Cooper, jesli pisałem ,że data ważności jest nadrukowana razem z całą szatą graficzną , to tak jest. RIC często tak robił. Jest to ewenement, ale tak było.
Który browar jako pierwszy lał piwo do puszek w Polsce
Collapse
X
-
hmmm myślałem po Twoim opisie że jest to jednak nadruk (maszynowy dodruk, w zasadzie) takiego typu jak na Okocimiach. W takiej sytuacji jednak sprawa jest ciekawa. Myslę że jedynie sprawdzenie historii tej firmy mogłoby rozwiać wątpliwości. Może ktoś ze szczecinian np Brzeczka lub Pivaria wie coś nt tej rozlewni ? Poszukiwania w necie kierują tylko na nasz portal, pomijając wyniki nie na temat.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
W sieci znalazłem taka oto informacje: Krzysztof Jurgielewicz, Szczecin, od 2.04.1991 Kierownik Produkcji w rozlewni RIC. Jest tam podany dokładny adres i nr.tel.kom. oraz adres poczty emailowej.Pewnie najlepiej wie kiedy rozlano pierwszy raz do puszek piwo w RIC-u.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzihmmm myślałem po Twoim opisie że jest to jednak nadruk (maszynowy dodruk, w zasadzie) takiego typu jak na Okocimiach. W takiej sytuacji jednak sprawa jest ciekawa. Myslę że jedynie sprawdzenie historii tej firmy mogłoby rozwiać wątpliwości. Może ktoś ze szczecinian np Brzeczka lub Pivaria wie coś nt tej rozlewni ? Poszukiwania w necie kierują tylko na nasz portal, pomijając wyniki nie na temat.Last edited by Pogoniarz; 2009-07-07, 10:03.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lothar Wyświetlenie odpowiedziA co powiecie o tym:
wiem ze lata wpisuje sie czasem szacunkowo ale w tym przypadku nie ma o tym wzmianki.
Wiec skoro Becik umieścił w roku 1989 to może taką ma datę na puszce?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziW lipcu 1991 roku taką właśnie puszkę Okocimia podarowałem znajomym na Węgrzech. Byli mocno zaskoczeni, bo u nich chyba wtedy jeszcze piwa do puszek nie nalewano.
Comment
-
-
Właśnie wpadło w moje łapy zdjęcie z 1974 roku z budowy browaru w Warce. Na odwrocie zdjęcia napis głosi iż po uruchomieniu browaru będzie planowana produkcja w nim m.in. piwa puszkowego na eksport, z tym że w kontekście całego tekstu eksport może oznaczać nie tyle rynki innych państw co wysyłkę piwa poza lokalny rynek warszawski.
Oczywiście jak teraz wiemy nic z tego nie wyszło (pewnie przez "przejściowe trudności" w np zdobyciu technologii) jednak jest to ciekawostka którą zamieszczam tutaj.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
W mojej kolekcji jest puszeczka 0,33 Okocimia z 02.03.1991 taka sama jak poprzednio zamieszczona, a RIC'e też 0,33 mam dopiero z 1992 roku. Mam też fajną puszkę Okocimskiego Zagłoby na której napisali OCOCIM a nie OKOCIM czerwiec 1991. Jakie to były piękne czasy jak większość puszek było 0,33, mało miejsca zajmują Teraz takie wielkie te 0,5...
Comment
-
-
Czy Legpol kiedykolwiek eksportował piwo Okocim za granicę? Chodzi mi o wszelkie anglojęzyczne wstawki na puszkach i innch birofiliach. Czy to było tylko szalone lata 90. czy jednak faktycznie szło to za granicę?pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Jakąś dekadę temu Okocim Porter szedł tylko na zachód do USA przez okres chyba około 2 lat. Zupełnie niedostępny był wtedy na polskim rynku ale raczej tylko butle. Puszkowej wersji chyba nie było. No ale to było już w XXI wieku a my tu piszemy o początkach ostatniej dekady wieku XX.
Ktoś kto ma lepszy zbiorek puszek Okocimia mógł by tu pomóc.
PS: Krzysztof, może po dekadzie od prośby pokażesz tego Okocimia z podobno 1990 roku rozlanego w Austrii. To chyba finalnie rozwiało by wątpliwości które polskie piwo puszkowe było by tym pierwszym. Dla mnie rozlew za granicą nie odbiera polskości w tym przypadku bo liczy się miejsce warzenia.Last edited by Cooper; 2019-03-25, 23:03.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Export Okocimia do USA to chyba Stawski a nie Legpol?
Odnośnie Legpolu to chodzi mi o pierwszą połowę lat 90.Last edited by grzeber; 2019-03-25, 23:11.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziJakąś dekadę temu Okocim Porter szedł tylko na zachód do USA przez okres chyba około 2 lat. Zupełnie niedostępny był wtedy na polskim rynku ale raczej tylko butle. Puszkowej wersji chyba nie było. No ale to było już w XXI wieku a my tu piszemy o początkach ostatniej dekady wieku XX.
Ktoś kto ma lepszy zbiorek puszek Okocimia mógł by tu pomóc.
PS: Krzysztof, może po dekadzie od prośby pokażesz tego Okocimia z podobno 1990 roku rozlanego w Austrii. To chyba finalnie rozwiało by wątpliwości które polskie piwo puszkowe było by tym pierwszym. Dla mnie rozlew za granicą nie odbiera polskości w tym przypadku bo liczy się miejsce warzenia.
W zasadzie nie da się więcej ustalić. Chyba tylko to iż piwo było rozlewane w browarze koło Wiednia w Schwechat.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kruger_nr1 Wyświetlenie odpowiedzidodam jeszcze, że zamieszczona powyżej puszka ma datę ważności 04.91 czyli nieco krótką jak na podaną datę rozlania... Nadruk z inauguracją był podobno dawany tylko pierwszego dnia produkcji. Mam też w kolekcji 3 wzory podobnych do siebie puszek 0,5 litra, które mają daty ważności 05.91, co mogłoby świadczyć o ich rozlewaniu w Austrii.
Chyba że za pierwszą Polską puszkę uznamy etykietę na beczkę 5 litrów z Żywca , rozlane w Van Pur w latach 80 tych. http://www.beczki5l.swiata.pl/index.php?a=kat&id=44
Zostało wyprodukowanych tylko 80 szt tych beczek/puszek.
Comment
-
-
Tylko że :"W 1992 roku firma Van Pur otworzyła rozlewnię piwa.." Jak i gdzie rozlano Żywca w latach 80-tych przez rozlewnię Van Pur której jeszcze nie było?
Comment
-
-
Zastanawiam się po co drążycie temat. Napisałem który browar jako pierwszy rozlał piwo do puszek, a był to Okocim i to z pewnością. Miałem w tym roku praktykę w tym browarze i widziałem pracują tam linię do puszkowania.
W zasadzie wyczerpuje to temat... a przynajmniej moim zdaniem.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment