Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Cooper ale to co mówisz tylko potwierdza konieczność ograniczenia ilości różnych wzorów w katalogu (jak to sugerujemy z K__J). Chociaż np. przesunięcia rewersu względem awersu jest w monetach dość częste. Dlatego wprowadzono tam WERSJE wzorów.
    Po co to robić? Wg mnie działa tu mechanizm identyczny jak np u kolekcjonerów monet:
    Większość drobnych zbieraczy (jak np ja) chce przede wszystkim poszerzyć kolekcje o brakujące wzory. Nie myślimy do wydawaniu 100zł za popularną podstawkę w której przesunięto / podmieniono farbę.
    Z kolei wyjadacze, czyli większość się tu wypowiadających (poza mną ) ma już wszystko i szuka okazji, "białych kruków" - różnych wersji. To działa zawsze - jak zbierasz Tolkieny lub Tytusy, to (gdy masz wszystko "normalne") zaczynasz szukać WERSJI w twardych okładkach, pierwszych wydań etc...
    Chcę tu udowodnić, że skatalogowanie podstawki jako "pod-rodzaju" nie musi obniżyć jej wartości. Wręcz przeciwnie.
    Last edited by Seta; 2008-12-08, 08:30.

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Powiem szczerze, że katalogu jeszcze nie widziałem (ale jestem potencjalnym klientem ) więc nie jestem pewien czy to o czym mówię, nie jest już zawarte. Jeżeli tak to proszę o info.
      Są to propozycje dla Benego. Oczywiście możesz je zignorować, ale jeżeli nie zrobisz tego, to może znajdziesz kilku klientów więcej...

1. Możliwe że to jest. Opcja do wyboru prz każdym wzorze (ewentualnej wersji też):
      Nie mam / Mam / Mam na wymianę / Mam kilka (domyślnie "nie mam" lub "mam" - do wyboru w opcjach).

2. Wycena podstawki. Idealnie byłoby podać wartość każdej podstawki, ale to raczej niewykonalne, dlatego proponuję grupy, np.:
      - makulatura wartośc poniżej 1zł
      - popularne, 1-5zł
      - dość rzadka lub popularny ppf 5-20zł
      - bardzo rzadka 20-100zł
      - znanych kilka sztuk, wartość powyżej 100zł

Comment

• Mafar
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.04
        • 1262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        .......

2. Wycena podstawki. Idealnie byłoby podać wartość każdej podstawki, ale to raczej niewykonalne, dlatego proponuję grupy, np.:
        - popularne, 1-5zł
        - bardzo rzadka 20-100zł

Katalog podstawek to nie jest katalog monet czy znaczków . Nie ma tam wyceny i nie będzie.
        Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• Krzych15
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2002.10
          • 596

Ostatnio na Allegro sztuka poszła za ponad 1700 zł jak ją zakwalifikować?
          krzych
          Dzień bez piwa to stracony dzień.

Comment

• Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

Krzych: powyżej 100zł
            Mafar: To propozycja dla Benego. Jeżeli z niej skorzysta znajdzie kilku klientów wśród bardziej początkujących. Zrozumiem jeśli nie ma na to czasu - to jego decyzja, jego pieniądze. Więc nie pisz że tego nie będzie, bo nie Ty tworzysz katalog?

Comment

• Mafar
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.04
              • 1262

....
              Mafar: To propozycja dla Benego. Jeżeli z niej skorzysta znajdzie kilku klientów wśród bardziej początkujących. Zrozumiem jeśli nie ma na to czasu - to jego decyzja, jego pieniądze. Więc nie pisz że tego nie będzie, bo nie Ty tworzysz katalog?
              Monety i znaczki mają jakieś nominały , nie wiem czy zauważyłeś ale podstawki tych nominałów nie mają.
              Podstawka która jest nowością kosztuje 2 zł a po pewnym okresie jej koszt to 30gr. Jak pisał Krzych15 jedna podstawka poszła za 1700zł inne podstawki kosztują 150 zł , 300zł i więcej . Ty proponujesz powyżej 100zł . Nie uważasz że to jest zbyt wielka rozbieżność ?
              Katalog podstawek jest stworzony po to aby kolekcjoner wiedział czego mu jeszcze brakuje.
              Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• K__J
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.04
                • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                Pytanie co jest nowym wzorem podstawki dla mnie
                o każdy element który spowodował, że podstawka w efekcie końcowym różni się od podobnego wzoru najprościej ujmując, jeżeli powstała nowa matryca to jest nowa podstawka, jeżeli zmienił się tylko proces druku lub jakość materiału na którym został naniesiony projekt to mamy do czynienia z takim samym wzorem

Przy katalogowaniu kieruje się wieloletnim doświadczeniem w zbieraniu etykiet. Pierwsze katalogi etykiet jakie miałem w rękach to świetne pozycje Pawła Piotrowskiego z 1982 roku etykieciarze mają świetnie opisane co jest nowym wzorem a co nie nawet gdzieś w tym serwisie już o tym pisano.
                Radku Twoje doświadczenie birofilistyczne nie jest kwestionowane i ja (nie wiem jak inni?) zawsze chyliłem, chylę i nadal chylić będę przed nim czoła! Jakkolwiek wydaje mi się, że podstawki i etykiety to jednak coś zgoła innego! Twoja definicja nowego wzoru jest różna od mojej, ale znowu nie tak bardzo. Moja była napisana na szybko i jak będe miał chwilkę, to postaram się ją dopracować.

Widziałem też kilka katalogów zagranicznych przy tworzeniu kilku wraz z Renatą braliśmy udział i tam różnice 2 mm czy inne cięcia rogów nie są czymś co dyskwalifikuje podstawkę

Kolor żółty i złoty to nie odmiana a różnica !!!

Numery katalogowe a, B, C 1.1 to jakieś nieporozumienie a na pewno nie profesjonalna robota już nie umieszczać odmian (bo po co) niż tworzyć taką dziwaczną terminologię, która będzie tylko jasna dla grupki wtajemniczonych
                Radek, czy my się dobrze rozumiemy? Przecież ja mówię, żeby je katalogować, ale jako odmiany wzoru, a nie osobne wzory!!! Popieram Seta, że skatalogowanie odmiany na zasadzie "pod-wzoru" nie obniża ani nie uwłacza podstawce!!! Chyba że ktoś myśli inaczej...

Najistotniejszą sprawą wydaje się teraz pytanie: czy akceptujesz w ogóle coś, co możnaby nazwać "odmianą podstawki"? Jak to zdefiniować - to osobna kwestia. Chodzi o sam fakt tego, co roboczo nazwałem "pod-wzorem", czyli odmianą.

Ja robię katalog polskich podstawek piwnych wydanych przez browary, jeżeli jakaś rozlewnia była powiązania z browarem to taki wzór również kataloguje. Jedyna podstwka z rozlewni, której nie ma to ta PPF-ka warszawska bo nie jesteśmy w stanie jednoznacznie powiązać ja z żadnym browarem - Dział rozlewnie wydaje mi się dziwny i nie zrozumiały w przypadku katalogu podstwek
                Decyzja należy do Ciebie jako autora i niech to zakończy dyskusję w tej materii.

Comment

• K__J
                  • 2003.04
                  • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dlatego właśnie katalogowanie birrofiliów a może szczególnie - próba ustalenia jakichś reguł w tymże katalogowaniu - jest znacznie trudniejsze od katalogownia np monet.
                  I właśnie to potwierdza, że warto korzystać z doświadczeń innych dziedzin kolekcjonerstwa! Nie mówię, że bezkrytycznie i w ciemno, ale chyba warto się przynajmniej nad tym zastanowić, nieprawdaż?

Comment

• mgebicki
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2001.08
                    • 93

Katalog ma już 5 lat, nie tworzymy go od nowa tylko rozmawiamy o poprawkach. Rozumiem że coś tam wyrzucamy, ale nie do przyjęcia i nie zrozumiałe są pomysły wyrzucenia podstawek które różnią się kolorystycznie w sposób ewidentny. Krzysiu, to co zrobimy wg Ciebie w przypadku pw Kipkego, zostawimy jeden wzór a w opisie dodamy że są jeszcze inne kolory?
                    Popieram Radka że nie ma co tworzyć działu rozlewnie.
                    Jestem za zmianami, ale zdecydowanie przeciwny popadaniu w jednej skrajności w drugą.
                    Katalog podstawek jest tylko z nazwy podobny do katalogu monet czy też znaczków.
                    Krzysiu, nie obchodzi mnie to że laicy nie rozróżniają różnicy w danych podstawkach. Katalog podstawek ma być i jest fachową wiedzą dla NAS kolekcjonerów. Nikomu też nie narzucamy co ma zbierać, co jest dla niego różnicą.

Comment

• K__J
                      • 2003.04
                      • 127

- popularne, 1-5zł
                      - bardzo rzadka 20-100zł
                      Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie bezsensowne jak to wielu napisało. Nie mówię o wycenie, a o popularności danego wzoru/odmiany. Z jednej strony ten, kto zbiera, sam prędzej czy później dojdzie do tego. Ale dla początkujących byłoby to w jakiś sposób pomocne, gdyby np. w opisie rzadkich wzorów znalazła się jakaś adnotacja na ten temat. Jeśi Radek chciałby poszerzyc gorno odbiorców katalogu, byłby to niezły pomysł. Mnie do szcześcia to niepotrzebne, ale wiem, że niejeden kolekcjoner złapałby się wtedy za głowę, co z kim na co kiedyś tam wymienił...

I dla tych wszystkich, którzy będą chcieli od razu mnie zakrzyczeć, że bredzę jak potłuczony, podeprę się kolejna dziedziną kolekcjonerstwa zupełnie inną niż numizmatyka. Czy ktoś z Was widział kiedyś katalog klocków Lego, modeli samochodów lub jajek nispodzianek??? Polecam - bardzo ciekawa lektura. Poszerza horyzonty kolekcjonerskie!!!

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedzi
                        Monety i znaczki mają jakieś nominały , nie wiem czy zauważyłeś ale podstawki tych nominałów nie mają.
                        Podstawka która jest nowością kosztuje 2 zł a po pewnym okresie jej koszt to 30gr. Jak pisał Krzych15 jedna podstawka poszła za 1700zł inne podstawki kosztują 150 zł , 300zł i więcej . Ty proponujesz powyżej 100zł . Nie uważasz że to jest zbyt wielka rozbieżność ?
                        Katalog podstawek jest stworzony po to aby kolekcjoner wiedział czego mu jeszcze brakuje.
                        Ja w tej dyskusji reprezentuję bezimienne tłumy zbieraczy podstawek (w odróżnieniu od Was - Kolekcjonerów).
                        Nam zbieraczom przydałoby się narzędzie żeby nie dać się nabrać naciągaczom na Allegro, nie wymienić Krasnystawa na korek z Tyskiego... Sam mało nie kupiłem ostatnio tego popularnego Okocima PPF za 20zł...
                        Nie chodzi o podawanie konkretnej wartości tylko pogrupowanie (A - najcenniejsze, B, C, D, M )
                        Co do nowości to można utworzyć osobna kategorię (N?).
                        Oczywiście, jeżeli zakładacie, że jest to katalog dla elity, to niepotrzebnie się odzywam, ale w takim razie ilość abonamentów znacząco się nie zwiększy... Ja wolałbym, żeby Beny miał z tego jakąś kasę i opłacało mu się tracić na poprawki swój czas...

PS Właśnie wymyśliłem, że na podobnych zasadach można by obok "wartości / popularności" zrobić rekord "historyczność " (przedwojenna / okupacyjna / ppf / współczesna). Ewentualnie np rozlewnia/browar. Potem możliwość filtrowania pod zadanym kryterium - wyświetlenie np. wszystkich skatalogowanych PPFów. To a propos dyskusji powyżej.

Comment

• K__J
                          • 2003.04
                          • 127

[QUOTE=mgebicki;793629]Katalog ma już 5 lat, nie tworzymy go od nowa tylko rozmawiamy o poprawkach. Rozumiem że coś tam wyrzucamy, ale nie do przyjęcia i nie zrozumiałe są pomysły wyrzucenia podstawek które różnią się kolorystycznie w sposób ewidentny. Krzysiu, to co zrobimy wg Ciebie w przypadku pw Kipkego, zostawimy jeden wzór a w opisie dodamy że są jeszcze inne kolory?

Przeczytaj dokładnie to, co napisałem!!! Bo z tego, co piszesz wygląda na to, że albo źle przeczytałeś, albo nie zrozumiałeś tego, co napisałem!!! DO WSZYSTKICH KOMENTUJĄCYCH MÓJ WCZORAJSZY POST: PRZECZYTAJCIE TO JESZCZE RAZ, ZA ZROZUMIENIEM, A POTEM ASTANÓWCIE SIĘ JESZCZE RAZ I DOPIERO WTEDY NAPISZCIE, CO O TYM MYŚLICIE!!! PODPOWIEDŹ: "jak najmniej wzorów, jak najwięcej odmian" ALE WSZYSTKIE KATALOGOWANE!!!

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jestem za zmianami, ale zdecydowanie przeciwny popadaniu w jednej skrajności w drugą.
                          Katalog podstawek jest tylko z nazwy podobny do katalogu monet czy też znaczków.
                          Krzysiu, nie obchodzi mnie to że laicy nie rozróżniają różnicy w danych podstawkach. Katalog podstawek ma być i jest fachową wiedzą dla NAS kolekcjonerów. Nikomu też nie narzucamy co ma zbierać, co jest dla niego różnicą.
                          A mnie jednak obchodzi, co myślą laicy, bo z takich początkowych laików tworzą się bardzo często kolejni kolekcjonerzy. A ja wolałbym ich zachęcać, a nie tłumaczyć, że różnica w wykrojniku to diametralnie różny wzór i patrzyć na ich dziwne miny i komentarze: eeeeeee, nie ma co tego zbierać skoro to takie niezrozumiałe!

