A czy nie można skatalogować jednego wzoru, a w uwagach wpisać że mogą występować podstawki różniące się o 1-2 mm.
Katalog podstawek - niejasności i poprawki
Collapse
X
-
To co piszecie o przyjęciu jasnej zasady klasyfikowania podstawek jest jak najbardziej słuszne. Nie jestem jednak za tym, żeby wyrzucić podstawki w myśl ślepej zasady np. wszystkie jednostronne czy wszystkie różnice poniżej 2mm. Są różne przypadki i wyjątki i część wzorów powinna być traktowana indywidualnie.
Inną przecież wagę ma różnica 2mm lub nawet 4mm pomiędzy sześciokątnymi Cieszynami czy korkami Warszawy (gdzie występuje cała gama rozmiarów i kombinacji, która wynika z niedoskonałości cięcia) a inną wagę ma 2mm różnicy między np SIE-37 i SIE-38 (obie bez R) co do których chyba nikt nie ma wątpliwości że są to inne wzory (technologia cięcia jest powtarzalna, są częścią serii i możemy założyć że to projekt zakładał różnice w wymiarze)
Też jestem za tym, żeby tam gdzie to występuje umieścić informacje o istnieniu różnych rozmiarów i przypisanie jednego numeru katalogowego, ale w szczególnych przypadkach trzeba zostawić 2 wzory. No nie czarujmy się - rozmiar ma znaczenie
Comment
-
-
Fakt że "kobieco-męska" męska seria Sierpca jest dosyć "konsekwentna". Są 2 cięcia 89 i 91 i raczej nie ma żadnych pośrednich a hasła (zdaje się) tworzą pary tzn każde hasło występuje w obu cięciach. Tam więc nie ma problemu. Zresztą przy okazji zwróce uwagę iż wszystkie podstawki z jednym cięciem mają konsekwentnie jaśniejszy odcień od podstawek z drugim wymiarem cięcia. Już teraz nie pamiętam które. Jestem wręcz pewien iż były to 2 serie (nakłady) wyprodukowane w pewnym odstępie czasu a może nawet w innej drukarni i stąd te różnice.
Gorzej z podstawkami gdzie cięcia "latają" i jest ich sporo jak np właśnie na warszawskich korkach i tam faktycznie chyba trzeba będzie dać opis do katalogu typu (np) "podstawka występująca w różnych formatach od (tutaj najmniejszy znany) do (i odpowiednio największy)". Taki opis znacznie ułatwi sprawę katalogownia i to chyba będzie najlepsze wyjście zarazem dosyć profesjonalne. Zdaje się iż w Jabłonowie są po 2 odmiany na cięcia rzędu okolo 2mm ale piszę z pamięci. Kwestia jeszcze ile takich "latających podstawek" jest - ja cały czas przytaczam przykłady z mojego regionu
Katalog może też podawać osobno 2 ekstremalne formaty tzn najmniejszy i największy a wymiary pośrednie pozostawi do interpretacji każdego kolekcjonera. Po 2 wymiary dla zanaczenia tego faktu i już. Ja w przypadku etykiet gdzie jest dodrukowany jakiś "jeżdżący" napis odkładam sobie 2 sztuki z maksymalną różnicą.
Podsumowując nasze powyższe propozycje w tym konkretnie temacie cięć wydaje mi się iż wariant dodania opisu o takich różnicach do danego wzoru , jest chyba przeważający.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Uważam, że z tworzeniem nowej wersji katalogu nie ma się co śpieszyć! Na razie w czasie tej dyskusji można usunąć ewidentne błędy z obecnej wersji i po mału pracować nad doskonałym-kompromisowym rozwiązaniem kolejnej edycji, która zadowoli wszystkich .
W pełni popieram Krzysztofa, że nową wersję nalezy zacząć od ustalenia stałych zasad. Nie ma co się przejmować, że wszyscy zadowoleni nię będą, katalog nie jest od tego by zadowalać, ale aby pomóc w zbieraniu. Ja zasady widzę mniej więcej tak:- w wielokątnych podstawkach pochodzących sprzed 1995 (rok do ustalenia) roku nie uznaje się różnic w wymiarach ze względu na niedoskonałości techniki cięcia
- uznaje się różne wzory jeśli różnica w wymiarach jest większa niż 2 mm (tu liczba do ustalenia)
- jeśli wśród danego wzoru różnice w wymiarach są powtarzelne w 3 lub więcej odmianach, jako osobny wzór uznaje się jedynie odmiane największą i najmniejszą, z odpowiednia adnotacją (vide np. korki z Warszawy)
- nie uznaje się różnic w papierze lub korku (ewentualnie też w grubości)
- nie uznaje się różnic w odcieniach danego koloru
- nie uznaje się podstawek giełdowych i knajpianych wydanych bez zgody browaru
- nie uznaje się ewidentnych błędów drukarskich typu, przesunięcia części nadruku, brak jednego koloru, odbicia części farby itp.
- nie uznaje się różnic wynikających z niewycięcia (niewysztancowania) podstawek
- uznaje się różnice polegające na odmiennym wycieciu rogów
- nie uznaje się podstawek powstałych poprzez ingerencję osób trzecich (zdrapki )
- próby podstawek są opisane
Tyle na razie przyszło mi do głowy, po takim ustaleniu można zabrać się za produkcje nowej wersji katalogu.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
popieram co napisał grzeber, ale co do grubosci podstawek i ich nie rozrozniania bym sie zastanowil. przedewszystkim trzeba reguly wprowadzic i od poczatku do konca sie do nich stosowac.Moja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziUważam, że z tworzeniem nowej wersji katalogu nie ma się co śpieszyć! Na razie w czasie tej dyskusji można usunąć ewidentne błędy z obecnej wersji i po mału pracować nad doskonałym-kompromisowym rozwiązaniem kolejnej edycji, która zadowoli wszystkich .
