A jeszcze dorzucę z tej kontretykiety: aus Eigerem wasserfassung.
ach, szkoda gadać.
Czy to miało być "eigenem" - że woda z własnego źródła czy coś takiego? Niemiecki kiepściutko znam ale tak to wygląda jakby wodę brali z Eigeru w Alpach
"DĘBOWE MOCNE DŁUGO WARZONE BOGATY SMAK
Produkowane powoli i dokładnie , w zgodzie z tradycyjnymi zasadami. Jego moc i bogaty smak doceniają prawdziwi znawcy piwa. "
Inni pewnie robią piwo szybko i niestarannie a my prosto od linijki
'Koreb to pierwszy browar
III tysiąclecia w Polsce i Europie.
Warzymy prawdziwe piwo polskie
w/g najlepszych rodzimych receptur
z czystych ekologicznie
i nie skażonych genetycznie płodów
Ziemi Polskiej. Nas zdrowie'
Czy to miało być "eigenem" - że woda z własnego źródła czy coś takiego? Niemiecki kiepściutko znam ale tak to wygląda jakby wodę brali z Eigeru w Alpach
powinno być: aus eigenem Brunnen
polecam Piwny słownik polsko-niemiecki i hasło woda.
Swoją drogą jeśli mieli takich specjalistów od języków obcych, to co myśleć o ich piwowarach.
To przeciwutleniacz, a nie konserwant. A to różnica.
Witamina C w piwie pełni rolę konserwantu. Przeciwutleniacz jak najbardziej może być konserwantem. Te kategorie się nie wykluczają.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Jak piwo może być przyjazne ekologii. Czy ktoś w browarze rozumie w ogóle co jest napisane na tej kontrze? Jak piwo może być przyjazne nauce o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, bo tym jest ekologia.
[/i]
Utrwalony uzus językowy definiuję ekologię jako "naturalną korzystną ekologię" albo "środowisko naturalne, z jak najmniejszą ingerencją człowieka". Nic już nie da się zrobić.
Nørrebro Bryghus warzy Globe Ale, które z powodu skupowania praw do emisji CO2 jest neutralne klimatycznie. Thisted Bryghus, jak i inne browary, warzą piwo z certyfikowanych ekologicznych składników. Można sobie wyobrazić browar z własnym wiatrakiem i oczyszczalnią.
Konserwanty to substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez drobnoustroje.
Czy kwas askorbinowy spełnia taką rolę? Z tego co kojarzę, to nie. Działa tylko jako przeciwutleniacz (do pewnego stężenia), nie zabezpiecza natomiast przed rozwojem drobnoustrojów. Czyli konserwantem nie jest.
Utrwalony uzus językowy definiuję ekologię jako "naturalną korzystną ekologię" albo "środowisko naturalne, z jak najmniejszą ingerencją człowieka". Nic już nie da się zrobić.
Nawet jeśli, to podejrzewam, że Tyskie jest o wiele bardziej przyjazne środowisku, niż Lubuskie.
SMAK ŚWIĄTECZNEGO DNIA
Niefiltrowane piwo pszeniczne
odróżnia się od zwykłego piwa jak święto od zwyczajnego dnia.
Nadzwyczajne walory smakowe i korzyści z działania drożdży
powierzchniowej fermentacji doceniają koneserzy piwa. Najlepsze - mocno
schłodzone
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment