Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zulu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.04
    • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
    W ramach pomocy i powrotu do meritum pozwalam sobie zamieścić podsumowanie dotychczaswocy dywagacji. Nie wiem czy dobrze to zrobiłem, ale czasem trudno zwięźle ująć nasze problemy i dyskusje .
    ...
    Elbląg
    - ELB-15 - czy wydana przez browar?
    - ELB-32 - zostaje
    - ELB-33 - zostaje
    - ELB-29 - zdrapka? wylatuje
    - ELB-89 - zdrapka? wylatuje
    ELB-15 to raczej nie jest to podstawka browarowa, EB to tylko jedna z firm wymienionych na podstawce. Jest podobny wzór z innym logiem niż EB, co świadczy o tym, że nie wydał ich browar.
    Kiedyś była dyskusja o różnicy m.in. AfriColi z BG, a PepsiColi ze Szczecina i stanęło na tym, że jeśli jedna strona podstawki jest niepiwna a druga tak to wzór jest piwny a jeśli jest zawartość mieszana jak w BG to podstawka niepiwna. Co prawda są trzy wafle KP w katalogu, które tego kryterium nie spełniają i to EB też nie.

Do tej listy-podsumwania Grzebera dodałbym ELB-116. Czy ktoś ma taką podstawkę?
    Z tego co dowiedziałem się od organizatora to oficjalny wzór wyglądał tak:

Góral z rewersu jest w kwadracie, to nie błąd drukarski - takie podstawki były rozdawane uczestnikom. Podstawka z normalnym góralem ELB-123 była tylko do wygrania w konkursie i jest w dużo mniejszym nakładzie niż ten "błąd".
    Pomijam teraz kwestię tego czy te giełdówki z Człuchowa powinny być wogóle katalogowane - chodzi mi o to, jeśli ustalicie że zostają w katalogu to ELB-116 trzeba poprawić.

Comment

• Leonpraga
      • 2005.02
      • 468

Jeżeli chodzi o podstawki ELB 116 czy 123, moim zdaniem nie powinny być w ogóle brane pod uwagę jako podstawki browarniane, tylko giełdowe, a jak słyszę że dochodzi do podrób lub dodruków danej wersji to totalnie na to leje.
      Od dawna uważam że powinny one znajdować się w oddzielnym dziale jako podstawki giełdowe, ponieważ coraz więcej ich się ukazuje, niektóre są robione na siłę dla zarobku niektórych cwaniaczków, sporo jest ładnych ale nie zmienia to mojego zdania że powinny być oddzielone od browarów.

Comment

• beny
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.03
        • 984

a etykiety giełdowe też trzymasz w oddzielnej kopercie czy razem z innymi z Warki, Żywca, etc .....

Od pewnego czasu tylko podstawki giełdowe poparte zgodą browaru są katalogowane, co ze starszymi zrobić zależy od was albo zostają i są numerowane albo wylatują i nie są wogóle brane pod uwagę
        Z piwnym pozdrowieniem
        Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• Leonpraga
          • 2005.02
          • 468

Wyobraź sobie że już nie zbieram etykiet ale jeżeli etykieta została wydana przez browar z okazji giełdy, tak jak kiedyś było to w Warce to i oczywiście trzeba to zaliczyć do browaru, bo choć giełdowa to jednak wydana przez browar. Nie chodzi mi o podstawki które zostały wydane lub zatwierdzone przez browar na giełdę, ale o podstawki których przybywa jak grzybów po deszczu z nadrukami na podstawkach browarnianych, dużo też podstawek jak w Człuchowie wychodziło jako serie limitowane, ale w miarę zbytu zostają dodrukowywane, nie posądzam organizatorów, ale znajdą się zawsze jacyś cwaniaczki którzy chcą na tym zarobić.
          Jeżeli mamy wliczać te podstawki do zbioru to wliczajmy też knajpiane, reklamowe itp., na których jest logo browaru. Może niedługo ktoś wpadnie na pomysł zrobić podstawki ze zlotu Forumowiczów, czemu nie i też będą wtedy liczone do browarów. Chodzi mi po prostu oto żeby było to czytelne jest podstawka giełdowa wydana przez browar lub za jego zgodą, jest w katalogu, niema zgody browaru wypada.. A jeżeli chodzi o moje zbieranie podstawek to do zbioru zaliczam tylko podstawki wydane przez browary i rozlewnie, zastanawiam się nad podstawkami giełdowymi ale tylko z aprobatom browaru. Pozdrawiam.