W pełni popieram Krzysztofa, że nową wersję nalezy zacząć od ustalenia stałych zasad. Nie ma co się przejmować, że wszyscy zadowoleni nię będą, katalog nie jest od tego by zadowalać, ale aby pomóc w zbieraniu. Ja zasady widzę mniej więcej tak:[LIST][*]w wielokątnych podstawkach pochodzących sprzed 1995 (rok do ustalenia) roku nie uznaje się różnic w wymiarach ze względu na niedoskonałości techniki cięcia
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]uznaje się różne wzory jeśli różnica w wymiarach jest większa niż 2 mm (tu liczba do ustalenia)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]jeśli wśród danego wzoru różnice w wymiarach są powtarzelne w 3 lub więcej odmianach, jako osobny wzór uznaje się jedynie odmiane największą i najmniejszą, z odpowiednia adnotacją (vide np. korki z Warszawy)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]nie uznaje się różnic w papierze lub korku (ewentualnie też w grubości)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]nie uznaje się różnic w odcieniach danego koloru
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]nie uznaje się podstawek giełdowych i knajpianych wydanych bez zgody browaru
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]nie uznaje się ewidentnych błędów drukarskich typu, przesunięcia części nadruku, brak jednego koloru, odbicia części farby itp.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]nie uznaje się różnic wynikających z niewycięcia (niewysztancowania) podstawek
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]uznaje się różnice polegające na odmiennym wycieciu rogów
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]nie uznaje się podstawek powstałych poprzez ingerencję osób trzecich (zdrapki )
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi[*]próby podstawek są opisane.
Brawo Grześ za podsumowanie! Dzięki niemu łatwiej było pewne wątpliwości opisać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Misiu_PM Wyświetlenie odpowiedziprzedewszystkim trzeba reguly wprowadzic i od poczatku do konca sie do nich stosowac.
Comment
-
-
Z kolorem papieru (jak w oku) to bym akurat zostawił tylko opis, bez numeracji. Co innego matowy / błyszczący. Zwłaszcza, jeżeli nie rozróżniamy rozmiarów.
Minimalna zmiana rozmiaru wykrojnika i zmiana surowca przy produkcji dykty wyznacznik innej partii produkcyjnej w drukarni, a nie innego produktu dla browaru.
A co z rozmiarami Piastów?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi......
A co z rozmiarami Piastów?Polakom gratulujemy Brackiego
Gdy rozum śpi budzą się demony
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziZ kolorem papieru (jak w oku) to bym akurat zostawił tylko opis, bez numeracji. Co innego matowy / błyszczący. Zwłaszcza, jeżeli nie rozróżniamy rozmiarów.
Minimalna zmiana rozmiaru wykrojnika i zmiana surowca przy produkcji dykty wyznacznik innej partii produkcyjnej w drukarni, a nie innego produktu dla browaru.
A co z rozmiarami Piastów?
Wszyscy zapomnieliśmy o podstawkach pt. błyszcząca-matowa. Myślę, że sytuacja jest w tym przypadku podobna jak przy innych, nazwijmy to ogólnie, odmianach - JEDEN WZÓR GRAFICZNY W KATALOGU, a w opisie odmiany: wielkościowe, papierowe, błyszczące, wykrojnikowe itp.
Comment
-
-
Ja bym się generalnie kierował przy decyzjach rozumem laika. Przypuśćmy, że pokazujemy nasz zbiór kumplowi, który zupełnie nie czai bazy. Ogląda poszczególne ładne serie, dziwi się PPfóm i nagle zatrzymuje się przy np. CK. "A te czym się różnią?" "No tu nie ma spacji..." "aha " - powiedzmy, że to zaakceptuje. Myślę że łyknąłby też mat/błysk i może szary/biały papier. Ale jakby usłyszał, że 1mm różnicy jest po szerokości i 1,4mm po długości to raczej zmieniłby o nas mniemanie... Ciekawe co powiedziałby nt różnicy w zaokrągleniu rogów.
Uważam, że tego typu zmiany mogą być opisane, ale nie zasługują na pełny numer. Możemy przyjąć zasadę, że jeżeli kolekcjoner chce, to uwzględnia w swoim katalogu podając np ELB26D (duża) i ELB26M (mniejsza).
PS Jakie wątpliwości mogą wystąpić przy literze D??
Comment
-
-
Na każdym zebraniu jest tak że ktoś musi zabrać głos jako .... następny więc znów ja
Żeby to co teraz tutaj powyżej i wkrótce poniżej wyjaśniamy , prostujemy , dyskutujemy i ustalamy itp nie szło "w matrix" i nie obcążało tylko serwera propnuje ażeby jedna osoba spisywała już wszystkie "uzgodnione większościowo" uwagi (Litery. W tym przypadku B i C) w formie erraty która będzie już pewnym namacalnym stopniem tworzenia II wydania katalogu np:
"Litera X
XBU-03 (do usuniecia)
XCV - 02 (dodać opis "istnieją cięcia od 89 do 92 mm") , ..... "
Z tego co wiem kolega Grzeber jest już od dawna nieoficjalnym współredaktorem katalogu (w sekcji Aktualizacje ) i ma spore "doświadczenie zawodowe" w archiwizacji (patrz : spis giełd kolekcjonerskich). Dla mnie więc jest to kandydat nr 1 . Sorry Grzeber . Ja w kwestii podstawek pozostanę przy prowadzeniu ankiety która już tuż , tuż i przygotowywuje się właśnie psychicznie.Last edited by Cooper; 2008-12-05, 12:06.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment