Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
Wyświetlenie odpowiedzi
Katalog podstawek - niejasności i poprawki
Collapse
X
-
pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
-
-
KRO-01 - z kolekcji Oliver Vering
Comment
-
-
Jeżeli chodzi o pytanie Grzegorza, czy KIE-22 to podstawka, to trudno stwierdzić, najlepiej gdyby wypowiedziała się osoba która ja widziała w stanie naturalnym a nie na skanie, albo zadać pytanie do kolekcjonerów kto ją ma w zbiorze, może to była jakaś krótka okazjonalna seria w małym nakładzie, albo lipa.
Comment
-
-
Jeżeli chodzi o Koszalin to powiem szczerze po za katalogiem Radka nigdy nie widziałem podstawek KOS-12/14, co do KOS-40/56/92, wszystkie z tej serii podstawki były dwustronne i nie sądzę że nagle zabrakło farby albo pomysłu na zadrukowanie drugiej strony. Niektórzy lubią mieć własne rarytasy w swoim zbiorze, dawno temu było tak z etykietami że gościu podrabiał stemple rozlewni i browarów na etykietach i też chciał mieć okazy w zbiorze i do tego jeszcze tym handlował ale wpadł, uważam że to są zdrapki.
KOS- 150-153, najwięcej o tych podstawkach powinni wiedzieć miejscowi, może ktoś z grona szanownych kolekcjonerów z tamtego regionu, ma jakieś wiadomości o tych podstawkach.
Comment
-
-
Krakowskie KCK-01/02, od początku był jako oddzielne, ale to sprawa do przedyskutowania, u mnie na 01, z jednej strony jest brak, zarysu „hełmu” na głowie orła i oddzielenia piór od skrzydeł, po prostu w środku orła złotą farbę położono na czarną która, zniwelował czarne oddzielające kontury, ale jak dla mnie to najrozsądniej było by zostawić jedną, z opisem że są różnice. Ale o tym niech zadecyduje większość swoimi wypowiedziami, żeby ostatecznie Radek mógł zdecydować czy wywali, czy nie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedziJeżeli chodzi o pytanie Grzegorza, czy KIE-22 to podstawka, to trudno stwierdzić, najlepiej gdyby wypowiedziała się osoba która ja widziała w stanie naturalnym a nie na skanie, albo zadać pytanie do kolekcjonerów kto ją ma w zbiorze, może to była jakaś krótka okazjonalna seria w małym nakładzie, albo lipa.Last edited by cororo; 2009-02-17, 11:35.
Comment
-
-
Dziekuje za informacje i wyprostowanie kolejnej tajemnicy - usunę w kolejnej aktualizacji
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedziKRO-01 - z kolekcji Oliver Veringwiesiuńcia
Comment
-
-
Coś ostatnio zauważam że strasznie zminimalizowało się grono osób do wyrażenia swojej opinii o propozycjach podstawek wytypowanych przez Grzegorza, czyżby zmniejszyło się nasze grono podstawkowiczów. Panowie do roboty, czekamy na opinie.
No to KIE-22 mamy z głowy, coś mi tak chodziło po głowie że może to być koalicja tektury z naklejką reklamową.
Jeżeli chodzi o KRO-6, to zdaje mi się że ją kiedyś widziałem, ale jak dobrze pamiętam to razem z pokazaniem się piwa na rynku, wyszła też podstawka KRO-7, ze szklanką wyglądającą jak potłuczone szkło, co do KRO-7, ja mam jedną ta która wyszła jako pierwsza, więc najlepszą orientacje mają ci co mają je obie i powinni przedstawić tu swoje opinie, jak duża jest to różnica, czy jest ona na tyle duża, żeby była uznawana za nowy wzór.
Comment
-
-
Po przerwie, wracam do tematu.
Na giełdzie w Warszawie, parę osób z "czołówki" rozmawiało na temat zmian w katalogu.
Dodam że było to 5 osób z "10" ankiety za 2008 rok.
Dominująca opinia to taka, że osoby te były za jak najmniejszymi korektami w katalogu, a jedynie za rozszerzeniem opisu podstawek. Katalog ma obejmować to wszystko co jest związane z tematem "około podstawkowym". Dlatego m.in (i tu moje zdanie) próby podstawek winny się w katalogu znaleźć. W ogóle jestem za tym żeby skatalogować wszystko co się da (taki skrót myślowy). Różnice kolorystyczne są mi obojętne, wszak każdy zbiera według własnego uznania, ale tu również dodatkowa adnotacja w opisie wyjaśniła by tą kwestię.
Mam również nadzieje że osoby z którymi rozmawiałem na giełdzie zabiorą głos.
Radku, tak w skrócie przekazuje Ci takie jakby podsumowanie tych naszych dyskusji.
Nadmienie również że pojawiła się także bardzo ciekawa teoria związana z serią Brok'and Rolli. Była przedstawiona w formie kilku wykładów. Jest bardzo ortodoksyjna, a związana jest z błędo datami w wydarzeniach na rewersie podstawek.Jedno jest pewne, że Elvis zmarł w 1977 roku
Comment
-
-
Moje zdanie co do kilku starszych wątków:
1) GRO-09/10/11/13/14 - podstawki z Grodziskich Piwobrań - jak dla mnie podstawki wydane przez Browar związane z najstarszą (chyba?) cykliczna imprezą organizowaną przez Browar jak i miasto Grodzisk. Najlepszą skarbnicą wiedzy w tym przypadku to Marian Bochyński.
2) GRU-04i05 - tak jak pisałem wyżej, są mi obojętne różnice kolorystyczne tego typu, gdzie zawsze znajdzie się ktoś co zobaczy to "coś". Dlatego korekta w opisie i po sprawie.
3) Gościszewo - tak jak wyżej, zaznaczyć w opisie
4) GRY-04 - podstawka znajduje się w polskim zbiorze
5) GLB-13 - w opisie że to pieczątka i zostawić
6) Jabłonowy - przychylam się do wcześniejszych opini Grzegorza
7) ELB-15 - zostawić, zgodnie z tym co pisze Grzegorz
8) KIE-01 i 02 - raczej ewidentna różnica kolorystyczna (jak dla mnie to zostawić)
9) KIE-04/05/20 i 19 - także przychylam się do tego by zostawić. Ja np. zbieram podstawki które różnią w papierze.Mam wiele których nie ma w katalogu, ale każdy zbiera to co uważa.
10) KIE-22 - jeżeli pojawiła się opinia o nazwie to "charakterze zarobkowym i samoróbce" tej podstawki to do usunięcia. Choć osoba która ma to zbiorze twierdzi że to podstawka. Pytałem nawet o to na giełdzie w Warszawie.
11) KLO-02 i 03 - zostawić ( i opisać jedynie te różnice)
12) KOS-12 i 14 - choć mam je to przychylał bym się do wyrzucenia z katalogu (analogia do KIE-22, to chyba jakieś takie reklamy na półki sklepowe)
13) KOS-40/56/92 - zdrapki i do usunięcia
14) KOS-150-153 - zgoda browaru czy samowola knajpy? - bardzo podejrzane podstawki, które ja bym zostawił
15) KRR-02/04 - zostawił bym, różnica kolorystyczna jest.
16) KRO-01 - sprawa jasna, zostawiamy
17) KRO-06 - sprawa jasna, zostawiamy. Ta podstawka jest w polskich zbiorach
18) KRO-07 i 10 - dla mnie różne wzory
19) KOS - Brok and Rolle - jedna z opini na giełdzie, że błędo daty wydarzeń to wynik błędu w pomyleniu matryc w drukarni. Ja akurat nie idę w tym kierunku i jak dla mnie inna data, inne wydarzenie to inna podstawka.
To by było na razie na tyle.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedziCiekawe w którym miesiącu dostaniemy lutowe uaktualnienie ?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
w tym właśnie siedzę i przeglądam pliki było nie było i tak w kółko aby tylko Was zadowolić.
P.S. Uwaga w razie nie otrzymania uaktualnienia w tym tygodniu proszę o kontakt - posypała mi się baza adresowa i mam problemy z odnalezieniem wszystkich adresów (nie każdy podał w przelewie)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedziZdecydowanie jestem za 4 działami katalogu:
1) Przedwojna
2) Powojenne
3) Giełdowe
4) Próby, błędy drukarskie itp.
a może i nawet za 5 - Browary RestauracyjneZbieram polskie podstawki piwne. Zapraszam na moją stronę www: http://kolekcje-kariny.cba.pl
Comment
-
Comment