Wersety z kontretykiety

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    #16
    Browar Grudziądz. Kujawskie Żywe
    Kujawskie - zdrowe niepasteryzowane piwo! w umiarkowanych ilościach

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #17
      Znalazłem kilka kontr, które dały mi do myślenia z nieczynnego już niestety browaru - Jurand.

      Dublin:
      'Stare irlandzkie przysłowie mówi:
      "Czym starsza fajka, tym słodszy dym".
      Odkryj legendarny smak czarnego piwa'

      Do tej pory nie wiem o co chodzi z tym przysłowiem w stosunku do tego piwa. W składzie jako przeciwutlaniacz - kwas askorbinowy.

      Koźlak:
      " Na pewno bardzo dobrego koźlaka tradycyjnego warzy browar Jurand w Olsztynie (bock beer)" Przewodnik Piwosza Pascal 2002 str. 62.

      Tu z kolei ten cytat mnie zaskakuje do dziś.

      Harteker:
      Tradycyjnie warzone, według niemieckich receptur polskie piwo z niemiecką duszą.
      MM961
      4:-)

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        A jeszcze dorzucę z tej kontretykiety: aus Eigerem wasserfassung.
        ach, szkoda gadać.
        Czy to miało być "eigenem" - że woda z własnego źródła czy coś takiego? Niemiecki kiepściutko znam ale tak to wygląda jakby wodę brali z Eigeru w Alpach
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • Piekny
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.03
          • 72

          #19
          "DĘBOWE MOCNE DŁUGO WARZONE BOGATY SMAK
          Produkowane powoli i dokładnie , w zgodzie z tradycyjnymi zasadami. Jego moc i bogaty smak doceniają prawdziwi znawcy piwa. "

          Inni pewnie robią piwo szybko i niestarannie a my prosto od linijki

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #20
            Jurand 11

            'Przestań czytać...WYPIJ!!!'

            Północny - Herkules:

            'Herkules
            Mityczne piwo
            pradawnych
            bohaterów.'

            Koreb

            'Koreb to pierwszy browar
            III tysiąclecia w Polsce i Europie.
            Warzymy prawdziwe piwo polskie
            w/g najlepszych rodzimych receptur
            z czystych ekologicznie
            i nie skażonych genetycznie płodów
            Ziemi Polskiej. Nas zdrowie'

            Te płody mnie uwiodły.
            MM961
            4:-)

            Comment

            • skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy to miało być "eigenem" - że woda z własnego źródła czy coś takiego? Niemiecki kiepściutko znam ale tak to wygląda jakby wodę brali z Eigeru w Alpach
              powinno być: aus eigenem Brunnen
              polecam Piwny słownik polsko-niemiecki i hasło woda.
              Swoją drogą jeśli mieli takich specjalistów od języków obcych, to co myśleć o ich piwowarach.

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                To przeciwutleniacz, a nie konserwant. A to różnica.
                Witamina C w piwie pełni rolę konserwantu. Przeciwutleniacz jak najbardziej może być konserwantem. Te kategorie się nie wykluczają.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Paco
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.12
                  • 265

                  #23
                  Łomża - Złoty Kur

                  Gdy opróżnisz do dna kura
                  w rozkosz chmielu dasz z nim nura
                  i zapieje Złoty Kur,
                  że naprawdę jesteś cool.

                  Dość chwytliwe
                  Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
                  zbieram ELBING
                  wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElbl

                  Comment

                  • zgroza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2008.03
                    • 3605

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak piwo może być przyjazne ekologii. Czy ktoś w browarze rozumie w ogóle co jest napisane na tej kontrze? Jak piwo może być przyjazne nauce o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, bo tym jest ekologia.

                    [/i]
                    Utrwalony uzus językowy definiuję ekologię jako "naturalną korzystną ekologię" albo "środowisko naturalne, z jak najmniejszą ingerencją człowieka". Nic już nie da się zrobić.

                    Nørrebro Bryghus warzy Globe Ale, które z powodu skupowania praw do emisji CO2 jest neutralne klimatycznie. Thisted Bryghus, jak i inne browary, warzą piwo z certyfikowanych ekologicznych składników. Można sobie wyobrazić browar z własnym wiatrakiem i oczyszczalnią.
                    Lotna ekspozytura browaru

                    Też Was kocham.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      Witamina C w piwie pełni rolę konserwantu.
                      Konserwanty to substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez drobnoustroje.
                      Czy kwas askorbinowy spełnia taką rolę? Z tego co kojarzę, to nie. Działa tylko jako przeciwutleniacz (do pewnego stężenia), nie zabezpiecza natomiast przed rozwojem drobnoustrojów. Czyli konserwantem nie jest.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Utrwalony uzus językowy definiuję ekologię jako "naturalną korzystną ekologię" albo "środowisko naturalne, z jak najmniejszą ingerencją człowieka". Nic już nie da się zrobić.
                        Nawet jeśli, to podejrzewam, że Tyskie jest o wiele bardziej przyjazne środowisku, niż Lubuskie.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

                          #27
                          Importowany do Polski Obołoń Pszeniczny:
                          SMAK ŚWIĄTECZNEGO DNIA
                          Niefiltrowane piwo pszeniczne
                          odróżnia się od zwykłego piwa jak święto od zwyczajnego dnia.
                          Nadzwyczajne walory smakowe i korzyści z działania drożdży
                          powierzchniowej fermentacji doceniają koneserzy piwa. Najlepsze - mocno
                          schłodzone
                          Naprawdę piękne jest to początkowe porównanie

                          Comment

                          • delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                            Konserwanty to substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez drobnoustroje.
                            A niby dlaczego tylko przez drobnoustroje? Podaj mi proszę jakiś sensowny argument, poza widzimisię ustawodawcy.
                            Last edited by delvish; 2009-07-15, 09:43.
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

                            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                            Comment

                            • skitof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2007.11
                              • 2484

                              #29
                              Viva Hel

                              Pszeniczne z Gościszewa. A na kontr- i etykiecie:

                              Odnośnie pianki proszę pić ze szklanki

                              www. jastarnik. pl to spragnionych piwa cel!

                              Delikatny naturalny osad na dnie butelki w cenie piwa.

                              Nawarzył rodowity Jastarnik.

                              Comment

                              • cororo
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.04
                                • 766

                                #30
                                Na kontrze TOP'a Mocnego z Juranda czytamy:
                                ''Piłem piwo mocne, piję piwo mocne i TOP'a pił będę ...bo mi smakuje. Jurek z Olsztyna ''.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X