W tym roku planuję utworzenie ankiety na wzór poprzednich. Na dniach będę rozsyłał wersję papierową. Nie wiem czy jest sens tworzenia pliku elektronicznego, wszak każdy wie co ma w zbiorze i jeśli chce sie podzielić tą wiedzą, to w pliku .xls przyśle na mój mail.
Co do zasad, to myślę że każdy je zna, więc tylko przypomnę:
- zaliczamy tylko etykiety (nie kontry czy krawaty) z piw warzonych w browarach istniejących na terenie Polski w granicach z 1939 roku. Etykiety z browarów istniejących na Ziemiach Odzyskanych z przed 1945 roku również zaliczamy do zbioru, traktując je jako swego rodzaju ciągłość historyczną.
- etykiety z Karwiny zaliczamy do zbioru pod warunkiem że mają polskie napisy
- zaliczamy etykiety wykonane stemplem stalowym i gumowym oraz etykiety drukowane ze stemplem gumowym zmieniającym istotę wyrobu, np. pasteryzacja, cena, pojemność, browar. Ne zaliczamy etykiety z samym stemplem rozlewni.
Dla identyfikacji kolekcjonera warto podać dane teleadresowe plus mail.
Co do zasad, to myślę że każdy je zna, więc tylko przypomnę:
- zaliczamy tylko etykiety (nie kontry czy krawaty) z piw warzonych w browarach istniejących na terenie Polski w granicach z 1939 roku. Etykiety z browarów istniejących na Ziemiach Odzyskanych z przed 1945 roku również zaliczamy do zbioru, traktując je jako swego rodzaju ciągłość historyczną.
- etykiety z Karwiny zaliczamy do zbioru pod warunkiem że mają polskie napisy
- zaliczamy etykiety wykonane stemplem stalowym i gumowym oraz etykiety drukowane ze stemplem gumowym zmieniającym istotę wyrobu, np. pasteryzacja, cena, pojemność, browar. Ne zaliczamy etykiety z samym stemplem rozlewni.
Dla identyfikacji kolekcjonera warto podać dane teleadresowe plus mail.
Comment