każdy kto ma katalog może go sobie przerobić i przekopiowywać odpowiednie komórki w odpowiednie nowe komórki i tabele: przedwojenne, powojenne, giełdowe, a nawet kwadratowe czy też okrągłe - lub modyfikować dowolnie wklejając swoje wersje podstawek nie ujęte w podstawowym wydaniu katalogu.
Katalog podstawek - niejasności i poprawki
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karin861 Wyświetlenie odpowiedziProponowałabym jeszcze "Importowane" - jest wiele podstawek z polskimi napisami a browary są ewidentnie zagraniczne.
Może dla zreanimowania dyskusji merytorycznej podam kolejne wątpliwe podstawki tym razem literki L i Ł:
LEZ-01/02 - różnice w cięciach, wg mnie analogicznie jak w innych przypadkach powinien zostać jeden wzór
LEZ-13/14 - różne odcienie
LUB-09/10 - różnica cięcia 2 mm
LUB-24/29 - różnica cięcia 4 mm, dla mnie raczej zostawić
LOM-08/09 - te same podstawki ale z rogami ostrymi i uciętymi, standardowa różnica z tej drukarni, problem podobny jak w Górnośląskich
LOM-10/30 - jak wyżej
LOD-09/10 - grubość tektury, jeden wzór z adnotacjąpozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
katalog podstawek
witam wszystkich, chcialbym sie dowiedziec gdzie i za ile mozna nabyc slawetny katalog podstawek??????????--zaczalem porzadki w piwnicy i widze ze moge takze i w tym temacie cos dokupic do kolekcji--prosze o pomoc w skierowaniu na odpowiednie tory--czekam na info
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika loczek163 Wyświetlenie odpowiedziwitam wszystkich, chcialbym sie dowiedziec gdzie i za ile mozna nabyc slawetny katalog podstawek??????????--zaczalem porzadki w piwnicy i widze ze moge takze i w tym temacie cos dokupic do kolekcji--prosze o pomoc w skierowaniu na odpowiednie tory--czekam na infoMoja kolekcja: http://kolekcja-midura.pl
Comment
-
-
Pytanie ogólne skierowane do autora katalogu czyli Benego , ewentualnie do "narzucających tempo" w tym temacie np Grzebera i Mgebickiego : czy wnioskowane i zatwierdzone na zasadzie "brak sprzeciwu = aprobata większości" zmiany są gromadzone przez Autora i można spodziewać się że w najbliższym czasie zostaną wykorzystane przy II wydaniu katalogu czy piszemy tylko tak dla pisania we własnym brobizowym gronie a cała para idzie w gwizdek ?Last edited by Cooper; 2009-05-02, 12:32.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Opinie na razie gromadzę ja, a co zrobi z tym Radek to już inna kwestia. Warto jednak zauważyć, że sporo osób zbierających z pokaźnym stażem i zbiorami nie wypowiada się w tym temacie a ich opinie też należałoby uwzględnić.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
A jak W PRAKTYCE widziałbyś takie zbieranie opinii od osób zbierających z pokaźnym stażem i zbiorami ktore nie wypowiadają się ?
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi to niech po prostu je tutaj napisze. W przeciwnym razie - znając realia z autopsji - nie widzę sensu wysyłania zaproszeń osobistych w celu łaskawego wyrażenia swojej opini. Pozatym też trzeba wziąść pod uwagę fakt iż tam gdzie 2 Polaków tam 3 opinie więc znalezienie jakiegoś wspólnego "konsensusu" będzie tylko jeszcze bardziej utrudnione.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
część zmian już jest nanoszona na bieżąco (te dotyczące wywalenia poszczególnych błędnych wzorów) reszta też będzie o ile będzie jakieś większościowe zdanie ustalone - katalog robię dla ludzi (a właściwie garstki - nie współmiernej do liczby zbierających czy też nawet wypowiadających się w tym temacie) więc uwzględniam wszelkie przegłosowane sugestie tychże ludzi.
Jedyne co nie mogę stwierdzić to kiedy powstanie nowa wersja katalogu - być może to końca roku dojdziemy do porządku z tym tematem i znajdzie się czas na poprawy i robienie katalogu od nowa.
Obecnie dysponuje katalogiem uwzględniającym wszystkie uaktualnienia do 2008 włącznie na jednej płytce - wszystkie obrazki powklejane do tabel - zainteresowanych proszę o ewentualny kontakt PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzikażdy kto ma katalog może go sobie przerobić i przekopiowywać odpowiednie komórki w odpowiednie nowe komórki i tabele: przedwojenne, powojenne, giełdowe, a nawet kwadratowe czy też okrągłe - lub modyfikować dowolnie wklejając swoje wersje podstawek nie ujęte w podstawowym wydaniu katalogu.
Na konkrety dotyczące poszczególnych wzorów, o których było wcześniej nie mam teraz czasu, ale nie omieszkam dorzucić jednej konkluzji natury ogólnej: w zacytowanej powyżej wypowiedzi Radka zawiera się cała kwintesencja tworzonego przez Niego katalogu (po raz kolejny składam wyrazy szczerego uznania!). Najpiękniejsze w nim jest właśnie to, że tak naprawdę każdy może zrobić sobie w nim taki porządek, jaki uzna za stosowny. Nawet pozostawiając numerację Radka bez zmian!!! I właśnie idąc tym tropem postanowiłem do wakacji (lub bezpieczniej - do "po-wakacji") "przerobić" sobie katalog tak, żeby pasował właśnie do mojej koncepcji.
I WSZYSTKIM POZOSTAŁYM POLECAM TO SAMO!!! Koniec gadania, narzekania (szczególnie tych, którzy katalogu oficjalnie nie mają!) - DO ROBOTY!!! Ludzie, dostalliście od Radka wędkę, a nie rybę!!! No.... ale "wędkowanie" w podstawkach wymaga czasu, ochoty, wiedzy i spójnej koncepcji kolekcjonerstwa...
Do Radka: jeszcze raz dzięki za to, że katalog jest właśnie taki, a nie inny, bo gdyby był inny "przerobienie" go byłoby niemożliwe!!! Radek, Twoje zdrowie!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedziObecnie dysponuje katalogiem uwzględniającym wszystkie uaktualnienia do 2008 włącznie na jednej płytce - wszystkie obrazki powklejane do tabel - zainteresowanych proszę o ewentualny kontakt PW.
Rozumiem ze zbieranie uwag do II wydania za3malismy na literce L ?
Jak Beny idzie nanoszenie zmian ? Nadazasz za zglaszanymi tu poprawkami ?
Sorki za brak polskich literek ale awaryjnie nadaje z tlustego klawikordu w cyberkafejce tejze czcionek nie posiadajacej.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Do września nie da rady. Obecnie mam katalog z podstawkami wklejonymi w tabelki do roku 2008. Wklejenie tych uwag tutaj to praca nad katalogiem od początku nowa numeracja, przeniesienie podstawek PW i zrobienie oddzielnej numeracji dla nich w obrębie danego browaru, etc... Szczerze powiedziawszy nie wiem kiedy znajdę na to czas jak i tak mam kłopoty aby trzymać harmonogram uaktualnień miesięcznych :-(
Ale wątek śledzę i wszystkie uwagi wcześniej czy później znajdą swoje odbicie w katalogu.
Comment
-
-
Właśnie wpadła mi przypadkowo podstawka SIE-57 czyli Sierpc z serii "Kobieta vs Mężczyzna" z żółtym paskiem na słowie SIERPC na awersie zamiast białego. Mimo że jestem już jej posiadaczem to nadal uważam ją za błędodruk spowodowany kiepską jakością druku ktory powinien być usunięty z katalogu i osobiście nie będę jej zaliczał do kolekcji a odłożę sobie jedynie jako ciekawostkę.
Piszę jednak o niej z tego powodu iż jeśli większość głosów pozostawi ją w katalogu to jest mały błąd w jej opisie. Przynajmniej moja podstawka ma szerokość 91 a nie 89 mm jak podaje Beny. Wiem ze podstawki bez R-ki na awersie mają cięcie 89 mm ale ta widać jest wyjątkiem (mierzyłem kilkukrotnie).
Mogę podesłać skan do katalogu jeśli będzie potrzebny.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
Comment