Proponuje tutaj kontynuować dyskusję zapoczątkowaną w dziale kolekcjonerstwo!
Katalog podstawek - niejasności i poprawki
Collapse
X
-
Katalog podstawek - niejasności i poprawki
pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejTagi: brak
-
-
Oto moje wątpliwe podstawki, znajdujące się obecnie w katalogu. Podzieliłem je na kilka grup:
Podejrzane o zdrapanie lub rozcięcie:
BIA-16, CZE-05/06, ELB-29/89, KOS-40/56/92, POZ-44, TYK-37/79, WAR-09/11, WAS-27, TYO-03, LUB-04
Czy to wogóle istnieja takie podstawki, ewentualnie kto to widział/ma w zbiorze:
BYD-50 (samoróbka?), CIS-24, GRY-04, KIE-22 (samoróbka?), KOS-12/14, KRO-01, KRO-06, LEZ-18, NIE-05(naklejka?), OST-05, PZH-05 SZC-04/26, ZYW-111
Różnice w wycięciach:
BYT-04/05, LOM-08/09, LOM-10/30, SUW-02/03, ZAB-10/24/25
Czy nie są to te same podstawki tylko wyciagnięte przed wysztancowaniem, wycięciem (w galerii są jeszcze kolejne przykłady)? Warto zauważyć, że poza Suwałkami wszytskie pochodzą z tej samej drukarni!
CIS-09/10/43, LEZ-01/02/03 - te same wzory inaczej wycięte, być może spowodowane jakościa produkcji w tamtych czasach. Sam mam kolejne Cieszyny różniące się od tych w katalogu.
Podobna uwaga dotyczy się kwadratowych korków z Warszawy, jest ich masa odmian (co najmniej 2x tyle co w katalogu), z których różnice są po 1 mm. Moja propozycja uznać 2 kolory: brąz i czarny, z których każdy w dwóch odmianach duży (ok 110mm) i mały (ok 97mm) z adnotacją, że mogą być niewielkie różnice w wymiarach.
Błędy drukarskie i inne:
SIE-59/60/57, TYK-80, ZAK-03 (ciecie ręczne?), ZIB-04 (odbicie)
GRO-09/10/11/13/14, TYK-106/183/184, WAR-05/35 - czy zostały wydane przez browar? Analogicznie jak z"podstawkami z piwiarni".
Jeśli chodzi zaś o podstawki:
WAL-03/04, WAR-23 - widziałem i uważam, nie wyglądają na "ręczną robotę", co nie oznacza, że może to jakieś błędy itp.
TYK-86 widziałem i sprawa mocno wątpliwa, wygląda na wycinankę, pewność będzie jak Ania pokaże źródło z jakiego mogło to być zrobione.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziPodejrzane o zdrapanie lub rozcięcie:
BIA-16, CZE-05/06, ELB-29/89, KOS-40/56/92, POZ-44, TYK-37/79, WAR-09/11, WAS-27, TYO-03, LUB-04
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziTYK-106/183/184, WAR-05/35 - czy zostały wydane przez browar?
Comment
-
-
KOS-40/56/92,- nie mają odpowiednika z napisem Brok and roll na białym tle. Mam jedną i nie jest to zdrapka.
CIS-09/10/43, LEZ-01/02/03 - cięte ręczną gilotyną po kilka arkuszy i rozmiarów jest ho,ho,ho.
SIE-57, przesunięcie żółtej farby, mam inny wzór z tym samym błędem.
Comment
-
-
nie mogę się wypowiadać, ponieważ nie mam katalogu oraz moje doświadczenie jest mizerne. Co do Cieszynów wycinanych to także mam różne wersje wielkośiowe. A koszalin z Axl Rose mam jednostronny i nie wyglada by była odrywana jakikalwiek warstwa z tej podstawki. Chciałbym dodać, że interesuje mnie nowa wersja katalogu.Moja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl
Comment
-
-
Jeżeli mogę wtrącić swoje dwa zdania to tylko mogę z żalem stwierdzić że 90 % wymienionych podstawek przez Grzegorza to naprawdę lipa, a już Ziebice/04 to po prostu odbicie farby z innej podstawki przy składaniu, już dawno powinna być wypieprzona ze zbioru jak większość wymienionych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Misiu_PM Wyświetlenie odpowiedziChciałbym dodać, że interesuje mnie nowa wersja katalogu.
