Ja bardzo przepraszam, pewnie wyjdę na łosia, ale o jakim katalogu piszecie i skąd te numery trzyliterowo-liczbowe?
Katalog podstawek - niejasności i poprawki
Collapse
X
-
Jak zwykle próby czy nie próby, zbieram podstawki od bardzo dawna, niektórych zabierających głos nie było jeszcze na świecie, dlatego. Nie przypominam sobie żeby browary specjalnie wydawały podstawki na szarej tekturze jak 05 i 07, jest ewidentny bubel drukarski, o ile pamiętam podstawki 06,08, 27, wychodziło w masówce i wszystkie były na białej tekturze, jak Pisze JK, jak odróżnić próby od masówki otóż problemy zaczynają się gdzieś pod koniec lat 90, to samo było z etykietami niektórzy mieli dostęp do drukarni, nie będę pisał kto starzy kolekcjonerzy wiedzą o kogo chodzi, no i wychodziły etykiety ze zmienionymi kolorami, przesuniętymi napisami, czy z dodatkowym napisem rozlewnia, pasteryzowane itp. Przeważnie było tak że w ryzie tektury na górze i dole ryzy znajdowała się tektura wybrakowana o innym kolorze służąca do zabezpieczenia właściwej tektury, na drukarni nie każdy się bawił w zdejmowanie tej pierwsze więc były też zadrukowana, i stąd niby brały się te rarytasy nie zamawiane przez browar, wystarczy zapytać ilu kolekcjonerów ma te szare podstawki, a ilu białe, jeżeli chodzi o 09 jest to normalny błąd drukarski a nie rarytas ile jest tych podstawek w zbiorach 1,2. Browar nie zamawiał podstawek po 50 -100 sztuk bo mu się to nie opłacało, koszty małego nadruku były bardzo wysokie. Jeżeli chodzi o podstawki 26 i 10 moim zdaniem to nie jest to ani prób ani błąd drukarski, po prostu, były one wyprodukowane w innych okresach i dlatego też jest i możliwa zmiana kolorów.
Comment
-
-
Reasumując, z uwagi na brak przekonującego kryterium że coś jest próbą a coś nie nie ma co robić sztucznego podziału i wywalać jakieś podstawki. BIA-05 jest niewycięty i dlatego zakwalifikowałem go do prób, ale pozostałych problematycznych Białystoków nie jestem w stanie zakwalifikować.
Kiedyś już na jakiejś giełdzie wspominałem o tym temacie. Co jest próbą?co nie jest? i kto tak to zakwalifikował?
Radku pamiętasz piękna podstawkę ppf z Tych która nie znalazła się w katalogu? Zakwalifikowałeś to że to próba. Jeżeli mają być próby to dlaczego jej nie ma? Jeżeli wywalamy to kogo zdanie będzie brane pod uwagę? Większości?
Comment
-
-
no i zaczyna się piekiełko czyli kto ma rację a kto nie.
Wy ustalacie ja w miarę czasu po nowym roku robię na razie muszę zakończyć ten rok
Comment
-
-
Ja tylko napiszę w sprawie która była poruszana na początku - odcienie tektury. Mówię jako człowiek pracujący w branży papierniczej i przy okazji zbieracz-bardzo-amator.
Jeżeli podstawki o różnym odcieniu uznacie za różne, to stworzycie niebezpieczny precedens. Chodzi tu o "białość" papieru - cechę dość trudną do zmierzenia (zwłaszcza na surowcu zadrukowanym). W tym przypadku, z tego co widzę na zdjęciach chodzi wręcz o białą i szarą tekturę, ale za jakiś czas ktoś odkryje "średnio-szarą" i "szarą wpadającą w brunatny" i poda ją jako nowy wzór. Powiem - tak różnice w białości tektury na pewno występują przy każdej partii produkcyjnej w papierni. Chodzi o tolerancje. Kto zadecyduje, że dany odcień to już nowy kolor, czy jeszcze mieści się w tolerancji?
Te szare tektury to moim zdaniem błąd papierni lub zamawiającego. Nie katalogowałbym ich oddzielnie - ewentualnie wspomniałbym w opisie o odcieniach tekturki.
Beny - kiedy spodziewana jest nowa wersja katalogu i jaka będzie cena?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziBeny - kiedy spodziewana jest nowa wersja katalogu i jaka będzie cena?
