przypadkiem trafiłem na ten temat i widzę, że dyskusja utknęła na literkach L i Ł. Czy nie bedzie dalszego ciągu
A tak przy okazji, jak się ma sprawa z katalogiem? Posiadam 1-szą wersję i uaktualnienia do 2005 r, później trochę się zaniedbałem Czy jest jakieś aktualne wznowienie?
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny. Admin ma zawsze rację PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Kolejna zagadka (choć na poprzednią nikt jeszcze mi nie odpowiedział ). Jak traktować podstawki ze skanu
Jest to podstawka występująca w katalogu jako WAS-18, ale wyraźnie widać różnice między nimi, zarówno w kolorze linii, jak i w napisie i owalu z nazwą i adresem browaru. Czy to jest odmiana, czy obie są skatalogowane osobno?
Attached Files
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny. Admin ma zawsze rację PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Katalog nie wyróżnia tych odmian.
Wg mnie wynikają one z minimalnego przesunięcia kolorów (tło w paski) oraz odcienia użytej farby.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
W ramach reanimacji tematu, podrzucam moje wątpliwości dotyczące liter M, N oraz O.
- NAM-52 - zdrapka?
Nie sądze, to ryginał. Swego czasu kupiłem ją razem z innymi starociami z Europy wschodniej od amerykańskiego kolekcjonera na ebayu. Wątpię, że tam wiedzą o tym, że to polski rarytas i w pośpiechu zdzierają tył podstawki.
Tych jednostronnych PPFów jest więcej i są one, moim zdaniem, jak najbardziej autentyczne. Ja większość swoich tez mam z zagranicy.
Zresztą spróbujcie sami zrobić z tego typu podstawki dwustronnej "domowym sposobem" podstawkę jednostronną bez zmiany grubości i naruszenia rewersu. Jest to praktycznie niemożliwe! Poza tym wszystkie podstawki "robione" w ten sposób bardzo łatwo poznać po zepsutym rewersie. Mam kilka tego typu wzorów jednostronnych, które są nawet grubsze od dwustronnych i nie ma żadnej ingerencji w tekturę.
Nie jestem za mnożeniem wzorów w katalogu, ale w kwestii autentyczności wydaje się, że nie powinniśmy mieć żadnych zastrzeżeń co do tych podstawek. A teraz wracam na Dropboxa
Dość ciekawa dyskusja - nie wiem czemu zamilkła...
To może tu zadam pytanie:
Co ludzie sądzicie o TYK 37, 79, 80, 86, 106, 183, 184, 263 oraz TYO - 03??
I co z wzorem ID:20097??
Dla mnie to dość kontrowersyjne "wzory".
jednostronne podstawki były do pewnego czasu katalogowane
podstawki z biesiad których "sponsorem" było tyskie są katalogowane i nie widzę w tym nic dziwnego
Tyk-86 dostałem skan od kolekcjonera fizycznie nie widzialem
No z tymi biesiadami ok. Ale te jednostronne... Bez przesady Z prawie każdej podkładki można zedrzeć tył i już jest inny wzór?? Ok to czemu ich nie katalogujemy?? A widział ktoś TYK - 86 na oczy???
Comment