Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

Popieram to z całą stanowczością, wyrzucić z katalogu, Katalog w swojej istocie powinien być jakimś wyznacznikiem dla Kolekcjonerów i młodych adeptów, co do podstawek wyprodukowanych przez browary, bo to one produkują piwo które stawiają na swoich podstawkach, niech więc też giełdowi producenci podstawek zaczną także produkować piwo.

Comment

• DAREK7
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.06
      • 60

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
      Hee,
      Jakie to dziwne z tym dzieleniem, bo ktoś nie zbiera..... ( jedni nie zbierają giełdowych, inni tylko korkowe ).
      Powinno być razem i basta. Przecież to katalog podkładek a nie podkatalogi podkładek.
      To jest KATOLOG POLSKICH PODSTAWEK PIWNYCH.
      Katalog ma więcej niż 30 osób. Kilka lat temu nabyłem z nr 62
      Giełdówki mają zostać w katalogu bo po to są wydawane. Dla mnie są cenniejsze niż byle wafel z knajpy. Nakład jest jaki jest , a podstawki są przeznaczone dla kolekcjonerów.
      Które podstawki trzeba usunąć z pierwszych omawianych browarów to wiemy i o to chyba chodzi.

Comment

• mgebicki
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2001.08
        • 93

Radku, wypowiedz się ostatni raz co do wydzielenia z katalogu podstawek giełdowych i stworzenia odrębnego działu. Te podstawki i tak będziemy zbierać, ale trzeba wiedzieć co. Katalog ma w tym pomóc. Nie bądź betonem

Kolejne litery: "G"
        Różnice kolorystyczne pod dyskusje:
        1) Głubczyce - GLB 11 i 12 - sepia i złoto
        2) Gościszewo - GOS 01 i 02 - różnice kolorystyczne?
        3) Grudziądz - GRU 04 i GRU 05 - złoto błyszczące i złoto matowe

Comment

• Leonpraga
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.02
          • 468

Panie DAREK 7, też uważam że „To jest KATOLOG POLSKICH PODSTAWEK PIWNYCH” ale browarnianych a nie giełdowych, niech sobie będą w katalogu ale nie razem z browarnianymi bo z browarem nic one wspólnego nie mają, jeżeli giełdówki są dla Ciebie tak bardzo ważne, cenniejsze od browarnianych to sobie je zbieraj nikt ci nie zabrania, ani tym bardziej odradza, ale w katalogu powinny być podstawki związane z browarem bezpośredni lub pośrednio jak np., poprzez rozlewnie i basta. Nikt na razie nie rozważa tu o podstawkach z knajp. Piszesz ze podstawki giełdowe są przeznaczone dla kolekcjonerów w takim wypadku ja nie jestem kolekcjonerem bo ich nie uznaje jako browarniane a tylko te mnie interesują wiec jako długoletni kolekcjoner jestem laikiem i nie powinienem zabierać tu głosu. A sprawa z usunięciem podstawek z pierwszych omawianych browarów zatrzymała się na ELB, i na razie nie wiemy które podstawki trzeba usunąć jeżeli nie wyjaśni się sprawa z podstawkami giełdowymi.

Comment

• mgebicki
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2001.08
            • 93

Katalog powstał i powstaje na zasadzie kompromisów. Jeżeli Leonie faktycznie nie interesują Cie podstawki giełdowe to ich po prostu nie zbieraj. Jak pisałem jestem za osobnym działem w katalogu. Jednakże nie widzę różnicy pomiędzy podstawką browarnianą a giełdową (wydaną za zgodą Browaru zg. z kryterium umieszczania w katalogu). Nie bardzo rozumiem jak to np stosować w przypadku podstawek z giełd w Żywcu i Tychach.

Comment

• K__J
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.04
              • 127

Widzę, że znów wsadziłem kij w mrowisko zaczynając dyskusję o podstawkach giełdowych...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zulu Wyświetlenie odpowiedzi
              Może napisze coś niepopularnego, ale całe ta akcja ze zgodą browaru to wielka ściema! Jest jeden duży i wystarczający powód że Radek zaczął wymagać takiej zgody - żeby ukrócić proceder zarobkowania na drukowanych przez kolekcjonerów podstawkach. I to uważam za jak najbardziej słuszne i dobrze że coś w tym kierunku zrobiono.
              Ale jeśli chodzi o "legalność" podstawki to czy świstek od szeregowego pracownika marketingu jednego czy drugiego piwnego molocha sprawia że ta czy inna podstawka wydana przez Pana X staje się nagle browarnianą, a taka sama podstawka wydana przez Pana Y z podobnej okazji tylko bez świstka już taką nie jest?
              Jak dla mnie to obie są okazyjne, pamiątkowe wafle i nie powinny być zaliczane do poszczególnych browarów - bo to właśnie nakręciło i nakręca Biznes.
              Wymaganie zgody browaru to krok w dobra stronę ale to tylko półśrodek
              Dokładnie TAk, zgadzam sięz Tobą w 100%!!! Juz wcześniej postulowałem ich wyodrębnienie, ale Radek stanowczo to odrzucił. Skoro jednak moje zdanie w tej kwestii nie jest odosobnione, to powtórze, co napisałem już wcześniej: PODSTAWKI GIEŁDOWE POWINNY MIEĆ OSOBNY DZIAŁ!!! Ewentualnie nawet osobną numerację. I niekoniecznnie powinny być podpięte pod browary, a może pod konkretnę giełdę (ja np. systematyzuję je wg. giełdy i chronologicznie bez podziału na browary - ale to już mój osobisty patent). Tak jak npisał Łukasz - ten świstek papieru szeregowego pracownika działu marketingu nie załatwi sprawy "legalności" podstawki!!! To zawsze będa bardziej podstawki organizatorów giełd aniżeli poszczególnych browarów!!!

I tak jak napisał Mateusz - teraz czas na głos Radka! Postulaty są jasne. Jeżeli Radek nie będzie chciał zmienić zdania, to zawsze może powstać drugi malutki katalog podstawek giełdowych, który w żaden sposób nie będzie konkurencją dla tego głównego, a raczej uzupełnieniem. Taki katalog mógłby kierować się trochę innymi kreteriami niż ten główny, niekoniecznie na podstawce musiałoby wtedy znajdować się logo browaru itp. Na koniec powiem tylko, że ja zdecydowanie wolałbym jednak, żeby była to część katalogu Radka, aniżeli osobny twór!

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedzi
              Kolejne litery: "G"
              Różnice kolorystyczne pod dyskusje:
              1) Głubczyce - GLB 11 i 12 - sepia i złoto
              Wg. mnie jeden i ten sam wzór + w opisie, że są odmiany kolorystyczne

2) Gościszewo - GOS 01 i 02 - różnice kolorystyczne?
              To samo, co wyżej.

3) Grudziądz - GRU 04 i GRU 05 - złoto błyszczące i złoto matowe
              I znowu to samo.

Comment

• Mafar
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.04
                • 1262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K__J Wyświetlenie odpowiedzi
                ..... Postulaty są jasne........
                Jakie postulaty ??
                Zapomnieliście panowie że 30 osób otrzymuje uaktualnienia. Niech się inni też wypowiedzą.
                Czy czterech kolekcjonerów jest wyrocznią ??
                Przecież Radek przy następnym wysyłaniu uaktualnienia może zadać pytanie : " Czy jesteś za usunięciem podstawek giełdowych z katalogu ? "
                Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• mgebicki
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2001.08
                  • 93

Dyskusja o zmianach w katalogu toczy się od lat na giełdach. Nikt nie jest wyrocznią ani nikt nie chce za nią robić. A forum na Browarze jest miejscem gdzie możemy pewne przemyślenia wyrazić i tyle. Od lat jesteśmy współtwórcami tego katalogu i mamy pełne prawo do wyrażania swoich opinii i postulatów.

Comment

• Mafar
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.04
                    • 1262

Dyskusja o zmianach w katalogu toczy się od lat na giełdach. Nikt nie jest wyrocznią ani nikt nie chce za nią robić. A forum na Browarze jest miejscem gdzie możemy pewne przemyślenia wyrazić i tyle. Od lat jesteśmy współtwórcami tego katalogu i mamy pełne prawo do wyrażania swoich opinii i postulatów.
                    Niech inni się też wypowiedzą

Comment

• K__J
                      • 2003.04
                      • 127

Od lat jesteśmy współtwórcami tego katalogu i mamy pełne prawo do wyrażania swoich opinii i postulatów.
                      Dokładnie tak!!! Zwracam uwagę znaczenie słowa POSTULAT. Z definicji jest to propozycja do zatwierdzenia, a nie obowiązująca wykładnia. Obowiązującą wykładnię i tak ustali Radek, a my możemy jedynie przekonywać, wskazywać, argumentować itp. Co to ma wspólnego z byciem wyrocznią?!?!? To chyba pomylenie pojęć lub brak wiedzy nt. znaczenia słowa "postulat".

Comment

• mgebicki
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2001.08
                        • 93

Jestem jak najbardziej za. O to właśnie chodzi. Ale trzeba przygotować materiały nad którymi mają się właśnie wypowiedzieć. Robimy to właśnie na forum Browaru.
                        Grzesiu, prosimy o piękne wyeksponowanie dotychczasowych wniosków plus dopisek co do giełdowych. I idźmy dalej, zostawiając już te giełdowe.

Comment

• Mafar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.04
                          • 1262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K__J Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dokładnie tak!!! Zwracam uwagę znaczenie słowa POSTULAT. Z definicji jest to propozycja do zatwierdzenia, a nie obowiązująca wykładnia. Obowiązującą wykładnię i tak ustali Radek, a my możemy jedynie przekonywać, wskazywać, argumentować itp. Co to ma wspólnego z byciem wyrocznią?!?!? To chyba pomylenie pojęć lub brak wiedzy nt. znaczenia słowa "postulat".
                          Znam znaczenie słów "wyrocznia" i "postulat"
                          Ale z Waszych postów wynika że Wy wiecie najlepiej jak ma wyglądać katalog i ustalacie postulaty.
                          Chyba każdy z tej trzydziestki który otrzymuje uaktualnienia jest też współtwórcą katalogu.
                          Last edited by Mafar; 2008-12-16, 17:57.

Comment

• Mafar
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.04
                            • 1262

Dobra zakończmy dyskusję na temat podstawek giełdowych.
                            Jest propozycja do Radka w sprawie podstawek giełdowych.
                            Mam jedno pytanie. Czy podstawka GDA-12 nie jest błędem drukarski ??

Comment

• mgebicki
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2001.08
                              • 93

GDA-12 raczej nie jest błędem. O takim wymiarze nie ma innej w katalogu i tym też się rożni od tej z nadrukiem Heveliusa. Można jednak wysnuc hipotezę że cała partia podstawek "wyfrunęła" z drukarni bez nadruku lub zrezygnowano z ich masowej produkcji. Jest ich troszkę w obiegu, a do tego nigdy o tym wymiarze nie widziałem z Heveliusem. Ale ta hipoteza to w myśl teori spiskowej

Comment

• K__J
                                • 2003.04
                                • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ale z Waszych postów wynika że Wy wiecie najlepiej jak ma wyglądać katalog i ustalacie postulaty.
                                Chyba każdy z tej trzydziestki który otrzymuje uaktualnienia jest też współtwórcą katalogu.
                                Kończąc dyskusję w tej sprawie napiszę jeszcze dwa słowa. Nie będę pisał w liczbie mnogiej, bo nie wiem, kto jeszcze jest ich adresatem ("Wy wiecie najlepiej") - napisze za siebie. Mianowicie:
                                1. Z żadnego z moich postów nie wynika, że wiem najlepiej jak ma wyglądać katalog podstawek!!!! Wynika z nich jedynie pewna wizja metodologii i systematyki kolekcjonerstwa, którą przyjąłem. Nie zamierzam nikogo na siłę do tej wizji przekonywać. Zwróć uwagę, że bardzo często powtarzałem i powtarzam: "decyzja należy do Radka", "zrobicie jak zdecyduje większość", "każdy zbiera po swojemu" itp.
                                2. Ja akuratnie należę do "szczęśliwej 30-tki", ale nie czuję się współautorem katalogu, gdyż nie wysyłam do Radka skanów (poza pewnymi wyjątkami, które można policzyć na palcach jednej ręki z powodów, z których nie zamierzam się tłumaczyć), co najwyżej wyrażę czasami swoją opinię na jakiejś giełdzie i tyle, zatem czuję sie co najwyżej konsultantem
                                3. Myślę, że ta dyskusja jest bardzo ciekawa i można się z niej wiele nauczyć (ja dowiedziałem się tu już kilku bardzo interesujących rzeczy, o których nie miałem wcześniej zielonego pojęcia). Lepiej ją kontynuować, a nie ucinać wyciągając absurdalne wnioski. ROZMAWIAJMY JAK NAJWIĘCEJ O ZBIORACH, PODSTAWKACH, RÓŻNICACH W SYSTEMATYCE ZBIERANIA, KATALOGU, CZYLI O KOLEKCJONERSTWIE I JEGO RÓŻNYCH ASPEKTACH, BO JEST TO BARDZO OWOCNA I CIEKAWA DYSKUSJA. Przynajmniej ja tak sądzę...

Comment

Przetwarzanie...
                                X