Katalog podstawek - niejasności i poprawki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • beny
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.03
    • 984

każdy kto ma katalog może go sobie przerobić i przekopiowywać odpowiednie komórki w odpowiednie nowe komórki i tabele: przedwojenne, powojenne, giełdowe, a nawet kwadratowe czy też okrągłe - lub modyfikować dowolnie wklejając swoje wersje podstawek nie ujęte w podstawowym wydaniu katalogu.
    Z piwnym pozdrowieniem
    Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2002.05
      • 2875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karin861 Wyświetlenie odpowiedzi
      Proponowałabym jeszcze "Importowane" - jest wiele podstawek z polskimi napisami a browary są ewidentnie zagraniczne.
      Jak to mówi klasyk "Nie bądźmy Pewexami, nie mieszajmy dwóch systemów walutowych" . Skoro browary są ewidentnie zagraniczne to nie ma co umieszczać podstawek w katalogu Polskich podstawek, ale to moje zdanie.

Może dla zreanimowania dyskusji merytorycznej podam kolejne wątpliwe podstawki tym razem literki L i Ł:
      LEZ-01/02 - różnice w cięciach, wg mnie analogicznie jak w innych przypadkach powinien zostać jeden wzór
      LEZ-13/14 - różne odcienie
      LUB-09/10 - różnica cięcia 2 mm
      LUB-24/29 - różnica cięcia 4 mm, dla mnie raczej zostawić
      LOM-08/09 - te same podstawki ale z rogami ostrymi i uciętymi, standardowa różnica z tej drukarni, problem podobny jak w Górnośląskich
      LOM-10/30 - jak wyżej
      LOD-09/10 - grubość tektury, jeden wzór z adnotacją
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• loczek163
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.08
        • 4

katalog podstawek

witam wszystkich, chcialbym sie dowiedziec gdzie i za ile mozna nabyc slawetny katalog podstawek??????????--zaczalem porzadki w piwnicy i widze ze moge takze i w tym temacie cos dokupic do kolekcji--prosze o pomoc w skierowaniu na odpowiednie tory--czekam na info

Comment

• Misiu_PM
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 201

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika loczek163 Wyświetlenie odpowiedzi
          witam wszystkich, chcialbym sie dowiedziec gdzie i za ile mozna nabyc slawetny katalog podstawek??????????--zaczalem porzadki w piwnicy i widze ze moge takze i w tym temacie cos dokupic do kolekcji--prosze o pomoc w skierowaniu na odpowiednie tory--czekam na info
          skontaktuj sie z tworca katalogu Radkiem Kwietniem tutaj wystepujacym jako Beny. napisz mu na pw lub maila wszystko sie dowiesz.
          Moja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl

Comment

• Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

Pytanie ogólne skierowane do autora katalogu czyli Benego , ewentualnie do "narzucających tempo" w tym temacie np Grzebera i Mgebickiego : czy wnioskowane i zatwierdzone na zasadzie "brak sprzeciwu = aprobata większości" zmiany są gromadzone przez Autora i można spodziewać się że w najbliższym czasie zostaną wykorzystane przy II wydaniu katalogu czy piszemy tylko tak dla pisania we własnym brobizowym gronie a cała para idzie w gwizdek ?
            Last edited by Cooper; 2009-05-02, 12:32.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2002.05
              • 2875

Opinie na razie gromadzę ja, a co zrobi z tym Radek to już inna kwestia. Warto jednak zauważyć, że sporo osób zbierających z pokaźnym stażem i zbiorami nie wypowiada się w tym temacie a ich opinie też należałoby uwzględnić.
              pozdrawiam
              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Cooper
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6056

A jak W PRAKTYCE widziałbyś takie zbieranie opinii od osób zbierających z pokaźnym stażem i zbiorami ktore nie wypowiadają się ?
                Jeśli ktoś ma jakieś uwagi to niech po prostu je tutaj napisze. W przeciwnym razie - znając realia z autopsji - nie widzę sensu wysyłania zaproszeń osobistych w celu łaskawego wyrażenia swojej opini. Pozatym też trzeba wziąść pod uwagę fakt iż tam gdzie 2 Polaków tam 3 opinie więc znalezienie jakiegoś wspólnego "konsensusu" będzie tylko jeszcze bardziej utrudnione.
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• beny
                  • 2001.03
                  • 984

część zmian już jest nanoszona na bieżąco (te dotyczące wywalenia poszczególnych błędnych wzorów) reszta też będzie o ile będzie jakieś większościowe zdanie ustalone - katalog robię dla ludzi (a właściwie garstki - nie współmiernej do liczby zbierających czy też nawet wypowiadających się w tym temacie) więc uwzględniam wszelkie przegłosowane sugestie tychże ludzi.

Jedyne co nie mogę stwierdzić to kiedy powstanie nowa wersja katalogu - być może to końca roku dojdziemy do porządku z tym tematem i znajdzie się czas na poprawy i robienie katalogu od nowa.

