Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AŃĆKA
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 315

BYD-50 - wg.mnie wysoce podejrzana
    CIS-09,10,43 - ujednolicić do jednego wzoru , zawsze miałam problem z wymiarami bo jakoś inne wymiary mi wychodziły minimalnie niż to co w katalogu , chyba że mam inną linijkę , uogólniając cięto to jak popadło
    CIS-41 mam - pochodzenia niestety nie pamiętam więc jak tam uznacie tak będzie
    http://www.beercoasters.i15.eu

Comment

• zulu
      • 2004.04
      • 299

Widziałem te korki Kujawiaka - dwa lub nawet trzy różne wzory w tym jeden prostokątny. Do katalogu trafił tylko BYD-50. Jakością wykonania przypominają mi Heinekeny z tej aukcji:

Comment

• zulu
        • 2004.04
        • 299

Zanim przejdziecie do C.
        Grzeber rzucił ciekawe pytanie co z BYT-05? Dołączam się.

Comment

• beny
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.03
          • 984

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedzi
          Co do BYD-50. 2 podstawki które miałem wyglądały identycznie. Miałem też początkowo zastrzeżenia a tak jak piszesz Krzysztofie, trochę mnie to uspokoiło. Radku, nie chciałbym rozmawiać w kontekście katalogu o gustach co do podstawek. Niech będzie nawet brzydka ale jest.
          Czyli co z CIS-41? Wylatuje z katalogu głównego?
          niech mwa potwierdzi, ze podstawka bez zgody browaru i wylatuje

Byd-50 mi nie chodzi o gusta tylko o klej biurowy i odchodzenie "podstawki" od korka dodałem dla świętego spokoju a tylko tą bo tą tylko widziałem i miałem dostęp do skanu
          Muszę się spytać Grześka Miczka skąd ją dorwał

Krzysiu jasne kryteria powodzenia - skończy się jak zwykle kłótnią, obrażanie i licytowanie jak wyrzuciliście moją to tez powinna polecieć ta, tamta i siamta - niestety taka jest natura kolekcjonera

Będę kibicował i wspierał swoją wiedzą i zdrowym rozsądkiem (nie zbieram podstawek) i jest mi obojętnie czy wyrzucę 10 czy 100 sztuk i czyje to będą :P i tak mi się oberwie najwięcej za to.

BYT - nie wiem nie pracowałem w tej drukarni więc trudno stwierdzić czy to półprodukt czy produkt finalny
          Z piwnym pozdrowieniem
          Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• Mafar
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.04
            • 1262

Co z podstawkami CIS-33 i 44 ? Pierwsza sepia a druga złota.
            Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• dryx
              † 1966-2017 Piwosz w Raju
              • 2002.04
              • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedzi
              "C:

3) CIS-41. Kiedyś budził duże zastrzeżenia, czy jest to podstawka ale Darek pisał już o niej wcześniej.
              Nie pisałem o tej podstawce, tylko o 3 zupełnie innych, które mam. Rodowód jest podobny. Te moje, z tego co ustaliłem zostały wydane za zgodą ustną przedstawiciela a nie browaru. Poza tym w tamtych czasach (1992), kto się przejmował prawem własności.

Comment

• mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                cis-41 dołek robiona podstawka poza kontaktem z browarem - mwa prześledził to dokładnie z tego co wiem
                Byłem, gadałem z właścicielką i powiedziała, że to robota jednego klienta, dawno gdzieś o tym pisałem.
                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• DAREK7
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2002.06
                  • 60

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co z podstawkami CIS-33 i 44 ? Pierwsza sepia a druga złota.
                  Jest to jeden wzór.

Comment

• mgebicki
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2001.08
                    • 93

Co do Bytomia i jemu podobmych to mam takie zdanie jak Radek. Problem podobny jak z podstawkami nazywanymi "próbami"

CIS- sepia i złoty - zdanie podobne - do usunięcia moim zdaniem

CIS-41 - do usunięcia

Nasuwają mi się jednak pewne myśli. Czy wywalając daną podstawkę np z Bytomia i CIS-41 nie stworzymy jakiegoś drugiego obiegu ? Rozumiem jakieś wycięcia mm czy drobne błędy kolorystyczne. W dzisiejszych czasach bieżące podstawki można w jakiś sposób zweryfikować (Radku dzisiejszy mail do Ciebie). A te z 1992 roku?

