Ankieta polskich etykiet piwnych za 2008 r.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Zgodnie z tym jak napisał Cororo anka miala ukazac się na giełdę krakowską czyli dziś. Czy mam rozumiec że podał błędne informacje ? Jako uczestnik ankiety zapytuję więc publicznie o nią. Przed chwilą sprawdzałem pocztę mailową i cisza...
    Last edited by Cooper; 2009-02-21, 20:23.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• masumi
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.08
      • 289

Witam wszystkich zainteresowanych i spieszę donieść że w związku z brakiem odzewu - napłynęło 11 ankiet licząc siebie - tworzenie zestawienia ankiety nie ma sensu. Trzy osoby zbierają całą Polskę, a reszta region lub p/w albo do PN 66 itp.
      Brak obiektywizmu w ankiecie byłby niewątpliwym zarzutem. Nie wiem doprawdy czy jest przyszłość dla takiej ankiety...

Comment

• Cooper
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

no wiesz ... ?
        Ja - a piszę to jako autor innej acz podobnej ankiety - mając nawet tylko 11 zgłoszeń ankietę bym zrobił chociażby dla tych ktory poświęcili czas na zliczenie.
        U mnie w tym roku też frekwa była mniejsza ze względu na patologiczne wręcz wsród kolekcjonerów lenistwo ale mimo to uważam że warto ją robić , zwłaszcza że tak mała ilość zgłoszeń to i dla Ciebie mała ilość roboty. To niejako błędne koło bo lekceważąc w tym roku nawet te 10 zgłoszeń już automatycznie zmniejszają się szanse że - gdybyś Ty lub ktoś inny - chciał zrobić ankietę w następnym roku to już nawet i z tego "stałego elektoratu" może wykruszyć się kolejne pare osób.
        Oczywiście wspomniane lenistwo kolekcjonerów nie podlega żadnemu wytłumaczeniu ale może i z Twojej strony był jakiś błąd , niedociągnięcie ? Mam tutaj na myśli czy nie rozesłałeś zbyt mało formularzy do ludzi , czy nie zniechęciłeś może kogoś brakiem zdecydowania , brakiem KONKRETNEJ informacji o np dacie ukończenia ankiety ? Takie rzeczy rówież decydują o tym czy ktoś zdecyduje się odpisać na formularz czy nie.
        Moja ankieta np jest całkowiecie bezpłatna tzn (w przypadku uczestników nie posiadających internetu a więc takich którym muszę zrobić "wersję papierową") nie proszę o przysyłanie żadnych znaczków zwrotnych , żadnych etykiet-nowości itp. Koszt kserowania i rozsyłania tego pocztą tradycyjną nawet zza granicy jest na tyle nieduży że bez problemu mogę to sfinansować a efekt postrzegania ankiety myślę że jest przez to lepszy. Z drugiej jednak strony nie jestem zwolennikiem żadnych dodatkowych zachęt do udziału jak np (i mam tutaj na myśli np zasugerowane ale niezrealizowane ostatecznie przez śp Wojtka "Pereza") - nagrody niespodzianki losowane wśród uczestników ankiety kolekcjonerow kapsli 2007. To może działało by ale tylko na krótką metę gdyż po jakimś czasie kolekcjonerzy uznali by że nawet i to "im się należy" za łasakawy udział i przestało by mieć to sens. Zresztą ankieta jest dobrowolną zabawą i nie przewiduję rozsyłania do nikogo zaproszeń na perfumowanym papierze kredowym.
        Nawiasem mówiąc zastanawiam sie czy nie znalazła by się osoba (może jakaś "młoda stażem kolekcjonerskim" ze zdolnościami "birrofilistycznego pi-jaru") która - mówiąc językiem Wielkiej Trójki - "odświeżyła by wizerunek" ankiety kolekcjonerów etykiet piwnych i poprowadziła ja w następnych edycjach ?
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• masumi
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.08
          • 289

Wobec Twojego głosu i Innych zgłaszanych prywatnie do sprawy wrócimy od jutra

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale podstawy tej ankiety to chwalenie się kto ile ma. Zatem nie sądzę, by było tychże osób więcej niż 11, bo ileż może stanowić czołówkę?...
            Last edited by e-prezes; 2009-02-22, 16:22.