Comment

• K__J
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.04
            • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
            a etykiety giełdowe też trzymasz w oddzielnej kopercie czy razem z innymi z Warki, Żywca, etc .....

Od pewnego czasu tylko podstawki giełdowe poparte zgodą browaru są katalogowane, co ze starszymi zrobić zależy od was albo zostają i są numerowane albo wylatują i nie są wogóle brane pod uwagę
            Tak na początek: co za różnica, czy ktoś trzyma je razem z innymi, czy osobno???

A teraz już do rzeczy: pomimo tego, że zbieram podstawki giełdowe (choć nie trzymam ich razem z innymi!) jestem za tym, żeby wywalić starsze sztuki z katalogu. I nie chodzi mi o żadną zgodę browaru, bo doszliśmy już wspólnie do tego, że wstecz dojść do tego nie sposób, a bardziej o to, że takie podstawki to raczej ciekawostka i pamiątka niekoniecznie związana z jakimkolwiek browarem, a bardziej z konkretnym spotkaniem/giełdą kolekcjonerską. Przez co uważam, że zgoda browaru nie powinna być tutaj głównym wyznacznikiem! Przecież wydanych zostało wiele podstawek giełdowych, na których nie ma np. nazwy browaru i przez to nie ma ich w katalogu. I co, te podstawki są "mniej podstawkami" od tamtych z nazwą browaru??? A często są to zrobione bardziej profesjonalnie aniżeli te znajdujące się w katalogu! I właśnie dlatego, żeby nie robić sztucznego podziału uważam, żeby takich podstawek nie było w katalogu. A dodatkowym argumentem jest to, co napisał "leonpraga", czyli problem dodruków i cwaniakowania.

Chcecie wliczać do katalogu te, na które poszczególne browary wyraziły zgodę - ok. Ale moim zdaniem dla tego typu podstawek powinno ustalić się trochę inne kryterium. Zresztą każdy i tak zrobi w swoim zbiorze po swojemu...

Comment

• beny
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.03
              • 984

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K__J Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak na początek: co za różnica, czy ktoś trzyma je razem z innymi, czy osobno???
              Duża bo większość kolekcjonerów etykiet rozlewnie, etykiety giełdowe, próby, projekty trzyma w jednej kopercie z danym browarem.

Kolekcjonerzy podstawek, na siłę chcą wprowadzać oddzielne rubryki na próby, rozlewnie, giełdy itp.

Stąd te pytanie jak się okazało słuszne bo Leonpraga potwierdził, że etykiety giełdowe trzyma wraz z etykietami browarowymi w jednej przegródce a podstawki to już niekoniecznie tak by chciał - czym się to różni nie wiem [/QUOTE]

...I co, te podstawki są "mniej podstawkami" od tamtych z nazwą browaru??? A często są to zrobione bardziej profesjonalnie aniżeli te znajdujące się w katalogu!
              No tak bo prowadzimy katalog polskich "browarnianych" podstawek piwnych a nie katalog wszystkiego na czym można postawić kufel z piwem

Chcecie wliczać do katalogu te, na które poszczególne browary wyraziły zgodę - ok.
              Ale moim zdaniem dla tego typu podstawek powinno ustalić się trochę inne kryterium. Zresztą każdy i tak zrobi w swoim zbiorze po swojemu...
              OK to opracujmy metodę klasyfikacyjną podstawek giełdowych
              Stare giełdówki można zweryfikować skoro organizator rozmawiał z browarem to na pewno posiada namiar telefoniczny lub korespondencje z osobą, która wydała takie zezwolenie więc można poprosić o zgodę lub o inne materiały które uważa KJ za słuszne aby taką podstawkę można było katalogować.

Wywalić starsze podstawki giełdowe z katalogu - nie widzę problemu jeżeli tego chcecie
              Z piwnym pozdrowieniem
              Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• mgebicki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2001.08
                • 93

Temat giełdowych ciągnie się od lat. Zarabianie i cwaniactwo wynika z popytu na nie. Katalog spowodował jakieś tam kreowanie niego. W pewien sposób poprzez kontrolowanie wydań ze zgodą danego sponsora (Browaru) zatrzymaliśmy proceder tzw. limitowanych podstawek.

Geneza giełdowych podstawek:
                1) Grodzisk - podstawki może nie browarniane ale wydawane cyklicznie z Grodziskimi Piwobraniami
                2) Człuchów - giełdy organizowane w ramach corocznych Impresji Piwnych. To od nich praktycznie zaczął się problem. Jak i też moda na wydawanie podstawek w ramach organizowanej giełdy.

Z uwagi na to że organizatorem ww giełd w części były Urzędy Miasta (przykład Człuchowa gdzie co roku w otwarciu giełdy uczestniczył przedstawiciel UM) i praktycznie zawsze sponsorem był lokalny Browar związany terytorialnie z miejscem organizowania giełdy jestem skłonny uznać podstawki nawet jak były bez zgody.

3) podstawki giełdowe wydane z okazji "dużych imprez" - Tychy i Żywiec - nie ma większych obiekcji.
                4) małe giełdy - organizowane wolą i siłą zapaleńców. Posiadają zgodę Browaru na ich wydanie. Przykład giełd poznańskich pokazuje pięknie jakościowo zrobione podstawki, które mają to coś że chce się je mieć w zbiorze.
                5) podstawki "nieporozumienia giełdowe" - z giełdy radomskiej z napisem "kurdewiesiek" lub nadruki przy sponsoringu Grupy Żywiec na podstawki z KP. Te nie powinny znależć się w śmietniku. To obraza dla wszystkich kolekcjonerów podstawek. Kiedyś już pisałem, jeżeli organizator zbiera etykiety to mógł na nich te swoje "dziwactwa" powpisywać.

Krzysiu, zobacz jak w Niemczech IBV wydaje podstawki giełdowe: A-logo browaru, R-nr cykliczny giełdy, miejsce ipt. Jedna podstawka z imprezy. Koniec kropka. Po co więcej ? (tu przykład ostatniej giełdy w Tychach). Zgoda na wydanie była, ale po co 2 lub 3 podstawki giełdowe? Czy to nie jest cwaniactwo i wykorzystywanie Browaru? Widziałem pismo do Browaru i nie było w nim mowy o 2-3 wzorach, a o zgodzie na podstawkę.

Reasumując moje stanowisko to zbieram podstawki z poz. 1-4 i znajdują one miejsce w kolekcji takie same jak inne podstawki.

Comment

• K__J
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.04
                  • 127

Uważam, że z weryfikacją starszych podstawek giełdowych będzie problem i nie wiem, czy "gra", która proponuje Radek (pytanie organizatorów, poszukiwanie zaginionej korespondencji z browarem etc.) jest warta świeczki. Ale jeśli tak jest wola większości, nie widzę przeszkód.

Co do nowych, myślę, że sprawa też jest jasna. Jest zgoda browaru (pisemna) - podstawka idzie do katalogu, nie ma zgody - w katalogu podstawki nie ma. Pojawia się znów problem, o którym napisał Mateusz, czyli zgoda na podstawkĘ, a pojawiają się podstawkI. Nie wnikam komu i w jakim celu zależy na mnożeniu wzorów. Ja jestem temu zdecydowanie przeciwny!