Comment

• zulu
                      • 2004.04
                      • 299

Moje zastrzeżenia dotyczące podstawek browarów na C
                      - CIS-09/10/43 - zostawić jedną z adnotacją że ze względu na technikę cięcia podstawka ta występuje w całej gamie rozmiarów przy czym trudno znaleźć dwie identyczne
                      - CIS-33/44 - wg mnie zbyt mała różnica żeby zaliczać jako dwa różne wzory - warto zaznaczyć że są dwie wersje kolorystyczne ale na osobne numery nie zasługuje
                      - CZA-02/03 - uważam że taka różnice rozmiaru 1mm nie powinna być traktowana akurat w tym przypadku jako inny wzór, zwłaszcza że są też inne rozmiary tej podstawki. Dodam że przy CZA-04 również występują różnice w rozmiarze.
                      - CZE-05/06 - jednostronne - czy to nie są zdrapki lub niedodruki?
                      Last edited by zulu; 2008-12-02, 14:31.

Comment

• K__J
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.04
                        • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                        Krzysiu jasne kryteria powodzenia - skończy się jak zwykle kłótnią, obrażanie i licytowanie jak wyrzuciliście moją to tez powinna polecieć ta, tamta i siamta - niestety taka jest natura kolekcjonera

Będę kibicował i wspierał swoją wiedzą i zdrowym rozsądkiem (nie zbieram podstawek) i jest mi obojętnie czy wyrzucę 10 czy 100 sztuk i czyje to będą :P i tak mi się oberwie najwięcej za to.
                        Radek, jeśli tych kryterów w jakiś sposób (najlepiej jasny, przyjrzysty i akceptowalny przez wszystkich, ale wiem, że to ostatnie to utopia!) nie zdefiniujemy, to moim zdaniem cała ta dyskusja nie ma sensu. JAK MOŻNA COŚ WYWALAĆ Z KATALOGU LUB DORZUCAĆ COŚ NOWEGO JAK NIE WIEMY, JAKIMI KRYTERIAMI SIĘ PRZY TYM KIERUJEMY?!?!? To tak jakbyśmy robili egzamin, a po jego napisaniu powiedzieli zdającym, że tak naprawdę to nie wiemy kto zdał, a kto nie, bo nie wiemy jakie są rozwiązania zadań!!! Czysty absurd!!!

Jeśli o mnie chodzi, to z góry i od razu zapowiadam, że nie mam nic przeciwko wyrzucaniu z katalogu podstawek, które są np. w moim zbiorze. Katalog to tylko pewna pomoc w kolekcjonowaniu, bardzo ważna, ale nie jedyna!!! I moim zdaniem to, że jakiejś podstawki nie ma w katalogu wcale nie umniejsza jej wartości kolekcjonerskiej!!! Wręcz przeciwnie!!! Nie mówię tu o kolejnych odmianach kolorystycznych, czy różnicach 1,2 lub 1,7 mm, a o wzorach, które z jakiegoś powodu nie zyskały akceptacji Autora lub Rady Mędrców ;-) Myślę, że każdy powinien mieć swoje własne kryteria zbierania, a katalog powinien raczej być pomocą techniczną przy systematyzowaniu zbioru, a nie wyrocznią na zasadzie: "podstawki nie ma w katalogu - podstawka nie istnieje!".

A wiem, o czym mówię, gdyż jak zapewne część z Was wie, należę do dość tradycyjnych i konserwatywnych kolekcjonerów i zbieram głównie podstawki papierowe (i ewentualnie tekturowe), a wszystkie zrobione z innych materiałów (patrz: doskonały spis wszelakich materiałów, z których zrobione są podstawki autorstwa Darka - gratulacje!) z korkami włącznie traktuję raczej jako ciekawostki aniżeli część zbioru pomimo tego, że są w katalogu.

Comment

• K__J
                          • 2003.04
                          • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zulu Wyświetlenie odpowiedzi
                          - CZA-02/03 - uważam że taka różnice rozmiaru 1mm nie powinna być traktowana akurat w tym przypadku jako inny wzór, zwłaszcza że są też inne rozmiary tej podstawki. Dodam że przy CZA-04 również występują różnice w rozmiarze.
                          I znowu wracamy do potrzeby zdefinowania konkretnych kryteriów!!! Czy 1 mm to za mało 2 mm w sam raz?!?!? A co z większymi np. 3 mm lub 5 mm???

