Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

Na razie odłóżmy giełdówki na bok i wróćmy do podstawek browarnianych, z podanych propozycji praktycznie można by GLB 11,12 uznać za jedną tak samo dotyczy się to podstawek GOS 01, 02 i GRU 04, 05. Jeżeli chodzi o podstawkę GDA 12 to fakt nie wyszła ona w jakieś dużej ilości ale na pewno niebyła to próba ani też błąd drukarski, po prostu ktoś zgasił światło , a tak poważnie to jak wspominał Mateusz, formatowo jest ona większa od pozostałych z tego wzoru.

Comment

• mgebicki
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2001.08
      • 93

Litera "J" pod dyskusje:
      1) Jabłonowo - JAB-01 i JAB-02 - różnice kolorystyczne ?
      2) Jabłonowo - JAB-05 i JAB-07 oraz JAB-06 i JAB-08 - różnica 2 mm

Comment

• zulu
        • 2004.04
        • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgebicki Wyświetlenie odpowiedzi
        Litera "J" pod dyskusje:
        1) Jabłonowo - JAB-01 i JAB-02 - różnice kolorystyczne ?
        2) Jabłonowo - JAB-05 i JAB-07 oraz JAB-06 i JAB-08 - różnica 2 mm
        Ad.1) JAB 01 i 02 mają różną wielkość napisu "Irish Style" - widać to bez mierzenia jeśli się porówna do "BELFAST"

Ad.2) Moim zdaniem inne wzory - różnica powtarzalna, nie ma pośrednich wymiarów, można wykluczyć błąd cięcia. Tak jak pisałem wcześniej inną wagą wagę ma różnica 2mm w Jabłonowie czy w Sierpcach gdzie możemy domyślać się że różnica jest zamierzona a inną Cieszynie czy korkach warszawskich gdzie wynika to z niedoskonałości techniki wykrajania.

Comment

• grzeber
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2002.05
          • 2875

Podsumuje kolejne litery jak zbierze się jeszcze kilka głosów. Wniosku co do giełdowych chyba się nie podejmę tak różne są opinie. Mogę za to dorzucić swoje 0,03 PLN.
          Uważam, że giełdówek (oficjalnych i za zgodą) nie powinno się wywalać. Jeśli mamy ambicje (choć głównie tyczy się to Radka) skatalogować WSZYSTKIE znane polskie podstawki browarniane to trzeba je uznawać, choćby po to aby katalog był pełny i rzetelny. Można tego nie zbierać i bojkotować ale to nie jest dla mnie powód aby usuwać je z katalogu. W innym wypadku można kolejno usuwać przedwojenne z Ziem Odzyskanych, korkowe lub z konkretnego regionu pod pretekstem "ja/my tego nie zbieramy". Nich każdy zbiera co chce i wybiera sobie z katalogu to co mu się podoba. (swoją droga podobnie jest z kolekcjonerami monet czy znaczków, którzy czasem zbierają tylko dany region czy okres, myślę, że do podstawek też taki trend dotrze).
          To, że organizatorzy giełd wydają zamiast jednej kilka "różnych" podstawek dyktowane jest tylko i wyłącznie chęcią łatwego zarobku i nabicia sobie frekwencji na imprezie. Niestety wydaje mi się, że katalogiem tego nie zrobimy. Chodzi o zwykłą kulturę i uczciwość.
          Myślę, że w tym temacie chodzi nie tylko o kwestę podstawek giełdowych ale też "oficjalnych podstawek" z browarów, które powstały z inicjatywy kolekcjonerów np. serie z Piotrkowa, Łask czy EDI. Jeśli mielibyśmy wywalać giełdówki to wg. mnie też trzeba wywalić te podstawki bo zrobione one zostały ewidentnie z pobudek finansowych i "pod kolekcjonerów".

A teraz do meritum czyli ustaleń z konkretnymi wzorami:
          ELB-15 - jestem za tym aby to zostawić, o ile podstawki knajpiane mogły być robione bez zgody to wydaje mi się, że firma wchodząca na rynek z promocją raczej zadbała o to aby mieć zgodę na wydanie podstawki, lub obejmowało to jakąś szerszą promocję, także jakość wykonania raczej świadczy, że nie jest to "chałupnicza robota"
          GLB-11/12 - jako jeden wzór i zaznaczyć odcienie
          GLB-13 - czy pieczęć na rewersie tworzy nowy wzór?
          GLB-61 - przedwojenna ale nie jestem przekonany czy taka istnieje, widziałem identyczne szyldy
          GOS-01/02 - jako jeden wzór i zaznaczyć odcienie
          GOW-01/02/03 - może warto zaznaczyć, że w masowym obiegu są głównie powojenne reprinty?
          GRO-09/10/11/13/14 - mam wątpliwości czy traktować to jako podstawki browarniane, być może zostały wydane z porozumieniu z browarem ale nie ma na nich żadnej informacji o piwie lub browarze a jedynie o imprezie
          GRU-04/05 - jako jeden wzór i zaznaczyć odcienie
          GRY-04 - czy ktoś to widział? to jest podstawka
          JAB-01/02 - dwa różne wzory - różnice w koronie na czerwony tle
          JAB-05/07 - różnica powtarzalna i nie ma znanych innych, ja bym zostawił jako dwa wzory
          JAB-06/08 - różnica powtarzalna i nie ma znanych innych, ja bym zostawił jako dwa wzory
          analogiczna różnica w wymiarach jest w podstawkach JED-14/15/16/17 - to też bym zostawił
          pozdrawiam
          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• AŃĆKA
            • 2003.01
            • 315

Zgadzam się w całej rozciągłości z Grzeberem , przynajmniej przy tej wypowiedzi ...
            http://www.beercoasters.i15.eu

Comment

• mgebicki
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2001.08
              • 93

GLB-13 - jaka jest geneza tej podstawki? może ktoś coś wie, jakaś impreza?
              GLB-61 - mam podobne odczucia, widziałem szyld kiedyś na giełdzie w Człuchowie, a później pojawiła sie od razu podstawka w katalogu. Radku od kogo pochodzi skan? czy możesz w jaki sposób uwiarygodnić podstawkę?
              GOW-01 do 03 - popieram, choć mam takie i takie w zbiorze
              GRO- podstawki ściśle związane z cykliczną imprezą organizowana w Grodzisku przez Urząd Miasta i Browar. To w jakimś stopniu "pierwowzór" podstawek giełdowych, bo w ramach Piwobrań zaczęły być organizowane giełdy. W tym temacie skarbnica wiedzy Marian Bochyński.
              GRY-04 - tu powinien wypowiedzieć się Radek od kogo skan. Pamiętam że kiedyś wspominał że skan pochodził od jakiegoś kolekcjonera z Finlandi (ale może chodziło o GRY-11) W sumie ciekawa sprawa.Podstawka zrobiona pod jakąś imprezę gdzie jednym ze sponsorów był Browar? Przed laty Grybów wchodził marketingowo do Warszawy. Może ktoś wie coś więcej.

Comment

• mgebicki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2001.08
                • 93

JAB 01 i 02 - fakt, różnica w koronie i czcionce napisów (w sumie to różnych odmian mam w zbiorze więcej)
                JAB i JED - różnice mm - tak jak wspominał Krzysztof na początku dyskusji, przydała by się ogólna wykładnia co zamieszczamy w katalogu (czy tylko w opisie dodatkowym)

Comment

• Leonpraga
                  • 2005.02
                  • 468

Temat wraca jak bumerang, co do wypowiedzi grzeber o pozostawieniu podstawek giełdowychw w katalogu, Grzegorz nikt tych podstawek nie chcę wyrzucać z katalogu tylko zrobić w nim porządek, wiec powinny być oddzielone od browarnianych jako dział podstawek giełdowych i skończyła by się ta cała dyskusja, nie rozumiem dlaczego na siłę chcecie zrobić z nich podstawki browarniane, niech sobie będą ale jako oddzielny dział. Pozdrawiam

Comment

• beny
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.03
                    • 984

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DAREK7 Wyświetlenie odpowiedzi
                    To jest KATOLOG POLSKICH PODSTAWEK PIWNYCH.
                    Katalog ma więcej niż 30 osób. Kilka lat temu nabyłem z nr 62
                    Gwoli sprostowania numer który podajesz to numer pierwotnej wersji katalogu z 1999 i rzeczywiście na początku rozeszło się ich sporo - cyfra 30 to mniej więcej stała liczba odbiorców corocznych uaktualnien a więc osób, które oficjalnie w jakimś tam sposób mobilizują mnie (w tym roku straszne rózgi od Was od Mikołaja dostałem za prace) do przeszukiwania internetu i porównywania podstawek i katalogowania nowych wzorów
                    Z piwnym pozdrowieniem
                    Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• beny
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.03
                      • 984

Grzeber prosba umieszczaj w pierwszym poscie poprzez edycje podstawki juz uzgodnione i podstawki w ramach ktorych sa niejasnosci ulatwi to mi i nowym zagladajacym do tego tematu szybkie odnalezienie sie w watku

Mafar tak podam w uaktualnieniu adres do tej dyskusji

Leonpraga, zulu, K_J z jednej strony chcecie walczyć z giełdówkami a z drugiej strony je katalogować to jak dieta oparta na kremówkach :P

ja widze tylko jedno z 3 wyjść aby to ukrucić
                      a) nie katalogujemy giełdówek i nie zaliczamy w zbiorach traktujemy na zasadzie ciekawostki
                      b) katalogujemy i liczymy w zbiorachgiełdówki ale tylko jedną z giełdy "prywatnej" za pisemną zgodą browaru podpisaną nie przez czesia z portierni
                      c) katalogujemy wszystkie giełdówki i nie zaliczamy do zbioru traktując je jako ciekawostki ale bez numer katalogowego w osobnym dziale z
                      adnotacją, że część podstawek nie ma nic wspólnego z browarem i powstały jako twórcze dzieło organizatora giełdy

która wersja się podoba a może macie inne rozwiązania w tej kwestii - naprawda trudna sprawa bo ilu jest kolekcjonerów tyle spojrzeń na naturę zbieractwa i sens katalogowania podstawek
                      Last edited by beny; 2008-12-18, 10:13.
                      Z piwnym pozdrowieniem
                      Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• Leonpraga
                        • 2005.02
                        • 468

Szanowny Radosławie, cały czas powtarzam ja nie walczę z giełdówkam, sam je mam ale nie zaliczam ich do zbioru tym bardziej nie przypisuje do browar są bo są pamiątkom że było się na giełdzie, wspomnienia i tyle, z twojej propozycji a, b, c wybieram „a” , skusił bym się jeszcze na „c” bo myślę że zadowoliła by wszystkich, a po to rozmawiamy żeby wreście to ustalić, z tą dietą na kremówkach trochę przesadziłeś, ale to jest tak jak by ktoś mi wmawiał że mam pełną butelkę piwa a w rzeczywistości jest ona pusta. Radek niech ludzie zbierają sobie giełdówki ale błagam Cię nie zaliczaj tych podstawek jako podstawka browarniana, chylę Tobie niskie pokłony może to zmieni twoje zdanie. Pozdrawiam.

Comment

• Leonpraga
                          • 2005.02
                          • 468

Szanowny Radosławie, cały czas powtarzam ja nie walczę z giełdówkam, sam je mam ale nie zaliczam ich do zbioru tym bardziej nie przypisuje do browar są bo są pamiątkom że było się na giełdzie, wspomnienia i tyle, z twojej propozycji a, b, c wybieram „a” , skusił bym się jeszcze na „c” bo myślę że zadowoliła by wszystkich, a po to rozmawiamy żeby wreście to ustalić, z tą dietą na kremówkach trochę przesadziłeś, ale to jest tak jak by ktoś mi wmawiał że mam pełną butelkę piwa a w rzeczywistości jest ona pusta. Radek niech ludzie zbierają sobie giełdówki ale błagam Cię nie zaliczaj tych podstawek jako podstawka browarniana, chylę Tobie niskie pokłony może to zmieni twoje zdanie. Pozdrawiam.

Comment

• K__J
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.04
                            • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                            c) katalogujemy wszystkie giełdówki i nie zaliczamy do zbioru traktując je jako ciekawostki ale bez numer katalogowego w osobnym dziale z
                            adnotacją, że część podstawek nie ma nic wspólnego z browarem i powstały jako twórcze dzieło organizatora giełdy
                            Ja jestem zdecydowanie za ta opcją!!! Nie za bardzo tylko rozumiem, jakie znaczenie ma sprawa tzw. "zaliczanie do zbioru" - proszę o wyjaśnienie, czy chodzi o wszelkiego rodzaju ankiety ilościowe itp? Bo jeśli tak, to dla mnie nie ma to żadnego znaczenia. A jeśli chodzi o coś innego, to powiedz, proszę, o co???

Mam jeszcze tylko jedno pytanie: DLACZEGO BEZ ŻADNEGO NUMERU??? Niechże się to nazywa np. GIE-01 itd np. w ujęciu chronologicznym lub jakimkolwiek innym, żeby można się było posługiwac jakąś numeracja przy wymianach!!!

Comment

• K__J
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.04
                              • 127

W kwestii zestwienia przygotowanego przez Grzesia popieram za wyjątkiem JAB-05/07, JAB-06/08 i JED-14/15/16/17 - moim zdaniem powinniśmy zostawić jeden wzór i w opisie zaznaczyć, że są dwie wersje - większa i mniejsza oraz podać i wymiar. Powód? Pisałem już wielokrotnie, więc nie będę przynudzać...

Comment

• Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedzi
                                Szanowny Radosławie, cały czas powtarzam ....
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedzi
                                Szanowny Radosławie, cały czas powtarzam ....
                                Co racja, to racja

Sorki nie mogłem się powstrzymać. W temacie to popieram K__J.
                                Jak już pisałem nie należę do "30" ale myślę że z nową wersją dołączę...

Comment

Przetwarzanie...
                                X