Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 2887

Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Proponuje tutaj kontynuować dyskusję zapoczątkowaną w dziale kolekcjonerstwo!
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 2887

Oto moje wątpliwe podstawki, znajdujące się obecnie w katalogu. Podzieliłem je na kilka grup:

Podejrzane o zdrapanie lub rozcięcie:
    BIA-16, CZE-05/06, ELB-29/89, KOS-40/56/92, POZ-44, TYK-37/79, WAR-09/11, WAS-27, TYO-03, LUB-04

Czy to wogóle istnieja takie podstawki, ewentualnie kto to widział/ma w zbiorze:
    BYD-50 (samoróbka?), CIS-24, GRY-04, KIE-22 (samoróbka?), KOS-12/14, KRO-01, KRO-06, LEZ-18, NIE-05(naklejka?), OST-05, PZH-05 SZC-04/26, ZYW-111

Różnice w wycięciach:
    BYT-04/05, LOM-08/09, LOM-10/30, SUW-02/03, ZAB-10/24/25
    Czy nie są to te same podstawki tylko wyciagnięte przed wysztancowaniem, wycięciem (w galerii są jeszcze kolejne przykłady)? Warto zauważyć, że poza Suwałkami wszytskie pochodzą z tej samej drukarni!
    CIS-09/10/43, LEZ-01/02/03 - te same wzory inaczej wycięte, być może spowodowane jakościa produkcji w tamtych czasach. Sam mam kolejne Cieszyny różniące się od tych w katalogu.
    Podobna uwaga dotyczy się kwadratowych korków z Warszawy, jest ich masa odmian (co najmniej 2x tyle co w katalogu), z których różnice są po 1 mm. Moja propozycja uznać 2 kolory: brąz i czarny, z których każdy w dwóch odmianach duży (ok 110mm) i mały (ok 97mm) z adnotacją, że mogą być niewielkie różnice w wymiarach.

Błędy drukarskie i inne:
    SIE-59/60/57, TYK-80, ZAK-03 (ciecie ręczne?), ZIB-04 (odbicie)
    GRO-09/10/11/13/14, TYK-106/183/184, WAR-05/35 - czy zostały wydane przez browar? Analogicznie jak z"podstawkami z piwiarni".

Jeśli chodzi zaś o podstawki:
    WAL-03/04, WAR-23 - widziałem i uważam, nie wyglądają na "ręczną robotę", co nie oznacza, że może to jakieś błędy itp.
    TYK-86 widziałem i sprawa mocno wątpliwa, wygląda na wycinankę, pewność będzie jak Ania pokaże źródło z jakiego mogło to być zrobione.
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• dryx
      † 1966-2017 Piwosz w Raju
      • 2002.04
      • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
      Podejrzane o zdrapanie lub rozcięcie:
      BIA-16, CZE-05/06, ELB-29/89, KOS-40/56/92, POZ-44, TYK-37/79, WAR-09/11, WAS-27, TYO-03, LUB-04
      Te podstawki zawsze budziły wątpliwości. Sam musisz przyznać,że dawniej można było spotkać na giełdach te jednostronne wzory. Ale zawsze wyglądały tak, jakby oderwano od nich tył. Nigdy ta pusta strona nie miała gładkiej faktury jak inne podstawki jednostronne z tamtych czasów. Najlepiej zobaczyć jak wygląda tył chociażby takich podstawek jak Ostrów 11 i 12. Moim zdanie są to samoróbki.

Comment

• dryx
        † 1966-2017 Piwosz w Raju
        • 2002.04
        • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
        TYK-106/183/184, WAR-05/35 - czy zostały wydane przez browar?
        Prawda jest taka, że obecnie chyba jest niemożliwe ustalenie czy te podstawki zostały wydane za zgodą browarów. Sam mam w kolekcji 3 podstawki z Cieszyna, które przypominają te podstawki z warki - jest logo piwa, nazwa piwa Brackie na rewersie itd. Ale nigdy nie udało mi się ustalić czy na ich druk była zgoda browaru. Kilkakrotna rozmowa z dawnym właścicielem w sumie nic nie dała, osoba odpowiedzialna za ich druk już nie żyje, wdowa nie znalazła żadnych dokumentów z tym związanych. W sumie Radkowi nigdy skanów nie posłałem. Podstawki są, ale czy wydane za zgodą browaru ?? Podobnie jest z tymi Tyskimi i Warką.

Comment

• DAREK7
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2002.06
          • 60

KOS-40/56/92,- nie mają odpowiednika z napisem Brok and roll na białym tle. Mam jedną i nie jest to zdrapka.
          CIS-09/10/43, LEZ-01/02/03 - cięte ręczną gilotyną po kilka arkuszy i rozmiarów jest ho,ho,ho.
          SIE-57, przesunięcie żółtej farby, mam inny wzór z tym samym błędem.

Comment

• Misiu_PM
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 201

nie mogę się wypowiadać, ponieważ nie mam katalogu oraz moje doświadczenie jest mizerne. Co do Cieszynów wycinanych to także mam różne wersje wielkośiowe. A koszalin z Axl Rose mam jednostronny i nie wyglada by była odrywana jakikalwiek warstwa z tej podstawki. Chciałbym dodać, że interesuje mnie nowa wersja katalogu.
            Moja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl

Comment

• Leonpraga
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.02
              • 468

Jeżeli mogę wtrącić swoje dwa zdania to tylko mogę z żalem stwierdzić że 90 % wymienionych podstawek przez Grzegorza to naprawdę lipa, a już Ziebice/04 to po prostu odbicie farby z innej podstawki przy składaniu, już dawno powinna być wypieprzona ze zbioru jak większość wymienionych.

Comment

• Cooper
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6057

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Misiu_PM Wyświetlenie odpowiedzi
                Chciałbym dodać, że interesuje mnie nowa wersja katalogu.
                Chyba nie tylko Ciebie
                Ja również chętnie bym ją posiadł mimo że nie zbieram już podstawek z całej Polski a jedynie region. Nie mam nawet aktualnego obecnego wydania ale jako że mam szacunek dla pracy Autora to jej nie piracę a i zarobić mu nie dam (kupno ze wszystkimi aktualizacjami jakie mi brakują to już bodajże ponad 100 zeta jeśli dobrze zapamiętałem)i czekam az powstanie właśnie nowe drugie wydanie z wnoszonymi tu poprawkami oraz ponownym chronologicznym ułożeniem jakie było w 1 edycji 1 wydania.
                Póżniej dopiszę swoje uwagi z mojego poletka tzn Mazowsza.
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

Moim zdaniem cieszyńskie różne rozmiary są bo ktoś robił je wg kolejnego cięcia-stąd różnica i powinno być jeden wzór.
                  Co do jednostronnych to przypuszczam że wiele jest samoróbek, z tym że wiele jest też jednostronnych, więc trzeba z rozwagą podejść do tematu. Racibórz na pewno wydał jednostronną (tą ostatnią) a czy Koszalin (Ci są zamknięci na kontakty) trudno ocenić.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• beny
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.03
                    • 984

Uwaga merytoryczna: jezeli ta rozmowa ma do czegos doprowadzić to proponuje układ tydzień - 2 tygodnie dyskusji nt danego browaru danej litery alfabetu bardzo mi utrudnia odpowiadanie i skakanie po wzorach i notatkach od A do Z.

A więc zaczynamy żale, wątpliwości na litery A i B

BIAŁYSTOK

BIA-05 i 27 - próby (?) jeżeli tak to co robimy z próbami katalogujemy czy nie (ja jestem aby nie katalogować takich rzeczy bo ktoś obrotny nawiąże kontakt z drukarnią i pozamiatane będzie)

Bia-06-07 i bia 08-09 rozróżniamy kolor tektury

bia-16 jednostronna wersja - moim zdaniem wylot

bia-26 moim zdanie błędodruk do wylotu jakiś półfabrykat w produkcji podstawki bia-10 stąd zamiast złota jest żółty

No to ankieta i errata do katalogu w najbliższym miesiącu

Obrazki dla osób z poza 30 wybrańców:Białystok- problemy
                    Last edited by beny; 2008-11-30, 10:45.
                    Z piwnym pozdrowieniem
                    Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• Mafar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.04
                      • 1262

Zgadzam się z benym .
                      Po co tworzyć nowy katalog jak można wspólnymi siłami poprawić obecny. Tak jak beny pisał możemy przyjąć jeden tydzień na poprawę jednej litery.

Moim zdaniem nie powinno się katalogować próbnych podstawek. W katalogu powinny się znaleźć podstawki które były lub są w obiegu. Ktoś kto ma dostęp do drukarni może na tym zrobić niezłą kasę .
                      Kolorystyka tektury jest pewną różnicą więc powinna być w katalogu.
                      Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• beny
                        • 2001.03
                        • 984

ale te wszystkie odmiany tektury (6 wzorów) mam w zapiskach, że próby stąd te pytanie nie mamy ich w zbiorze więc niech się wypowiedzą Ci którzy mają więcej danych nt temat posiadają je w zbiorze i znają jakieś źródło ich pochodzenia
                        Z piwnym pozdrowieniem
                        Radosław Kwiecień

Comment

• Mafar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.04
                          • 1262

Jeżeli nie będziemy brać pod uwagę kolorów tektury,to tak samo możemy nie brać pod uwagę podstawek które mają takie same wzory lakierowane i matowe.

Comment

• beny
                            • 2001.03
                            • 984

no to uwaga merytoryczna nr 2 nie chciałbym licytacji czyli skoro tej nie liczymy to również nie powinniśmy liczyć tej lub tamtej - STOP !!!

Rozmawiamy o poszczególnych wzorach a nie ogólnie
                            Z piwnym pozdrowieniem
                            Radosław Kwiecień

Comment

• Mafar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.04
                              • 1262

Masz rację beny. Niech się większość osób wypowie na ten temat.

Comment

Przetwarzanie...
                              X