Uparcie będe wracał do tego samego, bo jeśli tego nie będzie szybko może dojść do tak kuriozalnej sytuacji, że np. wyrzucimy z katalogu podstawki różniące się wielkością w browarze Czarnków, a zostawimy podobne różnice np. w browarze Jabłonowo czy jakimkolwiek innym.

Comment

• IX1
                            • 2004.01
                            • 148

Moim zdaniem podstawki różniące się 1 lub 2 milimetrami powinny być traktowane jako osobne wzory tylko wówczas gdy nadruk na nich ma również inne wymiary np:szerokość ramki , długość liter ,wielkość loga itp. w innych przypadkach można mówić o tych samych wzorach.
                            W zbiorach mam podstawkę podobną do CIS 9 , 10 i 43 ponieważ nie pasuje do wymiarów podanych w katalogu . Mam ją uważać joko nowy wzór ?
                            Moje wafle: https://sites.google.com/view/polski...C5%82%C3%B3wna

Comment

• Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika IX1 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Moim zdaniem podstawki różniące się 1 lub 2 milimetrami powinny być traktowane jako osobne wzory tylko wówczas gdy nadruk na nich ma również inne wymiary np:szerokość ramki , długość liter ,wielkość loga itp.
                              Wg mnie cenna uwaga i pomocna. Trzeba by jeszcze ustalić jakiś tolerowany przez katalog "skok" w cięciu tzn rozumiem że nie bedziemy rozróżniać różnic 1 mm ale w taki razie od ilu ? Np 5 mm to już różnica w przypadku podstawki kolosalna więc rozumiem ze będzie to jakaś wartość pomiędzy 1 a 5 mm. Sam przyznam że cięzko mi coś zaproponować konkretnego w tym przypadku. W np korkowych Warszawach ze sfinksem ustalenie takiej tolerancji bylo by bardzo wskazane. Póki co staram się wyłapywać możliwe wszystkie odmiany tak powiedzmy od 2 mm różnicy ale wiem że i to jest lekkim naciąganiem róznic które są niezamierzonymi przez producenta.
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• K__J
                                • 2003.04
                                • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wg mnie cenna uwaga i pomocna. Trzeba by jeszcze ustalić jakiś tolerowany przez katalog "skok" w cięciu tzn rozumiem że nie bedziemy rozróżniać różnic 1 mm ale w taki razie od ilu ? Np 5 mm to już różnica w przypadku podstawki kolosalna więc rozumiem ze będzie to jakaś wartość pomiędzy 1 a 5 mm. Sam przyznam że cięzko mi coś zaproponować konkretnego w tym przypadku. W np korkowych Warszawach ze sfinksem ustalenie takiej tolerancji bylo by bardzo wskazane. Póki co staram się wyłapywać możliwe wszystkie odmiany tak powiedzmy od 2 mm różnicy ale wiem że i to jest lekkim naciąganiem róznic które są niezamierzonymi przez producenta.
                                I to wreszcie jest jakiś KONKRET!!! Dzięki Wojtek.

Jeśli mogę coś zasugerować w kwestii tej "różnicy pomiędzy 1 mm a 5 mm", to dla dobra wszystkich zbieraczy najlepiej by było, żebyśmy odróżniali takie wzory, które jesteśmy w stanie odróżnić "na oko" bez pomocy żadnych przyrządów mierniczych typu linijka czy suwmiarka. Nie wiem jak to przełożyć na konkretne liczby, ale byłbym za jak największą różnicą przy odróżnianiu katalogowanych wzorów. A jeśli ktoś lubi chodzić po giełdach z linijką i lubuje się w takich subtelnościach, to niech sobie zbiera każde, nawet najmniejsze, różnice we własnym zakresie! Jeszcze raz powtórze: NIE KAŻDA PODSTAWKA Z KAŻDEGO ZBIORU MUSI ZNAJDOWAĆ SIE W KATALOGU, bo przynajmniej moim zdaniem cel katalogu jest trochę inny!

Comment

Przetwarzanie...
                                X