sygnatury kufli

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaes
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 22

sygnatury kufli

Witam!
    Mam takie pytanie: czy Znacie jakieś strony www lub inne źródła gdzie tematyka sygnatur kufli ( chodzi mi głównie o ceramiczne) była by opisana? Mimo moich usilnych starań nie znalazłem żadnych informacji o konkretnych sygnaturach.

Mam jeszcze kilka przykładowych pytań:

1. Wiecie coś na temat sygnatury AG ( g znajduje się pomiędzy nóżkami a)? obok jest inicjał ww, cyfra 2 , liczba 9008 i napis made in germany. Co te cyfry, liczby znaczą?

2. Co oznacza liczba 901 na spodzie kufla?

3.Jeśli na spodzie kufla jest napis made in germany to ile może on mieć mniej więcej lat? Chodzi mi o to czy w okresie powojennym były jednocześnie używane zwroty made in germany i made in west germany? Jeśli nie to kufel made in germany jest przedwojenny, tak?

Z góry dzięki za pomoc i sory za chaotyczna treść, ale mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi.
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaes Wyświetlenie odpowiedzi
    Jeśli na spodzie kufla jest napis made in germany to ile może on mieć mniej więcej lat? Chodzi mi o to czy w okresie powojennym były jednocześnie używane zwroty made in germany i made in west germany? Jeśli nie to kufel made in germany jest przedwojenny, tak?
    Napis typu "Made in" specjalnie nie pomoże Ci w datowaniu w tym przypadku. Moze być wydany i po 1989 roku kiedy zjednoczyło się państwo niemieckie , może być i sprzed około 1950 roku kiedy to doszlo do jego podzialu ale i mimo to nie wykluczyłbym iż może pochodzić z lat 1950-1989. Może ktoś dobrze poinformowany mnie tutaj poprawi ale podejrzewam że napis Made in Germany mogł być również INCYDENTALNIE używany w RFN i w NRD tzn każdy z krajów sobie w ten sposób niejako przywłaszczał sobie całe niemieckie "sukcesorstwo" i niemiecką markę produktu. Wiem że RFN oficjalnie uzywała txtu Made in West Germany natomiast NRD - Made in GDR jednak jak powtórzę , nie jestem pewnien czy nie zdażały się rzadkie przypadki używania przez nie "wspólnej, niemieckiej nazwy".
    Czy aby na pewno skrot "AG" to jest sygnatura wytwórni ? To akurat niemiecki skrót od słowa Spółka Akcyjna i b. często występuje przy nazwach niemieckich firm. Weź to pod uwagę.
    Nie wiem na jakich stronach szukałeś spisu sygnatur ale jeśli chodzi Ci o sygnaturę niemieckiej wytwórni to wg mnie powinno się szukać wyłącznie na niemieckich stronach a tutaj już bedzie potrzebna przynajmniej podstawowa znajomość tego języka. Myslę że znani z dokładności i pożądku Niemcy skatalogowali "gdzieś" tak ważny w ich tradycji przedmiot jak kufel i jego wytwórnie.
    Może ktoś z obeznanych w germańskiej mowie i kulturze forumowiczów jak np Piwowar pomoże Ci.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• kaes
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 22

znalazłem!
      Litery AG i WW pod spodem to sygnatura niemieckiej wytwórni Wick Werke, taką sygnaturę stosowała w latach 1921 - 1937. Wcześniej wytwórnia nosiła nazwę Merkelbach & Wick.

Comment

• Gdina
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 109

Temat z przed lat, zakurzony, ale może komuś te stronki do ID się przydadzą. tej drugiej jeszcze nie przeglądałem, ale chyba w temacie. Mam za słaby net na wygnaniu.

Comment

Przetwarzanie...
        X