Ja również chętnie bym ją posiadł mimo że nie zbieram już podstawek z całej Polski a jedynie region. Nie mam nawet aktualnego obecnego wydania ale jako że mam szacunek dla pracy Autora to jej nie piracę a i zarobić mu nie dam (kupno ze wszystkimi aktualizacjami jakie mi brakują to już bodajże ponad 100 zeta jeśli dobrze zapamiętałem)i czekam az powstanie właśnie nowe drugie wydanie z wnoszonymi tu poprawkami oraz ponownym chronologicznym ułożeniem jakie było w 1 edycji 1 wydania.
Póżniej dopiszę swoje uwagi z mojego poletka tzn Mazowsza.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Moim zdaniem cieszyńskie różne rozmiary są bo ktoś robił je wg kolejnego cięcia-stąd różnica i powinno być jeden wzór.
Co do jednostronnych to przypuszczam że wiele jest samoróbek, z tym że wiele jest też jednostronnych, więc trzeba z rozwagą podejść do tematu. Racibórz na pewno wydał jednostronną (tą ostatnią) a czy Koszalin (Ci są zamknięci na kontakty) trudno ocenić.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Uwaga merytoryczna: jezeli ta rozmowa ma do czegos doprowadzić to proponuje układ tydzień - 2 tygodnie dyskusji nt danego browaru danej litery alfabetu bardzo mi utrudnia odpowiadanie i skakanie po wzorach i notatkach od A do Z.
A więc zaczynamy żale, wątpliwości na litery A i B
BIAŁYSTOK
BIA-05 i 27 - próby (?) jeżeli tak to co robimy z próbami katalogujemy czy nie (ja jestem aby nie katalogować takich rzeczy bo ktoś obrotny nawiąże kontakt z drukarnią i pozamiatane będzie)
Bia-06-07 i bia 08-09 rozróżniamy kolor tektury
bia-16 jednostronna wersja - moim zdaniem wylot
bia-26 moim zdanie błędodruk do wylotu jakiś półfabrykat w produkcji podstawki bia-10 stąd zamiast złota jest żółty
No to ankieta i errata do katalogu w najbliższym miesiącu
Obrazki dla osób z poza 30 wybrańców:Białystok- problemyLast edited by beny; 2008-11-30, 10:45.
Comment
-
-
Zgadzam się z benym .
Po co tworzyć nowy katalog jak można wspólnymi siłami poprawić obecny. Tak jak beny pisał możemy przyjąć jeden tydzień na poprawę jednej litery.
Moim zdaniem nie powinno się katalogować próbnych podstawek. W katalogu powinny się znaleźć podstawki które były lub są w obiegu. Ktoś kto ma dostęp do drukarni może na tym zrobić niezłą kasę .
Kolorystyka tektury jest pewną różnicą więc powinna być w katalogu.Polakom gratulujemy Brackiego
Gdy rozum śpi budzą się demony
Comment
-
-
ale te wszystkie odmiany tektury (6 wzorów) mam w zapiskach, że próby stąd te pytanie nie mamy ich w zbiorze więc niech się wypowiedzą Ci którzy mają więcej danych nt temat posiadają je w zbiorze i znają jakieś źródło ich pochodzenia
Comment
-
-
no to uwaga merytoryczna nr 2 nie chciałbym licytacji czyli skoro tej nie liczymy to również nie powinniśmy liczyć tej lub tamtej - STOP !!!
Rozmawiamy o poszczególnych wzorach a nie ogólnie
Comment
-
Comment