Comment

• mgebicki
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2001.08
                            • 93

Jestem za skatalogowaniem jak największej liczby podstawek.Głównym celem katalogu jest ułatwienie poruszania się w "naszym zbieractwie", czyli zdobycie wiedzy czego się nie ma. I na pewno jest pomocny nie tylko tym co kupują jego aktualizację, jak i tym którzy tego nie robią.Katalog jest dla wszystkich zbieraczy, kolekcjonerów, itp. Nie rozumiem o jakiej elicie piszesz.
                            Mam katalog klocków Lego na "50 lat" i mogę potwierdzić że jest to świetna pozycja.

Krzysiu, różnimy się tylko w zasadzie tym że dla mnie żółty to inny kolor niż złoty (chodzi o te ELB 32 i 33). Rozmawiamy o konkretnych podstawkach. W innych dotychczas przerobionych przypadkach w katalogu byliśmy zgodni (przykład różnie wyciętych Cieszynów).
                            Przykład rozmowy pokazuje jak ciężko zdefiniować i przyjąć określone zasady z góry.

Comment

• pieczarek
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.06
                              • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzych15 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ostatnio na Allegro sztuka poszła za ponad 1700 zł jak ją zakwalifikować?
                              Podstawek w zasadzie nie zbieram, mam kilka przedwojennych z lokalnego browaru, ale próba ich wyceny ma sens. Szczególnie dla początkujących.
                              Dla podstawek (monet, znaczków) osiągających ceny, które wydają się zwariowane stosuje się kategorię ceny amatorskiej, w skrócie c.a.
                              Takie oznaczenie w katalogach mają walory:
                              - bardzo rzadkie, znane w jednym lub kilku egzemplarzach (niski nakład, zniszczenia)
                              - z innych powodów nie pojawiające się w oficjalnym obrocie, przez co ich ceny nie są znane innym uczestnikom rynku.
                              Podstawka z allegro za 1700 zł miałaby więc oznaczenie cenowe c.a.

Comment

• Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6057

Zupełnie nie kumam co mają ceny podstawek do tematu tworzenia II wydania katalogu
                                Mamy wolny rynek i nikt nie narzuci (czy nawet w pewien sposób zasugeruje poprzez dodanie do katalogu jakiś przedziałów cenowych) cen podstawek. Katalog ktorego II wydanie próbujemy tutaj ustalić w zamyśle chyba ma funkcjonować chociażby przez najbliższe kilka lat (może wtedy pomyslimy o kolejnej jego III generacji...oczywiście jeszcze lepszej ). Ceny podstawek się zmieniają (oczywiście w zdecydowanej większości rosną ale niekoniecznie bo czasami też tanieją) i tego nie da sie skatalogować. Podstawka która pójdzie dziś na aukcji internetowej za 1700 zeta moze za rok pójśc za 2 razy tyle bo np pojawi się jakś fanatyk ktory za nią tyle zapłaci a moze tez i pójść za 200 zeta bo np ten ktory ją sprzedał za 1700 przyzna się że ma jej więcej sztuk i cena raptowanie spadnie. Oczywiście bajeczki typu "znalezienie jej w ilości 1 skrzyni" - odrzucam z racji prawdopodobieństwa takiego znaleziska. Kto osobiście z nas weźmie za siebie odpowiedzialność za taką wycenę ? Ja na pewno nie Zresztą kto by wyceniał te podstawki ? Te najdroższe to przeważnie unikaty znane po 1 sztuce i ich ewentualna cena (ewentualna bo wpierw musiałby by być wystawione na sprzedaż) to będzie albo cena którą ustali sprzedawca i kupiec sobiście albo (i to najpewniejsze) cena jaką osiągną na aukcji internetowej. Nawet wycena typu "30 groszy za popularne podstawki na giełdach" nie jest już zgodna z prawdą bo na giełdach podstawki mega popularne wyjmowane z wielkich pudeł można kupić już za dosłownie kilka groszy a i za takie same podstawki ktoś potrafi krzyknąć kilka złotych. PO PROSTU NIE DA SIĘ WYCENIĆ PODSTAWEK W SENSIE WPISANIA ICH CEN W KATALOG. Żeby wycenić podstawkę (oczywiście na swoje potrzeby) trzeba po prostu mieć doświadczenie kolekcjonerskie, wiedzieć których podstawek jest dużo , których mniej , które mogą się jeszcze pojawić w większej ilości , których wyłapanie bedzie trudne a wręcz już niemożliwe. Które browary były małe i wyemitowały ich mniej a które wypuściły ich masę. Jesli się tego nie wie można sięporadzić zaufanego doświadczonego kolekcjonera.
                                Wg mnie dalsza dyskucja o cenach podstawek nijak sie ma do tego tematu (można ja prowadzić ale w osobnym poście - zresztą wiem iż i tak nic ona nie wniesie) a tutaj skupmy się dalej nad samym katalogiem.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                                X