Comment

• Cooper
              🍼🍼
              • 2002.11
              • 6056

chyba jednak źle zrozumiałeś
              Jak poznamy pojęcie terminu "czołówka" tzn ile konkretnie et z danego browaru trzeba posiadać by do owej "czołówki" należeć to wtedy dopiero będzie można określić czy osoby występujące w danej ance to czołówka czy nie. Ja na pewno nie podejmę się definicji tego bo nie widzę sensu i wg mnie nie to jest celem ankiety.
              No nic, poczekajmy aż ostatecznie wypowie się Autor tego postu.

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

brałem udział raz w tej ankiecie i odniosłem wrażenie, że każdy kto nie posiada kilka tysięcy etykiet nie ma motywacji by w niej brać udział. no bo po co?

Comment

• masumi
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.08
                  • 289

Jeszcze w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych było bardzo dużo kolekcjonerów etykiet. Procentowo przeważali nad kolekcjonerami kapsli czy podstawek. Teraz jakby nastąpiła zmiana ról: etykieciarze są w mniejszości, a coraz więcej jest innych kolekcjonerów, co dało się zauważyć na ostatniej giełdzie.
                  Liczbę zbierających etykiety mogę śmiało szacować na 150 - 200 osób, lecz wiem, że zdecydowana większość zbiera dla siebie i nie chce "ujawniać" tego co ma w zbiorze. A szkoda...

Comment

• Cooper
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    brałem udział raz w tej ankiecie i odniosłem wrażenie, że każdy kto nie posiada kilka tysięcy etykiet nie ma motywacji by w niej brać udział. no bo po co?
                    Kilka tysięty polskich etykiet na aukcjach internetowych (a może i na giełdach choć na nie, nie jeżdże praktycznie ostatnimi laty) można kupić już za 100-300 złotych a więc nie za żadne astronomiczne pieniądze. Za moich czasów gdy zaczynałem zbierać ety czyli na przełomie lat 1980- i 1990ych żeby mieć zbiór kilku tysięcy etykiet potrzeba było nauskuteczniać naprawdę sporo wymianek w listach , powysyłać listów do browarów lub jeżdzić na giełdy (tu przypomnę młodszym stażem że kiedyś et nie kupowało się klikając myszką na aukcjach netowych).Uzbieranie powiedzmy 5000 etykiet to było około 2-3 lat kolekcjonerskiej aktywności (piszę oczywiście w dużym przybliżeniu).
                    Pozatym własnie to kolekcjonerzy młodzi ktory nie posiadają dużej ilości et mogą z roku na rok cieszyć się ze stopniowego ale i wyraźnego "wspinania się" w rankingach gdyż obecnie mają szanse zdobywać naprawdę duże ilości (nie mowię że żadkich) etykiet i to bez większego problemu jak kiedyś. Osoby z tzw "czołówki" mogą conajwyżej cieszyć się z u3mania dotychczasowych wysokich pozycji a w najlepszym razie podniecać się wdrapaniem o 1-2 pozycje wyżej.

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

cóż, mnie zawsze cieszy, że mimo, iż nie posiadam kilka tysięcy etykiet zdarza mi sie mieć z krakowskiego browaru etykiety, których nie ma kilku znanych kolekcjonerów z czołówki. sam ten fakt mnie cieszy a nie chęć wdrapania się do czołówki.

Comment

• loczek163
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.08
                        • 4

ANKIETA

CO W KONCU POSTANOWIL PAN W SPRAWIE ANKIETY PANIE TOMASZU?? MAM PYTANIE CZY MOZNA DOSTAC ANKIETE ZA 2007?? MOJA POCZTA TO--LOCZEK163@ INTERIA.PL---POZDRAWIAM

Comment

• masumi
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.08
                          • 289

Witam. Do Świąt postaram się obrobić ankietę. Za 2007 rok poszukam i wyślę na pw

Comment

• loczek163
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.08
                            • 4

ankieta

bardzo dziekuje--do nastepnego roku uporam sie --mam nadzieje z ponad 20.000 zbiorem i uwzglednie go juz na ankiecie--pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
                            X