Radek niech dorzuca na bieżąco nowości a my tutaj - pod kątem II wydania - korygujmy na bieżąco błedy i poprawki do owej drugiej wersji a może - co zaproponowałem - zróbmy casting na pomocnika choć w sumie Beny nie wypowiedział się jeszcze czy taka dodatkowa para rąk była by mu w ogóle potrzebna
Ja również z chęcią kupię od Niego II wydanie katalogu z wniesionymi poprawkami i uzupełnieniem nowości na bieżąco ale pytanie do autora o detale jest jeszcze przedwczesne.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedziWojtku, nie rozumiem o co wątpliwości z SIE-04. Porównaj rewers tej podstawki (napis Zakłady Piwowarskie w Sierpcu). Taki sam rewers ma tylko SIE-67
Podstawka "pełnoprawna" co nie zmienia faktu że egzemplarz pokazany w katalogu jest niedokończony tzn nieposztancowany ale nie ma w katalogu drugiej podstawki z takim awersem i rewersem. W obliczu tej pomyłki muszę zweryfikować czy ją mam czy nieLast edited by Cooper; 2008-12-01, 14:45.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedziJa bardzo przepraszam, pewnie wyjdę na łosia, ale o jakim katalogu piszecie i skąd te numery trzyliterowo-liczbowe?Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Comment
-
-
"C:
Cieszyn
1) Tu moje pewne obiekcje budzą podstawki CIS-09,10,43. Jeden wzór podstawki wycięty w dowolnej wersji.
2) Czy ktoś w ogóle ma CIS-24 ?
3) CIS-41. Kiedyś budził duże zastrzeżenia, czy jest to podstawka ale Darek pisał już o niej wcześniej.
Czarnków
1) Co robimy z różnicami mm ? Chodzi o podstawki CZA-02 i 02
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedziBYD-50 mam w zbiorze i jest to jak najbardziej podstawka, wykonana z korka. Miałem swego czasu nawet w dubletach. Przed zamieszczeniem w katalogu pokazywałem ją na jednej z giełd.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedziBYD-50 mam w zbiorze i jest to jak najbardziej podstawka, wykonana z korka. Miałem swego czasu nawet w dubletach. Przed zamieszczeniem w katalogu pokazywałem ją na jednej z giełd.
cis-24 mamy rewers jest trochę przesunięty do góry
cis-41 dołek robiona podstawka poza kontaktem z browarem - mwa prześledził to dokładnie z tego co wiem
Niestety nie mam czasu aby posprawdzać browary i pisać o moich wątpliwościach może w weekend będę miał na tyle wolnego czasu aby na spokojne przejrzeć zbiór Renaty i katalog
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedziKiedyś już na jakiejś giełdzie wspominałem o tym temacie. Co jest próbą?co nie jest? i kto tak to zakwalifikował?
Radku pamiętasz piękna podstawkę ppf z Tych która nie znalazła się w katalogu? Zakwalifikowałeś to że to próba. Jeżeli mają być próby to dlaczego jej nie ma? Jeżeli wywalamy to kogo zdanie będzie brane pod uwagę? Większości?
I nie chodzi tu u "piekełko", a o precyzyjne ustalenie kryteriów podziału, które moim zdaniem są nadal niejasne. Dlaczego? Ponieważ jedną z najważniejszych rzeczy przy tworzeniu jakiegokolwiek katalogu poza ustaleniem kryteriów jest konsekwencja stosowania ich przez cały czas w ten sam sposób tzn. jeśli raz uznamy, że np. katalogujemy różnice średnicy 2 mm, 1 mm czy jakakolwiek inna wielkość byłaby w tym miejscu, to później trzeba konsekwentnie wrzucać do katalogu kolejne tygo typu "różne" podstawki. A wszyscy chyba wiemy, że tak się nie dzieje!!!
Podobnych niekonsekwentnych kryteriów doboru podstawek do katalogu jest jeszcze kilka i kilka było już tutaj wspomnianych (jakieś odbicia farby na rewersie, różnice kolorystyczne etc.) Myślę, że PIERWSZĄ I NAJWAŻNIEJSZĄ rzeczą przy tworzeniu nowego katalogu, a także przy wrzucaniu kolejnych wzorów powinne być jasne kreteria i konsekwencja ich stosowania. I od tego, moim zdaniem, powinniśmy zacząć.
Wyrzucając lub dodając kolejne wzory do katalogu bez ustalenia tych kluczowych kwestii zaczynamy sprawę od d... strony!!!
Comment
-
-
Co do BYD-50. 2 podstawki które miałem wyglądały identycznie. Miałem też początkowo zastrzeżenia a tak jak piszesz Krzysztofie, trochę mnie to uspokoiło. Radku, nie chciałbym rozmawiać w kontekście katalogu o gustach co do podstawek. Niech będzie nawet brzydka ale jest.
Czyli co z CIS-41? Wylatuje z katalogu głównego?
Comment
-
Comment