Wersety z kontretykiety

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    Wersety z kontretykiety

    Przyszło mi do głowy, by zebrać teksty, jakie ukazują się na etykietach polskich, a może nie tylko polskich piw. Są one czasami bardzo interesujące, kreatywne, obszerne. Czasami też tak mocno zachwalają piwo, że wręcz graniczą ze śmiesznością, infantylizmem. Bywa, że są dobrze przemyślane i budzą szacunek do trunku z butelki, bywa też odwrotnie. Kicz, miernota i przaśność.
    Browary często okraszają etykiety hasłami, sloganami, które też stanowią twórczość samą w sobie. Warto zebrać nie tylko te mniej udane teksty, ale też i przykłady solidnej i ciekawej reklamy tudzież informacji dla klienta.
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    #2
    Herbowe, Piwo ciemne korzenne, Koreb:

    To oryginalne piwo warzyliśmy specjalnie dla Ciebie starą, długotrwałą metodą tradycyjną z najlepszych płodów Ziemi Polskiej. Posiada ono odrębny regionalny smak i charakter różniący się od piw anglosaskich. W XV i XVIw. Piwa Łaskie pijano na dworach królewskich i rycerskich. W 2008r. na Międzynarodowych Targach Zdrowej Żywności Natura Food, smak i walory piwa herbowego nagrodzono Złotym Tygielkiem. Piwo jest wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
    Najlepsze przed Tobą. Na zdrowie!
    Tylko Natura
    Piwo ciemne, utrwalone naturalnie.

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

      #3
      Czarny Smok, Fortuna:

      Piwo o głębokim
      ciemnym kolorze,
      pachnące chmielem, słodem i dymem,
      o wytrwawnym,
      delikatnym
      goryczko-korzennym smaku.
      Gruba gęsta piana
      w kolorze jasnokarmelowym
      cieszy oko
      do samego końca,
      zaś głębokie wysycenie
      przynosi orzeźwienie
      z każdym łykiem.

      To nawet ładne, szkoda, że na etykiecie w układzie linearnym. Nawet rym się znalazł. Nie wiem tylko, czy to przypadek, czy zabieg celowy.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        Posiada ono odrębny regionalny smak i charakter różniący się od piw anglosaskich.
        To jest niezłe
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2801

          #5
          Moje ulubione.

          Browar Grudziądz. Rotmistrz Pils

          Rozkoszy rajskich nie chce się znać,
          ni wiedzieć, gdzie się kryją,
          Tylko mnie Panie Boże wsadź,
          gdzie święci Rotmistrza piją
          Browar Relakspol. Bacowy Mocny

          Relaks bacy
          jak sie pacy
          w glowie sumi
          i jest cacy

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Lubuskie, Witnica

            "Piwo Naturalne powstało na bazie starej, unikatowej receptury warzenia piwa. Wolne od chemii i konserwantów. Przyjazne ekologii i zdrowiu konsumentów/Hergestellt nach der einmaligen ubeliferten Breurezeptur. Frei von Chemie und Konservirrungsstoffen/ Natural beer is produced on the basis of the old and unique recipe of brewing beer. Chemicals and preservatives."

            Tutaj do wglądu.

            Po pierwsze na kontrze piszą o Piwie Naturalnym, zamiast o Lubuskim. Co to jest Piwo Naturalne? Jakiś styl? Owszem małe browary mogłyby się pokusić o stworzenie jakiegoś marketingowego określenia na swoje niepasteryzowane piwa, coś na kształt "real ale". Ale póki co to wygląda jakby tekst był od Piwa Naturalnego, a nie Lubuskiego.
            Po drugie pisanie "wolne od konserwantów" jest po prostu nabijaniem ludzi w butelkę. Pokażcie mi piwo konserwowane chemicznie. Ja takiego nie znam. Piwo się po prostu pasteryzuje.
            Po trzecie, i to już jest kompromitacja, zapomniano o wyrazie free w angielskim tekście. Teraz to nie wiem jak należy go interpretować? Co chemicals and preservatives? Contains? Free?
            Po czwarte, dlaczego nie ma słowa o braku pasteryzacji?
            Jednym słowem DRAMAT!!!
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Pokażcie mi piwo konserwowane chemicznie. Ja takiego nie znam.
              E 300 - witamina C?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2485

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Jednym słowem DRAMAT!!!
                O Kopyr czytasz w moich myślach. Właśnie dziś kupiłem to piwo i etykietę czytałem pięć razy śmiejąc się do rozpuku i łapiąc się za głowę! I właśnie ona natchnęła mnie na zebranie tych wszystkich kwiatków.
                A jeszcze dorzucę z tej kontretykiety: aus Eigerem wasserfassung.
                ach, szkoda gadać.

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pokażcie mi piwo konserwowane chemicznie. Ja takiego nie znam
                  A witamina C? Jest walona do wielu piw właśnie jako konserwant.

                  Z resztą zarzutów się zgadzam, z niedokończonym tłumaczeniem na angielskim szczególnie.

                  Comment

                  • skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2485

                    #10
                    Lach, Grybów

                    Zdrowe bez konserwantów i najprawdziwsze z piw.
                    Praojców przepis orzeźwia i krzepi

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      E 300 - witamina C?
                      To przeciwutleniacz, a nie konserwant. A to różnica.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Tym niemniej jest to organiczny związek chemiczny mający na celu utrzymanie piwa w jego pożądanej przez producenta postaci
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

                          #13
                          Mnie "zachwyca" kontra Miodowego Ciemnego z Krajana.

                          Piwo ciemne, aromatyzowane.
                          Zawiera: starannie dobrane gatunki słodów, barwnik E150c,
                          substancję słodzącą - sacharynę, aromat miodowy.
                          To dumne podkreślanie staranności doboru słodów powoduje tym większe rozczarowanie dalszą częścią składu piwa. No ale plus za szczerość.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tym niemniej jest to organiczny związek chemiczny mający na celu utrzymanie piwa w jego pożądanej przez producenta postaci
                            Dlatego nie czepiłem się "wolnego od chemii", tylko konserwantów.

                            A propos czepiania, to zapomniałem o tym fragmencie.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przyjazne ekologii i zdrowiu konsumentów
                            No co za bezsens? Jak piwo może być przyjazne ekologii. Czy ktoś w browarze rozumie w ogóle co jest napisane na tej kontrze? Jak piwo może być przyjazne nauce o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, bo tym jest ekologia.

                            Podobnie jest z chemią po niemiecku, die Chemie to dziedzina nauki. Jeśli już to powinni napisać frei von Chemikalien
                            Last edited by kopyr; 2009-07-14, 19:33.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #15
                              Fajny temat Jak tylko przypomnę sobie ciekawe kontry zaraz napiszę.
                              Swoją drogą kto wymyśla te wszystkie idiotyzmy? Chyba życie
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X