Doświadczonych ,pyta początkujący.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • numfil
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 27

Doświadczonych ,pyta początkujący.

Witam serdecznie wszystkich kolekcjonerów.
    Dopiero zaczynam kolekcjonować materiały piwne, skupić chcę się na etykietach ,podstawkach i kapslach.W zasadzie nie mam jeszcze nic ledwie po kilkanaście szt.
    Na stronie tej przeczytałem ,że kolekcjonerzy korespondują z browarami w celu powiększania zbiorów ,i tu moje pytanie:
    1.list taki wysłać elektronicznie czy "normalnym pisanym"?
    2.jaka powinna być treść takiego listu?

POZDRAWIAM!!!
    Marcin
  • Jadoo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.10
    • 339

1 Pisać elektronicznie, potem już jak zawolają albo sam będziesz chciał dotrzeć do tych niezinternetowanych browarów to "normalnym pisanym"
    2 Najlepiej w języku ojczystym danego browaru, ale jak japońskiego nie znasz to angielski powinien być ok. A w treści najlpiej się trochę podlizać, poprosić o *** i podać dane osobowe

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

Nie chcę zabijać w Tobie Numfil młodego kolekcjonerskiego zapału ale w dobie upubliczniania i ogólnego dostępu do adresów browarów na całym świecie chociażby poprzez strony internetowe, rynek "odpowiadajacych browarów" jest już ostro spenetrowany co skutkuje tym że po pierwsze odpisuje już tylko bardzo mała ich część a i gadżety z nich przysyłane nie mają dużej wartości kolekcjonerskiej gdyż "otrzymuje je każdy piszący" (np browar Sierra Nevada z USA, patrz: allegro). Oczywiście jeśli jak sam napisałeś Twój zbiór to dopiero kilkanaście birrofiliów to drugi punkt Ciebie nie dotyczy bo dochodzi Ci wszystko. To co napisałem to jednak nie jest jakaś sztywna reguła gdyz zawsze moze się zdażyć iż napiszesz w tzw "dobrym momencie i do odpowiedniego browaru" i Tobie przyslą a komuś kto nie bedzie miał szczęścia - nie. Uważam że szczególnie warto jest pisać do nowootwartych browarów (oczywiście jeśli wydały one już jakieś gadżety) gdyż te na poczatku swojej działalności czesto odpisują a później gdy lawina listów/maili wymyka się spod kontroli - odpuszczają sobie kosztowną i czasochłonną korespondencję z kolekcjonerami. Pozatym nigdy nie wiadomo czy taki nowootwarty browar długo pofunkcjonuje na rynku.
      Na pewno lepiej widzianym w browarze jest tradycyjny list papierowy bo browar widzi że kolekcjoner zadał sobie więcej wysiłku niż pisząc gratisowego maila zaadresowanego jednoczesnie do np kilkudziesięciu różnych browarów. Listy papierowe to jednak wiadomo koszt znaczków...
      No i podstawowa kwestia o ktorej wspomniał przedmówca : ZAWSZE PAMIĘTAĆ O PODANIU SWOJEGO ADRESU
      W kwestii językowej mam identyczne zdanie jak Jadoo.
      Powysyłasz i sam zobaczysz jak duży jest Twój zapał i jakie efekty osiągniesz. Powodzenia.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• noodles
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.09
        • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika numfil Wyświetlenie odpowiedzi
        skupić chcę się na etykietach ,podstawkach i kapslach
        Na początku nie będzie problemu ale szybko stwierdzisz, że poważne kolekcjonowanie równocześnie podstawek, etykiet i kapsli jest baaaardzo trudne i czasochłonne (pomijam pieniądze) i że najlepiej skupić się tylko na jednym albo wybrać temat/tematy. Chyba, że nie masz w życiu nic innego do roboty.
        Moja kolekcja podstawek

Comment

• numfil
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 27

Tak ,zdaję sobie sprawę i nawet jestem pewny ,że z czasem wybiorę jeden konkretny rodzaj kolekcjonerstwa piwnego. Ale (jako doświadczony (w miarę) filatelista ) wiem ,że najpierw zaczynamy od kolekcjonowania wszystkiego co związane z tematem jest, a dopiero później zawężamy dziedzinę w zależności "co nam w duszy gra" - czy kapsle,czy podstawki,czy etykiety czy jeszcze coś innego.

Dziękuję za wskazówki dotyczące korespondencji z browarami!!!

POZDRAWIAM kolekcjonerów !!!

numfil.

Comment

• numfil
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 27

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zbierania etykiet:
            -czy do zbioru włącza się tą "główną" etykietę czy może lepiej w miarę możliwości
            cały papier jaki znajduje się na butelce (etykieta Główna, tylnia, przy szyjce).
            Jak to się ma do wartości zbioru (NIE finasowa lecz kolekcjonerska)??????

numfil

Comment

• Krzych15
              • 2002.10
              • 596

Tylu ilu jest kolekcjonerów tyle zasad zbierania, jedni zbierają komplet czyli etykietę ,kontrę i krawarkę inni tylko etykietę są i tacy którzy zbierają same kontry,ale jeżeli mogę coś doradzić to zbieraj sobie jakiś temat w etykietach (rowery,pociągi ,kobiety, święta, zwierzetaitp) rozglądnij się po forum,to Ci trochę pomoże.
              krzych
              Dzień bez piwa to stracony dzień.

Comment

• cororo
                • 2003.04
                • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzych15 Wyświetlenie odpowiedzi
                Tylu ilu jest kolekcjonerów tyle zasad zbierania, jedni zbierają komplet czyli etykietę ,kontrę i krawarkę inni tylko etykietę są i tacy którzy zbierają same kontry,ale jeżeli mogę coś doradzić to zbieraj sobie jakiś temat w etykietach (rowery,pociągi ,kobiety, święta, zwierzetaitp) rozglądnij się po forum,to Ci trochę pomoże.
                Najlepiej jakbyś skupił się tylko na etykietach polskich . Naprawde jest co kolekcjonować , a pozyskać także zdecydowanie łatwiej niż etykiety zagraniczne.

Comment

• numfil
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.06
                  • 27

taki miałem zamiar - na początek tylko polskie.

Comment

• Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

Zbieranie tzw tematyczne to w sumie nowość wśród kolekcjonerów (przynajmniej w Polsce) chyba nawet nasze forum ma już dłuszą historię
                    Na świecie i w Polsce "od zawsze" zbierało się krajami. Od jakiegoś czasu przynajmniej u nas daje się zauważyć tzw regionalizację tzn ograniczanie zbierania do jakiegoś miasta lub np województwa/regionu lub jakiejś grupy browarów np dawnych "Zakładów Piwowarskich".
                    Masz rację Numfil że przeważnie zbiera się na początku "wszystko" a dopiero z czasem człowiek skupia się na jakimś fragmencie. W birrofilistyce jest pod tym względem podobnie jak i w filatelistyce. Ilość odmian a także potrzebny do ich zdobycia/zinwentaryzowania czas i środki po prostu do tego zmuszają. Ja gdy zaczynałem zbierać birrofilia ponad 20 lat temu również zbierałem wszystko jak leci a dopiero kilka lat temu orgraniczylem zbieranie do mojego regionu i mimo to pożądne "ogarnięcie" tematu zajmuje mi sporo czasu i nieźle drenuje portfel.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• numfil
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.06
                      • 27

Witam ponownie kolekcjonerów!!!!!
                      Chciałem pochwalić się drobnym lecz jak cieszącym "mini sukcesem"!
                      Otóż w niedziele posłałem meile do kilku browarów i dziś dostałem odpowiedź
                      od dwóch (HAUST i Van Pur) że przyślą tylko należy przysłać im koperte
                      zwrotną. W meilu napisali że przyślą to o co prosiłem (czyli etykiety) oraz inne
                      materiały reklamowe. NIESAMOWICIE CIESZĘ SIĘ Z TEGO POWODU , że browary
                      dbają o kolekcjonera .
                      Lecz mam kolejne pytanie do doświadczonych kolekcjonerów:
                      -chodzi że prosiłem o etykiety a oni napisali (jak wyżej napisałem) "oraz inne materiały
                      reklamowe" - więc nie chcąc wyjść na "pazernego"(bo nie wiem jak reagują) - JAKĄ
                      kopertę mam wysłać ; małą (zwykłą) , czy może od razu dużą (bo nie wiem jakie te materiały reklamowe).

PROSZĘ o podpowieź!!!!!!!

Jeszcze raz chciałbym podziękować wszystkim , którzy udzielili (udzielą) tak cennych rad
                      początkującemu kolekcjonerowi.

Pozdrawiam
                      numfil
                      Marcin

Comment

• ARTHUR
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2338

Wysyłaj odrazu dużą koperte,a oni sami co chcą to włożą do środka.
                        A nie zapomnij odrazu znaczków włozyć dla nich na wysłanie(przyklej na koperci zwrotnej i wypełni odrazu teżą koperte na swój adres,żeby nie mieli problemu .

I potem tylko czekasz za listem odnich,ale nie powiem ile nieraz\ jest szybko,a nieraz miesiące idzie.

zwrotną. W meilu napisali że przyślą to o co prosiłem (czyli etykiety) oraz inne
                        dbają o kolekcjonera .
                        -chodzi że prosiłem o etykiety a oni napisali (jak wyżej napisałem) "oraz inne materiały
                        reklamowe" - więc nie chcąc wyjść na "pazernego"(bo nie wiem jak reagują) - JAKĄ
                        kopertę mam wysłać ; małą (zwykłą) , czy może od razu dużą (bo nie wiem jakie te materiały reklamowe).

Jeszcze raz chciałbym podziękować wszystkim , którzy udzielili (udzielą) tak cennych rad

Pozdrawiam
                        numfil
                        Marcin

Comment

• numfil
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.06
                          • 27

Jeżeli chodzi o kopertę zwrotną to uprzedzili w meilu że musi być zaadresowana oraz z naklejonymi znaczkami.

Dzięki
                          Pozdrawiam!!

Comment

• adi_999
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2004.11
                            • 425

[QUOTE=adi_999;833581]
                            dbają o kolekcjonera .

Pozdrawiam
                            ja tam bym wysłał karton po telewizorze (40")żeby nie mieli problemu z pakowaniem
                            coś nie wyszło
                            ja tam bym wysłał karton po telewizorze (40")żeby nie mieli problemu z pakowaniem
                            mój zbiór etykiet http://picasaweb.google.com/112278001030728908988

Comment

• numfil
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.06
                              • 27

!!! nie odważył bym się po raz pierwszy aż tak ,ale o pudełku po butach pomyślimy

pozdrawiam i

Comment

Przetwarzanie...
                              X