Bardzo dobrze, że wspomniany został tu niemiecki system wydawania podstawek giełdowych pod egidą IBV (zresztą FVB ma podobny). Popieram w 100% Mateusza - powinniśmy się uczyć od Niemców organizacji! Tam wszystkie takie rzeczy załatwiane są w ramach stowarzyszeń kolekcjonerskich i nie ma żadnego bałaganu, kto jaką zgodą dysponuje, na ile podstawek jest ta zgoda itp. Niestety u nas raczej nigdy nie będzie jednego stowarzyszenia kolekcjonerskiego trzymającego pieczę nad organizacją giełd. U nas każdy organizator raczej ma pod górkę, nie wspominając już o różnej maści cwaniakach żerujących na Bogu ducha winnych organizatorach. Żeby wszystkie podstawki giełdowe wyglądały jak ta ostatnia z Poznania (z mojego partykularnego punktu widzenia, mogłaby tylko nie byc korkowa i byłaby już pełnia szcześcia... ), byłoby FANTASTYCZNIE!!! Gratuluję organizatorowi!!!

Radek, ja lubię porządek i systematykę, dlatego też podzieliłem mój zbiór na różne nazwijmy to "podgrupy": korki, giełdowe itp. nie tylko według browarów. I np. przy giełdowych mnie osobiście nie interesuje, czy jest to podstawka z logo browaru i za jego zgodą, a tylko to, że wydana została z okazji jakiejś tam giełdy kolekcjonerskiej. Co do "katalogu polskich podstawek piwnych wydanych przez browary" zgadzam się ze wszystkimi uwagami. Ja zwróciłem tylko uwagę na to, że istnieją różne systemy zbierania i może warto czasami zastanowić się nad trochę innym niż Twoje spojrzeniem. Z tym zwracam się do każdego kolekcjonera: nie naśladujcie ślepo pewnych wzorów, wymyślcie własny system, a katalog niech Wam tylko w tym pomaga! Tylko tyle i aż tyle. Pozdrawiam

Comment

• zulu
                    • 2004.04
                    • 299

Moim zdaniem podstawki giełdowe powinny być wydzielone do oddzielnego działu, dlatego że część kolekcjonerów w ogóle ich nie zbiera, a cześć traktuje je tylko jako ciekawostki.
                    Podstawki giełdowe trzymam razem z innymi podstawkami danego browaru, ale tylko dlatego że ułatwia mi to odnajdowanie ich na podstawie katalogu i to katalog wymusił na mnie taką systematykę bo nie muszę pamiętać że np TYK-XXX jest w tym segregatorze a TYK-YYY w innym. Najchętniej bym je wydzielił. W kontaktach z innymi kolekcjonerami obecne katalogowanie giełdówek sprawia mi tylko kłopoty bo posługując się numerami katalogowymi okazuje się że większość kolekcjonerów nie traktuje ich jako pełnoprawne podstawki.

Comment

• Leonpraga
                      • 2005.02
                      • 468

Beny napisał:

„Stąd te pytanie jak się okazało słuszne bo Leonpraga potwierdził, że etykiety giełdowe trzyma wraz z etykietami browarowymi w jednej przegródce a podstawki to już niekoniecznie tak by chciał - czym się to różni nie wiem [/QUOTE]”

Napisałem wcześniej że nie zbieram etykiet, ale Radek oczywiście to przeoczył i wciska mi kit że trzymam etykiety browarniane razem z giełdowymi. To ja się Ciebie chce zapytać jak sobie wyobrażasz trzymać etykietę wydaną przez browar z Warki z okazji giełdy naklejaną na butelki jako masówkę, która była w sprzedaży detalicznej, jako nie browarnianą, przecież ta etykieta była przez pewien czas naklejana na butelki, tak samo można powiedzieć o etykiecie Jazz Beer specjalnie zrobioną razem z podstawką z okazji festiwalu, czy etykieta Derby też zrobiona z okazji festiwalu, to kolekcjonerzy mają je wyrzucić z browaru bo była zrobiona n festiwal czy giełdę, ale przez browar nie zapominaj o tym, a nie organizatora festiwalu czy giełdy. Co do podstawek to jeszcze raz zaznaczę że w ogóle wyrzucił bym podstawki giełdowe z działu browary ponieważ uważam że nie są to podstawki browarniane tylko okolicznościowe, imprezowe, pamiątkowe, ale jeżeli miały by zostać to tylko te które zostały wydane przez browary lub mają akceptację browarów na wydanie takowej, Powinnyśmy też to uregulować, z giełdy jedna podstawka, tak jak u sąsiadów a nie trzy lub więcej a już stempelki i nadruki typu kurdewiesiek i tym podobne na podpałkę. Bo z tego powodu już robi się to parodią jeżeli ktoś chce zbierać sobie podstawki giełdowe to proszę bardzo ale na miłość boską nie traktujmy ich jak browarniane bo to już zakrawa na kpinę. Pozdrawiam wszystkich Kolekcjonerów.

Comment

• mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

Hee,
                        Jakie to dziwne z tym dzieleniem, bo ktoś nie zbiera..... ( jedni nie zbierają giełdowych, inni tylko korkowe ).
                        Powinno być razem i basta. Przecież to katalog podkładek a nie podkatalogi podkładek.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Mafar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.04
                          • 1262

Miała być dyskusja na temat jaki wzór zostaje a jaki jest do wywalenia .Panowie "benny" jest twórcą katalogu i On decyduje jakie będą działy. Niech katalog zostanie takim jaki jest a nie jak proponuje czterech kolekcjonerów którzy nie potrafią dojść do porozumienia .
                          Przejdźcie do omawiania danych podstawek .
                          Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• mgebicki
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2001.08
                            • 93

Dyskusja jak najbardziej na temat.

Comment

• zulu
                              • 2004.04
                              • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              Hee,
                              Jakie to dziwne z tym dzieleniem, bo ktoś nie zbiera..... ( jedni nie zbierają giełdowych, inni tylko korkowe ).
                              Powinno być razem i basta. Przecież to katalog podkładek a nie podkatalogi podkładek.
                              To tylko jeden z argumentów - odpowiedź na trzymanie giełdówek w zbiorze czy nie.

Argumentów na wyrzucenie podstawek giełdowych jest parę innych - nie będę powtarzał po Leonie ani Krzyśku bo już napisali o co chodzi. Ja zbieram takie podstawki i chcę żeby były katalogowane ale nie na takich samych zasadach jak wydane przez browar.

Może napisze coś niepopularnego, ale całe ta akcja ze zgodą browaru to wielka ściema! Jest jeden duży i wystarczający powód że Radek zaczął wymagać takiej zgody - żeby ukrócić proceder zarobkowania na drukowanych przez kolekcjonerów podstawkach. I to uważam za jak najbardziej słuszne i dobrze że coś w tym kierunku zrobiono.
                              Ale jeśli chodzi o "legalność" podstawki to czy świstek od szeregowego pracownika marketingu jednego czy drugiego piwnego molocha sprawia że ta czy inna podstawka wydana przez Pana X staje się nagle browarnianą, a taka sama podstawka wydana przez Pana Y z podobnej okazji tylko bez świstka już taką nie jest?
                              Jak dla mnie to obie są okazyjne, pamiątkowe wafle i nie powinny być zaliczane do poszczególnych browarów - bo to właśnie nakręciło i nakręca Biznes.
                              Wymaganie zgody browaru to krok w dobra stronę ale to tylko półśrodek - doprowadzi to tylko do stworzenia drugiego obiegu podstawek (tym bardziej że katalog posiada oficjalnie 30 osób)

Comment

• mgebicki
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2001.08
                                • 93

Dokładnie. Przychylam się do usunięcia podstawek giełdowych z katalogu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X