Obecnie dysponuje katalogiem uwzględniającym wszystkie uaktualnienia do 2008 włącznie na jednej płytce - wszystkie obrazki powklejane do tabel - zainteresowanych proszę o ewentualny kontakt PW.
                  Z piwnym pozdrowieniem
                  Radosław Kwiecień

Comment

• K__J
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.04
                    • 127

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                    każdy kto ma katalog może go sobie przerobić i przekopiowywać odpowiednie komórki w odpowiednie nowe komórki i tabele: przedwojenne, powojenne, giełdowe, a nawet kwadratowe czy też okrągłe - lub modyfikować dowolnie wklejając swoje wersje podstawek nie ujęte w podstawowym wydaniu katalogu.
                    Dawno tu nie zaglądałem i widzę, że sporo mnie "ominęło"...

Na konkrety dotyczące poszczególnych wzorów, o których było wcześniej nie mam teraz czasu, ale nie omieszkam dorzucić jednej konkluzji natury ogólnej: w zacytowanej powyżej wypowiedzi Radka zawiera się cała kwintesencja tworzonego przez Niego katalogu (po raz kolejny składam wyrazy szczerego uznania!). Najpiękniejsze w nim jest właśnie to, że tak naprawdę każdy może zrobić sobie w nim taki porządek, jaki uzna za stosowny. Nawet pozostawiając numerację Radka bez zmian!!! I właśnie idąc tym tropem postanowiłem do wakacji (lub bezpieczniej - do "po-wakacji") "przerobić" sobie katalog tak, żeby pasował właśnie do mojej koncepcji.

I WSZYSTKIM POZOSTAŁYM POLECAM TO SAMO!!! Koniec gadania, narzekania (szczególnie tych, którzy katalogu oficjalnie nie mają!) - DO ROBOTY!!! Ludzie, dostalliście od Radka wędkę, a nie rybę!!! No.... ale "wędkowanie" w podstawkach wymaga czasu, ochoty, wiedzy i spójnej koncepcji kolekcjonerstwa...

Do Radka: jeszcze raz dzięki za to, że katalog jest właśnie taki, a nie inny, bo gdyby był inny "przerobienie" go byłoby niemożliwe!!! Radek, Twoje zdrowie!!!

Comment

• Mafar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.04
                      • 1262

Już czerwiec a katalog zatrzymał się w lutym
                      Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• Rzeszowiak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2009.04
                        • 1597

LUB-11 również występuje w dwóch odcieniach.

Comment

• Cooper
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                          Obecnie dysponuje katalogiem uwzględniającym wszystkie uaktualnienia do 2008 włącznie na jednej płytce - wszystkie obrazki powklejane do tabel - zainteresowanych proszę o ewentualny kontakt PW.
                          A dalo by rade ten projekt 'doapgrejtowac' w tej postaci do wrzesnia 2009 ? Wreszcie zainwestowal bym i przesiadl sie z posiadanej pierwszej wersji sprzed ladnych kilku lat , sam juz nawet nie wiem ilu
                          Rozumiem ze zbieranie uwag do II wydania za3malismy na literce L ?
                          Jak Beny idzie nanoszenie zmian ? Nadazasz za zglaszanymi tu poprawkami ?
                          Sorki za brak polskich literek ale awaryjnie nadaje z tlustego klawikordu w cyberkafejce tejze czcionek nie posiadajacej.

Comment

• beny
                            • 2001.03
                            • 984

Do września nie da rady. Obecnie mam katalog z podstawkami wklejonymi w tabelki do roku 2008. Wklejenie tych uwag tutaj to praca nad katalogiem od początku nowa numeracja, przeniesienie podstawek PW i zrobienie oddzielnej numeracji dla nich w obrębie danego browaru, etc... Szczerze powiedziawszy nie wiem kiedy znajdę na to czas jak i tak mam kłopoty aby trzymać harmonogram uaktualnień miesięcznych :-(
                            Ale wątek śledzę i wszystkie uwagi wcześniej czy później znajdą swoje odbicie w katalogu.
                            Z piwnym pozdrowieniem
                            Radosław Kwiecień

Comment

• Mafar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.04
                              • 1262

Już prawie grudzień a uaktualnienia zatrzymały się na lipcu
                              Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• Cooper
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6056

Właśnie wpadła mi przypadkowo podstawka SIE-57 czyli Sierpc z serii "Kobieta vs Mężczyzna" z żółtym paskiem na słowie SIERPC na awersie zamiast białego. Mimo że jestem już jej posiadaczem to nadal uważam ją za błędodruk spowodowany kiepską jakością druku ktory powinien być usunięty z katalogu i osobiście nie będę jej zaliczał do kolekcji a odłożę sobie jedynie jako ciekawostkę.
                                Piszę jednak o niej z tego powodu iż jeśli większość głosów pozostawi ją w katalogu to jest mały błąd w jej opisie. Przynajmniej moja podstawka ma szerokość 91 a nie 89 mm jak podaje Beny. Wiem ze podstawki bez R-ki na awersie mają cięcie 89 mm ale ta widać jest wyjątkiem (mierzyłem kilkukrotnie).
                                Mogę podesłać skan do katalogu jeśli będzie potrzebny.

Comment

Przetwarzanie...
                                X