokalizować i zrobię osobne albumy i wtedy można będzie się kontaktować co do wymiany. Kolekcja jak na dzień dzisiejszy posiada 3670 kufli pojedynczych, 553 szklanek pojedynczych, z dubletami kolekcja ma łączną ilość 5279 kufli
                Pozdrawiam
                dudus1989
                Ile w tej kolekcji kufli i szklanek jest z logo browaru ?
                Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• dudus1989
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.06
                  • 13

co do stella artois nie znalazlem kufli z takim logo. A co do kufli z logo browaru to naprawde nie wiem mozna sobie przejrzec galerie i zobaczyc

Comment

• Bazyl36
                    • 2006.05
                    • 150

Do kolekcji dołączył kolejny carlsberg.
                    Attached Files

Comment

• marian1920
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.10
                      • 1333

możesz coś załatwić ciekawego? cały czerwony, cały zielony albo cały czarny carlsberg? ewentualnie ten ze zdjęcia powyżej

Comment

• volodos
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.09
                        • 717

Liczba polskich pokali browarnianych w dniu dzisiejszym przekroczyła 600szt

Comment

• dudus1989
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.06
                          • 13

Witam. Strona w budowie ale można już co nieco zobaczyć.

(nie ma tu wszystkich kufli i szklanek. To jest stan sprzed 4 miesięcy)

Comment

• pieczarek
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.06
                            • 5011

Patrząc na kolekcję kufli tylko się upewniłem, że niemal każdy z kufli barbórkowych, karczm piwnych itp. to estetyczna pomyłka. Ale w kupie mają dużą wartość poznawczą, są świetnym obrazkiem socjologicznym. Tylko pogratulować pomysłu i samozaparcia w rozwijaniu zbioru.

Tylko, że budowa strony woła o pomstę do nieba. Wrzucenie prawie 5 tys. eksponatów do dwóch działów (kufle i szklanki), to wg mnie poważny błąd. Brakuje podziału na (to tylko przykład): kopalnie, inne okołogórnicze (inżynierów górnictwa, ratowników, związków zawodowych), szkaradki uzdrowiskowo-nadmorskie, kufle browarów z podziałem na browary, inne wynalazki polskiego rzemiosła (figuralne, gładkie, miniaturki). W tej chwili jest kompletny groch z kapustą. Obecnie dotarcie do kompletu kufli wybranej kopalni, to droga przez mękę. A wydaje się, że kufle związane z górnictwem, karczmami piwnymi, barbórkami, to najciekawszy i najsilniejszy element tej kolekcji. Warto się przyłożyć do jakiegoś logicznego uporządkowania zbioru.
                            Rzucona kilka postów wcześniej Twoja uwaga, że nie wiesz ile masz kufli z logo browarów świadczy o Twoim zagubieniu i bezradności w ogarnięciu kolekcji.

Wybacz szczerość, ale trzeba mieć mocno nierówno pod sufitem, aby do działu "Kufle" wkleić plastikowy otwieracz w kształcie kufla. Tak trudno założyć dział z innymi drobiazgami? Naprawdę zaliczasz ten otwieracz do kufli? Ujmujesz go w swoich kuflowych statystykach?

Comment

• dudus1989
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.06
                              • 13

nie wiem jak to jest ujmowane powiem szczerze ze wzgledu na to że to kolekcja ojca a że miał to wszystko w exelu to pomyślałem że mogę zrobić mu stronę a filtrowanie kufli pod względem kopalni etc to nie jest żaden problem tak jak mówiłem jest to strona dopiero w budowie jeżeli przeczytałeś dokładnie mój post. Ale dzięki za bardzo dobry pomysł :]

Comment

• volodos
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.09
                                • 717

Pieczarek ma rację. Podziel kufle tak, jak napisał. Strona jest dla oglądających - ja np. w poszukiwaniu kufli piwnych przebrnąłem jakoś w ciągu paru dni przez te ponad 500 stron, ale wiele osób odpuści po kilkunastu. Kolekcja jest imponująca szczególnie ze względu na liczbę kufli górniczych/barbórkowych/zakładowych - to bym wydzielił przede wszystkim. Wystarczy pojechać alfabetycznie i zrobione. Następnie wydzieliłbym szkło piwne - szkoda, żeby niektóre ciekawe okazy ginęły w morzu reszty kufli.

Comment